"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укртелеком" розучився нести золоті яйця

"Укртелеком" розучився нести золоті яйця

П'ятниця, 1 серпня 2008, 11:00 -
"Укртелеком" закінчив перше півріччя 2008 зі збитком у 102 млн. грн. Експерти вважають, що це може вплинути на погіршення умов продажу компанії.

За ВАТ "Укртелеком" досі було закріплено образ одного з найдорогоцінніших державних активів. Але останні фінансові результати компанії, схоже, покликані розвіяти цю славу. І, можливо, приховати справжню ціну підприємства, виправдавши її заниження під час продажу.

У першому півріччі 2008 року чистий збиток підприємства склав 101,888 млн. грн., тоді як аналогічний період 2007 року воно закінчило з чистим прибутком у 172,885 млн. грн. Про це повідомляється у звіті товариства, розміщеному в системі розкриття інформації Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку(ДКЦПФР).

Раніше компанія пояснювала погіршення показників рентабельності значними інвестиціями в розвиток мобільного зв'язку третього покоління. Але нинішню ситуацію на підприємстві коментувати відмовилися, пославшись на те, що на сайті "Укртелекому" матеріалів щодо фінрезультатів ще не публікувалося.

Експерти вважають, що така ситуація рано чи пізно мала би скластися. Вони нарікають на непідготовленість компанії до нових тенденцій ринку і її небажання іти в ногу з часом.

Реклама:

Наприклад, наявна застаріла модель регулювання тарифів на стаціонарний зв'язок в Україні передбачає субсидування збиткових місцевих розмов за рахунок міжміських та міжнародних.

"Прибутковий міжміський трафік почав відтікати до мобільних операторів, що призвело до зменшення доходів "Укртелекому", - впевнений керівник відділу досліджень ринків послуг GfK Ukraine Гліб Вишлінський, - Компанія не приділяла належної уваги розвитку корпоративного бізнесу, який більш активно користується міжміським та міжнародним зв'язком. А прибутків від послуг доступу до інтернету ще недостатньо для компенсації збитків від місцевого зв'язку".

До того ж, "Укртелеком", як підприємство з понад 90% державної власності, через політичні чинники не може відреагувати на складну фінансову ситуацію, відмовившись від соціальних програм або навіть скоротивши персонал. Багато його витрат залишається роздутими, як і в будь-якого державного підприємства.

Через те Гліб Вишлінський вважає, що скорочення прибутків - не штучне, а цілком природне. В той же час консультант компанії Netton CD Роман Химич зазначає, що в збитковості підприємства зацікавлені всі потенційні покупці. Експерти погоджуються: це може суттєво занизити ціну підприємства і відтягнути термін його продажу.

"За встановлення операційного (на рівні менеджменту) та інституційного (через права власності) контролю над компанією змагаються багато окремих груп впливу. Хтось із них зацікавлений у відтягуванні терміну продажу. Хтось - навпаки", - зазначає Химич.

Це підтверджує і Гліб Вишлінський: "Відтягувати продаж найбільш вигідно менеджменту, а збитковість - не на його користь, зникає міф про "курку, яка несе золоті яйця".

За словами директора інвестиційної компанії "Універ Капітал" Леоніда Карпенка, повний (100%) пакет акцій скоріш за все буде оцінений в коридорі 4-4,2 млрд. дол. "І це за умов, що конкурс буде максимально прозорим і з мінімумом додаткових інвестиційних вимог, і в ньому візьмуть участь закордонні інвестиційні гіганти. Якщо ж конкурс зацікавить лише українських олігархів, то ціна пакету в 4 млрд. дол. стане для них нереальною", - зазначив експерт.

Ще в лютому про своє зацікавлення "Укртелекомом" заявила російська група компаній МТС. Із достовірних джерел в корпорації "Систем кепітал менеджмент" стало відомо, що структура Рината Ахметова на сьогоднішній день також не втратила інтерес до "Укртелекому". За словами джерела, єдине, що може втримати їх від можливої купівлі - це завищена ціна.

Раніше уряд планував провести конкурс до грудня 2008. Але експерти вже майже не сподіваються на продаж компанії в поточному році. За прогнозами Віталія Струкова, приватизація "Укртелекому" не буде здійснена до президентських виборів, оскільки наразі це питання занадто заполітизоване.

Довідка ЕП

ВАТ "Укртелеком" - монополіст на ринку фіксованого зв'язку України, надає послуги більше 10 млн. абонентів. Державі належить 92,79% акцій оператора, а 7,14% було продано трудовому колективу.

6 лютого 2008 року Кабінет Міністрів затвердив уточнений план розміщення акцій "Укртелекому", за яким на принципах аукціону має бути продано 67,79% акцій підприємства, а в державній власності закріплено стабілізуючий пакет у розмірі 25%+1 акція. Фонд держмайна України направив запрошення всім зацікавленим особам взяти участь у підготовці цього конкурсу.

Валовий прибуток "Укртелекому" в січні-червні 2008 знизився на 38,8% - до 512,79 млн. грн., а операційний збиток склав 110,51 млн. грн., тоді як 2007 року операційний прибуток дорівнював 532,642 млн. грн.

Чистий прибуток компанії в 2007 року склав 267,19 млн. грн., що на 42,9% менше, аніж в 2006 році, чистий дохід зріс на 1,6% - до 6 млрд. 808,92 млн. грн.

З 1 листопада 2007 року компанія запустила мобільного оператора 3G під торгівельною маркою "Утел", послугами якого на сьогодні користується близько 13,5 тис чоловік.

Реклама: