Долар спливе у нафті, а Україна – в ріпаку

Долар спливе у нафті, а Україна – в ріпаку

Понеділок, 23 червня 2008, 09:50 -
Конфліктна ситуація на Близькому Сході може зміцнити долар і підвищити ціни на нафту. Як наслідок, може подорожчати сировина для біопалива, а через брак посівних площ у світі зменшаться обсяги вирощування харчових культур. Україна може не відчути на собі глобальних тенденцій, окрім послаблення гривні.

Війна за іпотеку

Ситуація, що склалася з цінами на світовому нафтовому ринку, носить надто напружений і спекулятивний характер. Більшість аналітиків погоджуються, що обєктивна ціна має бути на рівні 90-105 дол за барель, а не 129,6 дол. Поставки сировини за довгостроковими контрактами ще продовжуються, на відміну від короткострокових, які вже тимчасово перервані.

Нині істерія щодо підвищення цін на нафту посилюється розмовами про початок воєнних дій армією США проти Ірану під приводом його ядерної програми. Це можна пояснити бажанням американських фінустанов компенсувати збитки від іпотечних паперів. Дмитро Мошкало, віце-президент КУА "Foyil Asset Management", прогнозує: "В результаті ціни на нафту підлетять до 170-180 дол. за барель. Таким чином ці папери окупляться".

Хоча аналітик інвесткомпанії Conorde Capital Володимир Нестеренко, спираючись на прогнози експертів світових банків, очікує середню річну ціну в 120-140 дол. за барель. "Навіть провідні банки дають різні прогнози - від 92 дол. у Raiffeisen Bank до 147 - у Goldman Sachs", - говорить він.

Реклама:

За словами Мошкало, новий конфлікт у цьому регіоні вдарить по економіках Європи, Китаю і Японії - регіонів, які безпосередньо залежать від поставок нафти з країн Близького Сходу. "А це, в свою чергу, потягне за собою перехід із більш міцних на сьогоднішній день валют в долар і також спровокує підвищений попит на американський долар. Це може стати ще одним фактором у вирівнюванні балансу, порушеного іпотечним кредитом", - говорить Мошкало.

У свою чергу, позиція американської валюти вплине на економічну ситуацію в України. "До кінця року, у зв'язку з подорожчанням нафти й газу й інших продуктів на світовому ринку, надлишок валюти в Україні перетвориться на дефіцит. - прогнозує Олександр Жолудь, аналітик-економіст Міжнародного центру перспективних досліджень, - І, власне, зміцнення американської валюти призведе до того, що долар буде коштувати більше 5 гривень.

У свою чергу, це дозволить Україні трохи перебороти інфляцію, яка, судячи із ситуації у світі, ще продовжуватиметься не менше трьох років". Отож, незважаючи на нову світову кризу, пов'язану з нафтою, Україні може допомогти критикована останнім часом прив'язка до долара.

Ріпак - цар полів

Тим часом з кризою намагаються боротися навіть видобувачі нафти. Саудівська Аравія, один з найбільших експортерів чорного золота в світі, вже заявила про збільшення об'ємів його видобування.

"За таких умов набагато рентабельнішим стає впровадження технологій виробництва альтернативного біопалива, - вважає Дмитро Мошкало. - Зокрема, ситуація в харчовому секторі свідчить, що цього року значні врожаї будуть направлені на виробництво біопалива. В тих же США попит на кукурудзу в якості сировини постійно росте. А власне, збільшення долі сировини на біопаливо і призводить до харчової кризи у світі, навіть у благополучній Європі".

Україна наразі знаходиться у кращому становищі, ніж Європа, навіть у випадку збільшення посівних площ під ріпак це аніскільки не вдарить по зерновому сектору. Днями Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про збільшення врожаю порівняно з минулим роком на третину, до 40 млн. тонн. А за словами Сергія Трифонова, директора з корпоративних фінансів інвесткомпанії "Арта інвестиційні партнери", Україна наразі має потенціал збільшення врожаїв до 100 млн. тонн зернових на рік.

"Український агрокомплекс нині знаходиться на стадії відбудови . До того ж сьогодні українські фермери дуже часто користуються технологіями, завдяки яким вони збирають у 2,5 рази менше продукту, аніж землероби об'єднаної Європи", - стверджує Трифонов.

Але в той час, коли Україна збільшує об'єми вирощування ріпаку, вона практично не може ним скористатися. Позаяк, для будівництва заводів для виготовлення біопалива потрібно провести ґрунтовні законодавчі реформи у сфері енергозбереження.

"Тож допоки в країні не буде політичної стабільності, в цьому напрямку не буде зроблено і кроку", - говорить Володимир Нестеренко, - і це незважаючи на те, що вітчизняним нафтопереробникам було б навіть вигідно додавати біопаливо в бензин задля зменшення його вартості, як це закріплено законодавством багатьох країн Старого світу". За словами експерта, це б дозволило вивести український бензин на перші місця вітчизняного ринку.

Нагадаємо, що зараз близько половини українського бензину імпортується з Білорусі, Литви та Румунії.

В той же час, ціна на нафту 16 червня встановила черговий рекорд, сягнувши позначки 139,89 долара.

НБУ у травні 2008 вперше за останні три роки змінив офіційний курс долара: гривня зміцнилася на 3,96% - до 4,8500 грн/$1. Водночас на світових ринках за останній рік долар подешевшав до євро на 14%.

За попередніми даними, 2008 року Україна вийшла на перше місце в Європі за площею посівів рапсу. В нашій державі нині засіяно цією культурою 1680-1700 тис. га. Для порівняння, площі під рапсом у Франції цього року становлять приблизно 1650 тис. га, а в Німеччині - 1590 тис. га.

Реклама: