"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ПІБ продадуть "Ощадбанку"?

ПІБ продадуть "Ощадбанку"?

Четвер, 16 жовтня 2008, 09:00 -
Експерти банківського ринку бачать тільки два варіанти порятунку "Промінвестбанку": його націоналізацію або продаж. І жоден з них не згадав у цій якості тимчасову адміністрацію, введену 7 жовтня.

"У п'ятницю на засіданні РНБО я буду наполягати на націоналізації "Промінвестбанку". Зробити це можна, якщо "Ощадбанк" придбає ПІБ. Тоді на вкладників поширяться державні гарантії їхніх внесків", - відзначив Спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк.

До такого висновку глава законодавчої влади дійшов після засідання скликаної ним Експертної економічної ради у вівторок. Тоді він підкреслив, що "найкращим виходом буде через "Ощадбанк", або через "Укрексімбанк", або шляхом ухвалення окремого рішення про націоналізацію цього банку".

У той же час, спікер назвав занадто складним варіант прийняття Верховною Радою відповідного закону.

Причому, на думку Спікера, в обмін на державні гарантії внесків, націоналізація повинна йти за номінальною вартістю акцій. За даними НБУ на кінець червня, ця сума становить 200 млн. грн., або 40 млн. дол. Для порівняння, у свій час ходили чутки про можливість продати ПІБ за 1 млрд. дол., що у 25 разів дорожче.

Реклама:

"Але якщо цього не зробити, особисто я даю ПІБу буквально два тижні. А якщо "ляже" "Промінвестбанк", постраждають усі", - відзначив Яценюк.

Голова Ради НБУ Петро Порошенко також виступає за націоналізацію. "Позиція ради НБУ - ми проти підкилимних домовленостей про долю цього системного банку. В цих умовах, коли рефінансування вже складає 5 млрд. грн. і може бути продовжене, доцільна процедура, що вже застосовувалася в інших країнах, - націоналізація банку", - сказав експерт.

Він також припустив, що операція пройде за одним із двох сценаріїв: шляхом покупки "Укрексімбанком" або "Ощадбанком" за рахунок коштів, спеціально виділених з держбюджету. На думку Порошенка, після націоналізації ПІБ може бути проданий стратегічному інвесторові.

У такого сценарію є ще один прихильник в особі президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняка. "Буде зроблено все, щоб "Промінвестбанк" не збанкрутував. Система цього допустити не може. І як це зробити - є всі необхідні методи для цього. Я впевнений, що, або продаж, або націоналізація цього банку буде за будь-яких умов і іншого я просто не допускаю", - сказав він.

Нагадаємо, ще в понеділок тимчасовий адміністратор "Промінвестбанку" Володимир Кротюк розповідав про можливе залучення приватного покупця. "Ведуться переговори, наскільки мені відомо, з декількома потенційними інвесторами", - казав він.

У якості одного з них називалася російська компанія. Кротюк пояснив, що інвестор повинен буде забезпечити адекватність регулятивного капіталу банку і ввести кошти до фінустанови у вигляді депозитів або субординованого боргу.

Зараз, за його словами, акціонери мають змогу продати близько 80% акцій ПІБу, які сконцентровані у 8-10 фізосіб-резидентів.

На думку санатора, ПІБ є непоганим "товаром". Зокрема, Кротюк стверджує, що банк має гарний кредитний портфель: прострочення по кредитах складає всього 1,5-1,7%.

На думку Яценюка, продаж банку приватному інвесторові також був би виходом з важкої ситуації. Однак спікер переконаний, що "сьогодні ніхто не купить". А виходить, націоналізація залишається єдиним шляхом порятунку ПІБу.

Реклама: