"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фондовий ринок: час купувати

Фондовий ринок: час купувати

П'ятниця, 18 липня 2008, 10:00 -
Динаміка падіння акцій українських компаній останнім часом досить вражаюча. Так, за один день липня папери деяких підприємств подешевшали на 10%. Падіння відбувається як серед "блакитних фішок", так і серед "другого ешелону".

Наприклад, акції ВАТ "Луцький автомобільний завод" 10 липня знизилися в ціні на 4,35% попри те, що в січні-червні 2008 року підприємство збільшило випуск легкових авто на своїх майданчиках у Черкасах на 63,3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Найсуттєвіше здешевшання цього тижня було 16 липня у паперів ВАТ "Райфаззен Банк Аваль" (-15%), ВАТ "Маріупольський завод важкого машинобудування "Азов" (-16,7%), ВАТ "Ясиновський коксохімічний завод" (-26,74%).

За словами заступника директора департаменту торговельних операцій інвесткомпанії Dragon Kapital Дениса Мацуєва, сьогодні багато українських підприємств прагнуть продати свої акції. Ця тенденція на нашому ринку почала свій відлік ще з кінця зими. Але те, що відбувалося, наприклад, з 10 по 16 липня, змушує експертів серйозно замислися над майбутнім фондового ринку.

Як зазначив кореспонденту "ЕП" виконавчий директор компанії Foyil Securities Олександр Сандул, сьогоднішня вартість акцій українських компаній на 25-30% нижча, ніж була півроку тому, але при цьому нічого на ринку фундаментально не змінилося.

Реклама:

"Акції наших підприємств показують великий потенціал з нарощування чистого прибутку не лише в Україні, але й за кордоном. Падіння ж їх курсу пов'язане з загальносвітовими тенденціями: світовою кризою, яка призвела до відтоку грошей з ринку, та бажанням 80% інвесторів ліквідувати так звані інвестиції в українські акції з метою повернення грошей своїм вкладникам. Але цей процес буде відбуватися не більше 6 місяців. Потім акції знову зростуть у ціні", - резюмує експерт.

З ним погоджується і президент інвестиційної компанії "Амадеус" Михайло Ройко, який зазначає, що в Європі, Америці й навіть Росії криза на фондових ринках поступово нівелюється. "Тому ніякі панічні прогнози не повинні лякати людей. Незабаром акції українських компаній зростатимуть", - говорить він.

В цій ситуації експерти радять фізичним особам, які тримають акції наших підприємств, ні в якому разі не продавати їх, бо вони занижені в ціні.

"А для потенційних покупців рекомендація: скупати акції зараз саме час. Зараз ці цінні папери можна купити з 50-70% дисконтом їх справедливої вартості. А наприклад, на акціях обленерго сьогодні взагалі можна заробити дисконт у 90%", - зазначає Олександр Сандул.

Наприклад, акція ВАТ "Райфаззен Банк Аваль" 15 липня коштувала 55 копійок. Експерти переконані, що її справедлива вартість складає 1 грн., а то й вище. Таким чином, очікується, що до нового року ціна акцій цього банку зросте більш як удвічі.

Слід додати, що ветерани інвестування, які заробили великі капітали на фондовому ринку, отримали надприбутки саме в періоди економічних депресій. Це стосується, наприклад, "великої американської депресії" 30 років минулого сторіччя, економічної кризи 1998 року тощо.

Тому останніми тижнями кількість покупців акцій, за даними різних інвестиційних фондів, зросла на 15%-30% порівняно з минулими місяцями.

Взагалі ж експерти радять фізичним особам, які серйозно замислюються над інвестуванням тимчасово вільних коштів, купувати сертифікати інвестиційних фондів, що працюють на вітчизняному фондовому ринку.

Таким чином, висновок лише один: нічого зараз не продавати, а за бажанням, навпаки, скуповувати. Тоді новий 2009 рік можна зустріти з неабиякими дивідендами.

Реклама: