Банки злякалися кризи заздалегідь

Банки злякалися кризи заздалегідь

Четвер, 16 жовтня 2008, 14:00 -
Заяви про кризові явища в банківському секторі сильно перебільшені. Приймаючи постанову №319, НБУ аж ніяк не рятував банки від неминучого краху. Скоріше, вона з'явилася через надмірну обережність, навіть, можна сказати, страх фінансистів перед невідомістю.

Заяви про кризові явища в банківському секторі сильно перебільшені. Приймаючи постанову №319, НБУ аж ніяк не рятував банки від неминучого краху. Скоріше, вона з'явилася через надмірну обережність, навіть, можна сказати, страх фінансистів перед невідомістю.  

"Ми вирішили не чекати. Реальний відтік депозитів, коли ми це (постанову - Авт.) обговорювали, мабуть, складав менше 3 млрд. грн. Мова йшла про величину ледь більше відсотка сукупних депозитів. 4 млрд. грн. - це вже за підсумками. Ми вирішили це зробити, просто щоб попередити цю проблему. Тобто, чим раніше ми це впроваджуємо, тим краще. Я думаю, люди це зрозуміють", - зізнався вчора президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Він озвучив дивну інформацію. До кінця минулого тижня банки одержали рефінансування і стабілізаційних кредитів на 11 млрд. грн. Потім НБУ ввів мораторій, і виявилося, що гроші "довжиною" у рік, нікуди подіти.

Якщо не трапилося звукових галюцинацій, за словами Сугоняка, уже близько 5 млрд. грн. вкладено в державні облігації і депозитні сертифікати НБУ. Перевірка інформації в Нацбанку, Мінфіні і на ПФТС не підтвердила цієї інформації, але показова сама тенденція, озвучена президентом АУБ.

Реклама:

У цілому Сугоняко підтримує рішення НБУ. На його думку, воно потрібне для спільного блага.

"Національний банк прийняв правильне рішення. Все. Справа банківської системи - чесно зробити те, що ми можемо. Досвід минулої кризи врахований. Ми його обговорювали, і діємо, виходячи з тієї ситуації, що склалася в Україні. Якби НБУ цього не зробив, це б означало, що він не професійний. А далі життя покаже", - вважає експерт.

Спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк також підтримує НБУ. У той же час, він визнає, що ситуація кардинально відрізняється від кризи 2004 року.

Тоді населення було схвильоване. У відділення банків і до банкоматів стояли величезні черги, валюту скуповували за завищеними курсами. Люди дійсно боялися, що завтра забрати депозит буде вже пізно.

У жовтні 2008 року було тихо. Банки і банкомати працювали як завжди. Навіть горезвісна інформаційна атака на "Промінвестбанк" пройшла незвичайно спокійно - вона вилилася в черги лише на Донбасі.

А проблеми інших, насправді, звелися до нестачі грошей для кредитування і повернення синдикованих кредитів. Тому введення постанови №319 виявилося для більшості установ і для всього населення неприємною несподіванкою.

На думку Яценюка, без постанови №319 колапсу банківської системи не було би.

"Ситуації 2004 і 2008 кардинально відрізняються. Тоді проблеми були у всіх банків, а зараз - у дуже окремої категорії. Але усіх поставили в один ряд. Думаю, цього разу НБУ зробив превентивну міру. Спрацював інстинкт самозбереження: 2004 року завдяки цьому врятували ситуацію, виходить, і зараз врятуємо", - вважає Яценюк.

Зараз, на думку колишнього заступника керівника НБУ, ціла група банків має надлишок грошей і могла б їх направити на кредитування економіки. Однак кредитні стелі заважають це зробити.

"Erste Bank і OTP Bank просто стогнуть. Їм нікуди подіти гроші. Якщо так протриває два місяці, то нічого. Але якщо п'ять, то вони самі себе з'їдять, тому що змушені нести великі витрати", - підтвердила його думку експерт із банку першої десятки.

Реклама: