"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни знов зростатимуть

Ціни знов зростатимуть

Вівторок, 9 вересня 2008, 09:50 -
Осінь принесе українцям чергове зростання цін. На думку експертів, інфляція буде слабшою, ніж навесні, а найбільше подорожчають продукти харчування, житлово-комунальні послуги та проїзд у транспорті.

Вже перші дні осені принесли українцям подорожчання газу та сигарет, а мешканцям міст - ще й збільшення вартості проїзду в маршрутках. Традиційно дефляційні літні місяці залишилися позаду. Попереду ж черговий раунд боротьби з інфляцією. І, якщо в Уряді переконують, що до кінця року ціни вдасться втримати в межах 15,6 відсотків, то в Секретаріаті Президента стверджують, що інфляція буде вдвічі більшою, а саме 34% в річному вимірі. До чого ж готуватися нашим громадянам?

Статистика останніх місяців вселяє оптимізм: за даними Держкомстату, в липні ціни впали на 0,5%, в серпні -  на 0,1%. За вісім місяців цього року індекс споживчих цін склав 14,8%. Ще в червні цей показник складав 15,5%. Стабілізувалася цінова ситуація в першу чергу завдяки падінню цін на продукти харчування. Так, овочі за останні два місяці подешевшали на 37%. Допомогло і зниження світових цін на нафту. Завдяки падінню ціни на чорне золото майже на 18 відсотків, паливо на українських АЗС стало дешевшим, правда аж на 0,6%.

За словами міністра економіки Богдана Данилишина, різкої зміни цінової ситуації найближчими місяцями не буде. Принаймні такі висновки можна зробити з існуючих в уряді розрахунків по основних товарних групах. Ризикових серед них немає зовсім. Є впевненість і в тому, що ціни не будуть підвищені штучно. За цим слідкуватиме, й Державна цінова інспекція, і створений в Мінекономіки департамент, що займатиметься ціновою політикою.

Втім, фахівці переконані, що втримати ціни в межах, які прогнозує Кабмін, не вдасться. Так само, як і не досягне інфляція рівня, спрогнозованого Головою держави. Так, в Міжнародному центрі перспективних досліджень очікують, що на кінець року інфляція складе 22%. За словами аналітика Центру Олександра Жолудя, вже у вересні індекс споживчих цін збільшиться до 2%. Адже саме з цього місяця почали діяти нові тарифи на газ для населення, що на 13% вищі за попередні.

Реклама:

Крім того, збільшення акцизу на цигарки призведе до подорожчання товару на 20-30%. Наступними ж місяцями лідерами інфляції мають стати тарифи на послуги житлово-комунального господарства та пасажирські перевезення. А от продукти харчування, які навесні стали головним фактором інфляції, на думку експерта, дорожчати не будуть. Гарантією цього є рекордний урожай зерна, якого вже зібрали більше за прогнозовані урядом 43 мільйони тонн.

В Інституті економічних досліджень та політичних консультацій очікують, що річна інфляція складе близько 21%. На думку експерта Інституту Віталія Кравчука, варто очікувати зростання тарифів на послуги ЖКГ. Що ж до споживчих товарів, то тут все залежатиме від ситуації на зовнішніх ринках, оскільки значна доля цих товарів імпортується в Україну з-за кордону.

А от політичні баталії, переконаний експерт, на цінову ситуацію не вплинуть. Адже, як свідчить досвід весни-літа 2007 року, коли були перевибори, та досвід весни 2006 року - року виборів, наша економіка здатна розвиватися, не зважаючи на політичні негаразди.

Що ж справді може додати інфляцію, так це значні темпи зростання споживання, вважає керівник Центру економічних досліджень зазначеного інституту Вероніка Мовчан. Адже за умови, коли банківські відсотки не покривають інфляції, люди воліють не заощаджувати кошти, а вкладати їх у купівлю товарів, максимізуючи таким чином користь грошей. Крім того, інфляційним чинником є дефіцит кадрів на ринку праці. Через що роботодавці змушені підвищувати зарплати, знову ж таки стимулюючи споживання. Наслідок - зростання цін.

В Центрі Разумкова дають ще більш оптимістичні прогнози. За словами директора економічних програм Василя Юрчишина, інфляція на кінець року буде саме такою, як прогнозували експерти Центру ще на початку року, тобто 18-19%. Ще відсоток можуть додати непередбачувані чинники.

Населенню ж, на думку фахівця, варто підготуватися до подорожчання продуктів харчування, зокрема овочів та м'яса. Обсяги виробництва останнього не збільшились - і на ринку можливий дефіцит цього продукту.  Крім того, вважає Юрчишин, переглянуті будуть і тарифи в житловому господарстві. Подорожчання газу, яке відбулося з 1 вересня, може потягнути за собою перегляд і ціну на всі інші комунальні послуги.

 Крім того, два відсоткових пункти до індексу споживчих цін може додати прийняття змін до державного бюджету на 2008 рік, які передбачають збільшення соціальних виплат. Адже за умов цінової нестабільності викид на ринок грошей є потужним інфляційним чинником. Навесні ж саме появу в населення вільних коштів за рахунок кредитів, компенсаційних виплат та збільшення зарплати експерти називали головною причиною зростання цін.

Отже, фахівці сходяться на тому, що в найближчі декілька місяців українцям не уникнути зростання тарифів на послуги ЖКГ, підвищення цін на проїзд у транспорті та деякого подорожчання окремих продуктів харчування. Втім, громадяни можуть самі зробити внесок у боротьбу з інфляцією шляхом обмеження своїх витрат та більшого заощадження зароблених грошей.

Реклама: