Інвесткомпанії попадали, як листя

Інвесткомпанії попадали, як листя

Середа, 5 листопада 2008, 14:02 -
Інвестиційні компанії найближчим часом можуть почати закриватися буквально одна за іншою.

Проблеми виникають перш за все у тих торгівців, які активно використовують і власні, і позичені кошти.

Обвал фондового ринку в Україні призвів до кризи інвестиційних компаній. Сягнувши 15 січня цього року абсолютного максимуму в 1208,61 пункту, фондовий індекс упав до 4 листопада на 78,3% - до 262,23 пункту.

Деякі інвесткомпанії вже найближчим часом можуть опинитися під загрозою закриття.

Зокрема, джерело "Економічної правди" повідомило, що, якщо не знайдеться додаткових джерел фінансування, існує ризик ліквідації однієї з найстаріших і найтитулованіших брокерських компаній України - "Міленіум Капітал".

Реклама:

Співрозмовник підкреслив, що проблеми виникли саме в торговця, що активно використовував у торговельних операціях, і власні, і позичені кошти.

Водночас, за даними джерела в компанії, інший підрозділ інвесткомпаніі - з управління активами "Міленіум Есет Менеджмент" - продовжить роботу.

На офіційному рівні в компанії спростовують ці дані. "Абсолютно неправдива інформація", - прокоментувала цю інформацію людина, яка представилася начальником юридичного відділу "Міленіум Капітал".

Співрозмовник зазначив, що відбувається чистка структури групи, але, і "Міленіум Капітал", і "Міленіум Есет Менеджмент" продовжать працювати.

Також він спростував чутки про те, що напередодні "Міленіум" зібрався виїжджати з офісу на Подолі. Це підтвердили і в прес-службі компанії.

Інше джерело розповіло, що під питанням опинилось існування брокерських компаній "Альфа Капітал" і Galt And Taggart Securities Ukraine.

"Альфа" вже два місяці не виявляє активності на ринку і майже цілком згорнула свою діяльність на ньому.

Однак, представники "Альфа капітал" запевнили, що їх підрозділ продовжить роботу.

"Так, є певне зменшення співробітників, але воно пов'язано з тим, що деякі люди пішли на навчання, підвищення кваліфікації, деякі  просто перейшли в інші компанії і тимчасово ці вакансії не заповнюється. Але відсоток цих людей дуже малий. Наша компанія і надалі продовжує працювати у нормальному режимі.", - сказав працівник компанії.

Звільнений з поста директора з розвитку нового бізнесу ІК Galt & Taggart Securities Ukraine Сергей Лесик не підтвердив факту призупинення роботи компанії. "Ходить багато чуток щодо ситуації на ринку інвестиційних фондів. Їх дуже важко перевірити, але підтвердження їх правдивості ми побачимо вже скоро", - сказав він.

Падіння фондового ринку і скорочення доходів змусили інвесткомпанії оптимізувати внутрішні грошові потоки, скоротивши витрати на рекламу і послуги PR-агентств.

Але найбільше від цього постраждали співробітники компаній, оскільки близько 60-70% їх витрат - це бонуси і зарплати.

Середня зарплата на ринку була на рівні 3 тисяч доларів. Тепер її знижено на 50%. А це, в свою чергу, потягло за собою скорочення штату працівників у різних компаніях від 10% до 60%.

За даними газети "Комерсант-Україна", з інвесткомпанії Galt & Taggart уже пішло з десяток працівників, з Foyil Securities звільнено 10-15% співробітників, в Dragon Capital - близько 10%.

Президент ІФГ "Сократ" Роман Сазонов говорить, що загалом у компанії на цей момент було скорочено не більше 20% співробітників, хоча на ринку фігурують більш вагомі цифри: понад 30%.

"А чутки, що ми вже виїжджаємо з нового офісу, можливо, пов'язані з тим, що управляюча компанія "Сократа" повернулася в ТРЦ "Олімпійський", а власне офіс самої інвестиційної компанії залишився у "Парусі". Його розмір яким був, таким і залишився, ми досі тут працюємо".

"Працівників на сьогодні в нас рівно стільки, скільки було рік тому і треба для нормального функціонування компанії", - зазначив він.

"Зараз не стоїть питання заробити грошей продажем інвесткомпанії як юридичної особи. Зараз стоїть питання про збереження її обличчя. Іде мова про доступ до стороннього капіталу, аби закрити борги компанії, які, фактично, перевищують її вартість", - пояснює учасник ринку, який не захотів бути названим.

"Усі розуміють, що після закінчення кризи ринок піде вгору, і сьогодні головне, щоб компанія змогла зберегти своє ім'я, свій бізнес і нормально функціoнувати. Бо ж нині всі компанії, починаючи від гігантів ринку, закінчуючи маленьким тернопільським брокером, якого не так давно виключили з ПФТС, переживають проблеми", - додає експерт.

Дійсно, єдине, на що можна сподіватися в цій ситуації - так це на можливе покращення.

За інформацією "Економічної правди", проблеми також виникли у компанії Tiger asset management, яка зайшла на ринок у пік росту, і найбільше понесла втрат під час кризи. Як повідомило джерело ЕП в компанії, вона готується до продажу. В компанії частково підтвердили цю інформацію, зазначивши при цьому, що компанія ні в якому разі з ринку йти не буде.

"Tiger так само, як інші інвесткомпанії, приймає адекватні заходи для підтримки компанії під час економічної кризи. Ми будемо залучати додаткове фінансування, у тому числі і через продаж частки компанії, - заявив управляючий директор КУА Tiger asset management Вячеслав Бондарчук.

За його словами, інші заходи полягають у пошуку додаткових джерел доходу.

"Окрім роботи з інвестиційними фондами, ми активізуємо роботу з консультування операцій М&а, надання консалтингових послуг у сфері реструктуризацій бізнесу і залучення додаткового фінансування і антикризового управління", - додав топ-менеджер компанії.

"Те, що з нами було зараз - це ще не криза. Найважчий період для України настане в січні-лютому наступного року. Нині був лише перший шоковий удар, і ми його достойно відбили. Якби цього не сталося, то, очевидно, до кінця року гривня могла би впасти до 10 гривень за долар", - каже президент "Сократу".

За його словами, "покращення почнеться не раніше 2-го кварталу 2009 року, сам процес повернення до нормального життя закінчиться не раніше кінця 2009, і ще першу половину 2010 року ми будемо "відхаркуватися" від усіх цих подій".

Однак цих півтора року падінь і підйомів, на думку експертів, буде цілком достатньо для того, аби 60-70% інвесткомпаній остаточно пішли з ринку. Хоча святе місто пустим не буває, і після кризи повинні з'явитися нові компанії.

"В бізнесі, як і в природі, бездоганно працює закон Дарвіна: виживають ті, хто вміє пристосовуватися до змін навколишнього середовища", - говорить управляючий директор КУА Tiger asset management.

В будь-якому випадку, незалежно від того, які чутки виправдаються, а які ні, зрозуміло, що фінансові компанії в Україні найбільше потерпають від кризи.

До речі, майже всі попередні чутки щодо проблем у інвестиційних компаній, не дивлячись на категоричні спростування і заперечення представників компаніїї, врешті-решт виявилися правдивим. Так було, наприклад, з Піо Глобал Україна. Компанія протягом двох місяців категорично заперечувала чутки про згортання бізнесу, але у підсумку так і відбулося.

Реклама: