З України почнуть вивозити готівку

З України почнуть вивозити готівку

Четвер, 19 червня 2008, 09:50 -
Дозвіл Національного банку вивозити через кордон до 10 тис. євро покликаний зменшити кількість непорозумінь між митниками та іноземцями. На це сподіваються у Державній митній службі України. В НБУ ж розраховують, що таким чином люди позбудуться надлишків валюти.

З 27 липня фізичні особи зможуть ввозити в Україну й вивозити за кордон до еквіваленту 10-ти тисяч євро готівкою без письмового декларування митними органами. Національний банк України дозволив це постановою №148 від 27 травня, 11 червня зареєстрованій у Міністерстві юстиції. Раніше ця сума становила 3 тис. доларів (в еквіваленті).

Ініціювала нововведення Державна митна служба. 19 травня вона звернулася до Нацбанку з відповідною пропозицією, посилаючись на необхідність "привести українське законодавство у відповідність до норм європейської співдружності".

Саме такі норми користування "зеленим коридором" діють в ЄС. "Іноземці, які відвідують нашу державу, зазвичай не знають наших вимог. У результаті, на митниці в них виникають проблеми, коли вони, звично для себе, намагаються провезти з собою готівку на суму вище трьох тисяч доларів. Тепер ми сподіваємося на значне зменшення непорозумінь на кордоні з цього приводу", - розповіли ЕП у прес-службі Митниці.

Водночас, у Держмитслужбі наголошують, що хоча письмове декларування не потрібне, усне залишається необхідною умовою. "Якщо ви не повідомите інспектора про те, що маєте з собою відповідну суму грошей, це трактуватиметься як порушення митного кодексу", - пояснює голова прес-центру Держмитслужби Світлана Судак.

Реклама:

Знімаючи обмеження на ввезення та вивезення валюти, НБУ може сподіватися, що фізичні особи будуть більше вивозити за кордон доларів США. А отже, постанова Нацбанку може посприяти відтоку надлишку цієї валюти з України.

"На сьогодні для економіки України не існує проблеми відтоку валюти за кордон. Фактично, останні 5 років показали, що період масового використання долару США у розрахунках торговельних мереж відходить у минуле. Навіть традиційні прихильники доларових розрахунків - базарні торговці та лоточники - все більше переходять на розрахунок у гривні. Також фактично пішла в історію міжнародна торгівля за безготівкові долари США. Лібералізацію НБУ щодо вивезення валюти можна вважати дещо запізнілою. Ці дії можна було розпочинати вже в середині минулого року", - говорить директор ТОВ "Фінансова група "Консультації та інвестиції" Олексій Вегера.

За його прогнозами, на першому етапі за межі України будуть вивозити на 20-30% доларів більше, ніж зараз. Потім різниця впаде до 10%.

Виграш від дозволу для звичайних людей є очевидним. Ситуації, коли гроші потрібно було пересилати або перевозити їх на картці й сплачувати за це відсотки, тепер без зайвих витрат можна уникнути.

Реклама: