Нацбанк тимчасово рятує гривню

Нацбанк тимчасово рятує гривню

Понеділок, 6 жовтня 2008, 12:30 -
Нарешті мрії українських банкірів збуваються. Зранку 3 жовтня Національний банк заявив про готовність вийти на міжбанк із валютою і продати долари по курсу 5,00 грн. Ринок відреагував блискавично. За кілька хвилин котирування знизилися з рівня 5,22-5,27 до 5,15-5,25 грн. за дол.

Час "Ч" настав

Банкіри не вірили. Чекали, може, НБУ передумає. Але вже у другій половині дня фінансовий регулятор таки скупив надлишок гривні. Як заявив ЕП один із представників прес-служби НБУ, той вийшов на міжбанк із пропозицією 175 млн. дол. На питання, чому відомство так довго зволікало з продажем валюти, експерт відповів, що Нацбанк чекав "часу Ч", коли може вплинути на ситуацію на ринку, і такий час настав.

Такі затягування НБУ небезпідставні, адже виходити з валютою за умов фінансової та економічної кризи треба виважено, щоб не зашкодити ринку ще більше. Так вважає і експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. "Представники Нацбанку не вважали раніше вихід на міжбанк із валютою доцільним. Але їх на цей крок підштовхнув серйозний попит на долари з боку "Нафтогазу України", а також підвищення попиту на валюту з боку резидентів", - заявив експерт.

Цілком можливо що цього місяця "Нафтогаз України" вийде на міжбанк із бажанням закупити ще більше доларів, аніж минулого (1.5 млрд. дол.) Безперечне зростання 2009 року російських цін на газ щонайменше до 250 дол./куб. м може спонукати це відомство наприкінці 2008 року запастися валютою для подальшої закупівлі "блакитного палива", і тим ще більше натиснути на гривню. Отже, затягувати із пропозицією валюти на міжбанку Нацбанк більше не міг.

Реклама:

Але утримувати рівновагу треба...

Нацбанку треба тримати свого роду валютно-фінансову рівновагу. Адже, якщо НБУ буде часто виходити на міжбанк із пропозицією долару, то тим самим зменшуватиме ліквідність національної валюти, вважає президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

"У той же час, якщо він спокійно спостерігатиме за цією ситуацією і нічого не робитиме, то гривня продовжить свій шлях девальвації", - коментує експерт.

Від такого кроку НБУ можливий і негатив. Так, вливання долару можуть призвести до ще більшого підвищення банками ставок за кредитами.

Проте комерційні банки, яким не вистачало валюти, давно сподівалися на інтервенції НБУ. "Ми вже зачекалися цього моменту, долари нам потрібні, як кров з носу", - сказав один із банкірів.

Отож, поки що маємо певну тимчасову стабілізацію. Олександр Жолудь прогнозує, що цього тижня на міжбанку курс долару слід очікувати на рівні 5,05 грн., а на готівковому ринку він встановиться на 5-5,15 грн. за долар. У цьому переконаний і Ярослав Жаліло.

А вже попереду на гривню чекають великі випробування, коли Україна остаточно знатиме ціну на російський газ 2009 року.

P.S. Курс гривні на міжбанківському валютному ринку в понеділок знизився до 5,3100 грн/дол з 5,2300 грн/дол за підсумками торгів у п'ятницю.

За інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", ринкові котирування на початку торгів на цей день були на рівні 5, 2100-5,2500 грн/дол, а у фінальній частині торгів зросли до 5, 2900-5,3300 грн/дол. Основна маса торгів на цей день проходила за курсом, близьким до 5,2800 грн/дол.

Національний банк України (НБУ) у понеділок на ринок з відкритими інтервенціями не виходив, тоді як у п'ятницю продавав валюту за курсом 5,0000 грн/дол.

"Продаж Нацбанком валюти в п'ятницю тільки відстрочив падіння, але ніяк не вплинув на ситуацію", - сказав дилер одного із столичних банків про міжбанківські перспективи поточного тижня.

Реклама: