Уряд прагне більше спирту

Уряд прагне більше спирту

П'ятниця, 1 серпня 2008, 17:17 -
Концерн "Укрспирт" хоче зняти державну монополію на виробництво технічного спирту. За даними уряду, це суттєво збільшить його виробництво. А експерти додають, що навіть спричинить перевиробництво.

На нараді в Кабінеті міністрів, присвяченій розвитку спиртової галузі, уряд підтримав розробку програми її структурного реформування до 2015 року. Позиція уряду була озвучена першим віце-прем'єр-міністром Олександром Турчиновим, повідомили ЕП в державному концерні спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт".

"Треба провести розподіл підприємств на групи за напрямками виробництва: спирт для харчових та медичних потреб, біоетанол, спиртомісткі рідини технічного призначення. Спиртові заводи другої та третьої груп слід вилучити з переліку підприємств, що не підлягають приватизації", - пропонує голова концерну Іван Яковець.

У той же час, наразі програмою передбачено збереження за державою контрольних пакетів акцій, а також ліцензування виробництва технічних спиртів.

"Ми впевнені, що купити акції знайдеться багато охочих. Вони є й зараз. Введення свого керівника на той чи інший завод значно розширює можливості", - розповіло ЕП джерело в "Укрспирті".

Реклама:

Відомо, що вже нині в Україні побудовано 4 заводи, які зможуть зайнятися виробництвом того ж біоетанолу, щойно у вітчизняному законодавстві відбудуться зміни. "Поки що вони офіційно збудовані для виробництва іншої хімічної продукції", - пояснило джерело.

В "Укрспирті" кажуть, що для горілчаних компаній "стільки заводів не потрібно". В той же час, технічний етанол займає сьогодні лише 10% від загального обсягу виробництва спирту (близько 2 млн. декалітрів у рік). А потенційна місткість внутрішнього українського ринку - до 70 млн. декалітрів.

Концерн прагне будь що долучити інвестиції у свої збиткові підприємства. Адже на прибутковість роботи окремих заводів суттєво впливає завантаженість виробничих потужностей.

В середньому по концерну минулого року вона складала 51%. З 76 заводів, які входять до нього, 10 не працюють, і ще близько 20 працюють лише час від часу. Додатковий тиск створюють витрати на утримання підприємств, які тимчасово не працюють, та на утримання соціальної сфери.

Експерти не поділяють оптимізму спиртовиків. "Я гадаю, що демонополізувати галузь, звичайно, треба. Розмови про це ведуться давно. Але насправді простіше побудувати новий завод із виробництва етанолу, ніж переобладнати старий", - стверджує керівник аналітичного центру "Проагро" Микола Верницький.

З ним погоджується начальник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник. "Фармацевти не настільки зацікавлені у технічному спирті. У першу чергу тут зацікавлені інвестори, які хочуть вкладати кошти у виробництво біоетанолу. Якщо й будуть купувати заводи, то швидше заради того, аби будувати на їхніх потужностях, та заради територій", - каже вона.

Справді, виробники ліків не виявляють зацікавленості у покупці спиртових заводів. "Наша компанія не настільки залежна від спирту. В нас із 250 найменувань лише 1 містить його", - сказали, зокрема, ЕП у прес-службі фармацевтичної компанії "Дарниця".

У той же час, заступник голови правління ВАТ "Кіровоградський райагропостач" (виробництво розчинників та іншої хімпродукції) Сергій Кисляківський підтвердив ЕП, що підприємство має намір купувати акції спиртзаводів.

"Якщо приватні інвестори матимуть таку змогу, так буде краще, більше порядку буде. Законодавство треба міняти", - розповідає він. При чому уточнює, що підприємство бажає інвестувати гроші в основному у виробництво паливного етанолу.

"В нас є проблеми з тим, що не діють відповідні механізми. Наприклад, ми входимо у список підприємств, які можуть купувати технічний спирт без акцизу. Але на рівні податкової в нас виникають проблеми", - додав Сергій Кисляківський.

Марія Колесник також відзначає, що у майбутньому може виникнути конкуренція спиртзаводів з цукровиками. "Сьогодні ті заводи, які не входять до "Укрспирту", через законодавство не можуть виробляти з цукрових буряків етанол. Але якщо виведуть з держвласності якісь спиртові заводи, то дозвіл на виробництво етанолу автоматично отримають і цукровики", - пояснює вона.

Через те Микола Верницький не виключає, що так само, як у цукровій галузі, в подальшому може утворитися перенасичення ринку спирту.

Між тим, торік галузь уперше після кризового десятиліття працювала прибутково. За 2007 рік підприємства концерну отримали сумарно 9 млн. грн. прибутку проти 4 млн. грн. збитку за 2006 рік.

Відповідно, бюджет минулого року отримав 402 млн. грн., що на 22,6% більше, ніж за 2006 рік. За І півріччя 2008 до бюджету сплачено 214 млн. грн., що на 56 млн. грн. перевищує аналогічний показник 2007.

Таким чином, на спиртову галузь таки чекають зміни. Проте до того часу, коли держава дозволить повністю приватизувати той чи інший завод із виготовлення технічного спирту тощо, ще далеко.

Реклама: