В обмінниках з'явиться валюта

В обмінниках з'явиться валюта

П'ятниця, 7 листопада 2008, 16:55 -
НБУ дозволив банкам продавати готівкову валюту з надбавкою 1,5% до офіційного курсу. Це зробить для них операції з продажу валюти мінімально рентабельними і має подолати штучний дефіцит на готівковому ринку.

НБУ дозволив банкам продавати готівкову валюту з надбавкою 1,5% до офіційного курсу. Це зробить для них операції з продажу валюти мінімально рентабельними і має подолати штучний дефіцит на готівковому ринку.

Як повідомив директор департаменту міжнародних відносин Національного банку Сергій Круглик, це рішення затверджено постановою №356, датованою 7 листопада.

За його словами, до Національного банку надходили скарги про те, що в обмінних пунктах неможливо купувати валютну готівку. Ця інформація підтверджувалась численними повідомленнями у ЗМІ. Банки просто не продавали валюту, бо операція була для них збитковою.

"Навіть ті банківські організації, які сьогодні ще намагалися продавати і купувати валюту, після 11:00 закрили всі свої операції на готівковому валютному ринку. Собівартість валюти перевищує дозволену Нацбанком вартість валюти, що продається через обмінні пункти. На сьогоднішній день, з огляду на перевагу попиту над пропозицією, долар може бути куплений лише в одного інституту - НБУ", - підкреслив начальник Казначейского Управління ПУМБу Олексій Савченко.

Реклама:

Нині Нацбанк продає долар за курсом 5,81 гривні. З огляду на наявність пенсійного фонду, ми отримуємо вартість одного долару в 5,83905 грн. При сьогоднішньому курсі 5,8224, прямий збиток банку на кожному доларі складає 1,7 коп. І це - не враховуючи, що за безготівкову валюту необхідно купити готівкову.

Його слова підтверджували інші банкіри. "Ми на кожному доларі отримуємо збиток 5 копійок", - казав один з експертів у четвер.

На думку Савченка, таке становище могло вкрай негативно позначитися на обсягах продажу валюти банками. Ще в четвер він прогнозував, що валютні операції банків зведуться до придбання невеликих сум у населення за курсом 5,78-5,8 та подальшого їх продажу за курсом НБУ. Клієнти з великими обсягами валюти були би вимушені шукати пропозицію на "чорному ринку".

"Те, що банки сьогодні вранці згорнули свої валютні операції, призвело, мабуть, до того, що "чорний ринок" "підняв голову" і почав заробляти на купівлі-продажу інвалюти", - підкреслював Савченко.

Єдиним, хто заперечував існування проблем, був голова Ради НБУ Петро Порошенко. "Я не можу цього підтвердити, бо я небайдуже ставлюсь до цього і об'їжджаю обмінні пункти. Я не побачив жодного обмінного пункту, де мені відмовили би у продажі готівкової валюти", - сказав він, викликавши у залі хвилю сміху та питання: "Ви представлялися?"

Мабуть, у правлінні НБУ прислухалися до численних скарг. "По-перше, згідно з постановою №353, банки повинні були продавати готівкову валюту не дорожче, ніж офіційний курс НБУ... По-друге, зараз спостерігається підвищений попит на валюту з метою обслуговування кредитів", - підкреслив експерт.

Нова постанова НБУ №356, що регулювала верхній рівень продажу готівкової валюти, внесла зміни до постанови №353. У пункт про те, що курс продажу готівки не повинен перевищувати офіційний курс НБУ, додано: "більше ніж на 1,5%".

Цей крок повинен одразу зняти напругу з готівкового ринку. "Ці півтора відсотки дають "зазор" 8,5 копійок на доларі. Собівартість - 5 копійок. Отже, мінімальну рентабельність ми отримали", - підкреслив один з банкірів.

Круглик зазначив, що у майбутньому може бути відмінено пенсійний збір з операцій купівлі безготівкової валюти. Ця вимога міститься в меморандумі, який підписали уряд, Нацбанк та МВФ. Але коли саме це зможе статися, експерт не береться сказати.

"Потрібні законодавчі зміни", - підкреслив він.

Реклама: