"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Семенюк-Самсоненко заграє з Тимошенко

Семенюк-Самсоненко заграє з Тимошенко

Середа, 16 липня 2008, 10:35 -
Голова Фонду державного майна України Валентина Семенюк-Самсоненко нарешті перейшла до активних дій у інформаційній війні з Юлією Тимошенко.

Від нарікань на те, що ArcelorMittal не виконує своїх інвестиційних зобов'язань, вона перейшла до  наступів у суді. Голова ФДМ розуміє, що шансів перемогти в цій боротьбі мало. Але в той же час це можливість виставити себе захисницею державних інтересів.

Експерти називають ще одну причину такого кроку: ArcelorMittal відмовився від сплати дивидендів за 2007 рік. І Фонд, який володіє 7% акцій компанії, не зміг наповнити бюджет повною мірою.

Однак у фонді ще розраховують отримати ці дивіденди. "Свого часу ми зуміли-таки домогтися сплати компанією ArcelorMittal 450 млн. грн. дивідендів, які "накрапали" за час переходу акцій від Пінчука до Лакшмі Міттала і вважаємо це своєю перемогою", - нагадала прес-секретар ФДМ Яніна Яворська.

ФДМ надіслав до Кабінету Міністрів листа, в якому поінформував його про необхідність розірвання договору купівлі-продажу гірничо-металургійного комбінату "Криворіжсталь" з компанією Mittal Steel Germany Gmb через невиконання умов договору.

Реклама:

ФДМ звинуватив ArcelorMittal у порушенні 4 пунктів договору купівлі-продажу підприємства. Компанія не реконструювала коксові батареї №3 та №4 і цех сіркоочищення коксохімічного виробництва, не забезпечила витрати на поліпшення соціально-побутових умов робітників на рівні 0,5%  річного прибутку та не склала колективних договорів з працівниками "Криворіжсталі".

Претензії до ArcelorMittal Фонд висунув ще у квітні. Компанії давали 2 місяці на те, щоб виконати умови договору. У Фонді повідомляють, що на засіданні 3 липня аргументи ArcelorMittal на своє виправдання були визнані слабкими.

В компанії говорять, що вони мають надію на вирішення спірних питань "через конструктивний діалог з Фондом", адже, мовляв, однозначної відповіді на засіданні не отримали.

Найбільш сильним з усіх пунктів звинувачень у Фонді вважають пункт щодо незабезпечення витрат на поліпшення соціально-побутових умов робітників. Про це ЕП повідомив начальник відділу з постприватизаційного супроводу ФДМ Андрій Шрамко.

Фонд просить уряд виділити 72,725 млн. грн. на оплату арбітражного збору Міжнародного комерційного арбітражного суду за подачу позову про розрив договору від 28 жовтня 2005 року. Якщо цього не станеться протягом місяця, Фонд, згідно з внутрішнім регламентом, може сплатити збір самостійно.  Проте, за словами Андрія Шрамка, грошей, необхідних для внеску, на рахунку ФДМ немає.

Цілком очевидно, що уряд не стане виділяти кошти на арбітражний збір.

"Криворіжсталь" відібрали у Віктора Пінчука й перепродали Лакшмі Мітталу з подачі Юлії Тимошенко. Прем'єр-міністр вже назвала заяви Фонду "провокаційними" й висловила сподівання, що його керівництво поміняють вже восени.

"Я гадаю, що після канікул ми через Верховну Раду обов'язково змінимо керівництво ФДМ", - сказала вона.

В самому ФДМ на перемогу особливо не сподіваються.

"Тут просто є формальна сторона медалі. Ми можемо подати до суду через невиконання перерахованих пунктів - і ми це робимо на законних підставах", - зізнався ЕП Андрій Шрамко.

Експерти виключають реприватизацію "Криворіжсталі" через лобіювання чиїхось фінансових інтересів. Процес розглядається суто як політичний PR Семенюк-Самсоненко.

Довідка Економічної Правди 

"Арселор Міттал Кривий Ріг" (до 2005 року - "Криворіжсталь", у 2005-2007 рр. - "Міттал Стіл Кривий Ріг", м. Кривий Ріг) - гірничо-металургійний комбінат; відкрите акціонерне товариство; найбільше підприємство гірничо-металургійного комплексу України. Підприємство, яке має повний виробничий цикл, може щороку випускати більше, ніж 6 млн. тонн прокату, біля 7 млн. тонн сталі та більше, ніж 7,8 тонн чавуну. 2007 року компанія наростила виробництво сталі на 7,1% (до 8,1 млн. т), чавуну - на 6% (до 7,2 млн. т), товарного продукту - на 3,8% (до 7,1 млн. т). Чистий прибуток виріс на 30,6% - до 18,8 млрд. грн.

Реклама: