Газпром іде в наступ на Україну

Газпром іде в наступ на Україну

Середа, 23 квітня 2008, 16:18 -
За нинішніх умов газпромівська "дочка" може без будь-яких перешкод дістати ліцензію на максимально можливий обсяг реалізації газу всередині України. І навіть якщо Нафтогаз буде продавати їй лише 7,5 млрд куб. м на рік, решту "Газпромзбут-Україна" зможе закупити напряму у Газпрому, бо цього їй не забороняє жодний документ.

У вівторок увечері НАК "Нафтогаз України" вперше за довгий час хоч щось повідомив про переговори з Газпромом. Речник компанії Валентин Землянський розповів, яким підприємствам поставлятиме газ дочірня структура Газпрому - "Газпромзбут-Україна". Одночасно виявилося, що ця компанія вже зареєстрована в Україні, але ще не має ліцензії, хоча й збирається працювати з 1 травня. 

Отже, газпромівська "дочка" буде постачати газ трьом підприємствам, підконтрольним власнику РосУкрЕнерго Дмитру Фірташеві, а також Дніпроазоту, що його контролює український олігарх Ігор Коломойський.

За газ, який ці підприємства спожили в березні-квітні 2008 року, вони мають розрахуватися з "Нафтогазом України", уклавши з ним відповідні угоди.

Проте, як сповістили деякі вітчизняні ЗМІ з посиланням на поінформовані джерела, в самому Газпромі не підтверджують факту досягнення будь-яких домовленостей із Нафтогазом. При цьому, за повідомленнями джерел із української сторони, керівництво НАКу їздило на початку тижня до Москви не для того, щоби подбати про долю "Газпромзбуту-Україна", а щоб запропонувати Газпромові укласти довгострокову угоду на постачання газу у 2009-2012 роках. 

Реклама:

Юлія Тимошенко раніше повідомляла, що важливим елементом довгострокової угоди про співпрацю має стати поетапне, поступове і не шокове для економіки підвищення ціни на газ для України до європейського рівня.

Однак росіяни, схоже, не поспішають щось гарантувати Україні. Поінформовані джерела повідомили, що Газпром виступив із зустрічними пропозиціями. Зокрема, від української сторони вимагають термінової сплати боргу на суму близько 2 млрд дол. за поставки газу з початку року.

Окрім того, російська компанія буцімто попросила від української гарантувати, що "Газпромзбут-Україна" здобуде ліцензію на продаж газу українським промспоживачам уже до початку травня. Як стверджують джерела газети "Комерсант-Україна", сторонам так і не вдалося порозумітися, тому переговори нібито перенесли на середу, 23 квітня. 

Водночас речник Нафтогазу Валентин Землянський заперечив ЕП, що 23 квітня у Москві велися переговори. За його словами, українська делегація в повному складі у вівторок повернулася до Києва. Крім того, він ще раз підтвердив факт досягнення домовленостей.

Але досі залишаються невідомими розмір боргу Нафтогазу перед Газпромом, терміни його сплати, а також те, коли  саме "Газпромзбут-Україна" може дістати ліцензію на продаж газу промспоживачам на внутрішньому ринку України. 

Коли стало відомо про створення дочірньої компанії Газпрому для роботи на вітчизняному ринку, ніяких відомостей про його остаточну реєстрацію чи про те, що підприємство подавало до НКРЕ заявку на ліцензію, не було.

Щоправда, згодом джерела, наближені до цієї установи, повідомили ЕП, що Газпромзбут таки спробував здобути ліцензію, але в НКРЕ його заявки не прийняли через те, що до неї було подано не повний пакет документів. 

Сьогодні ж у Нацкомісії також немає жодної офіційної інформації щодо видачі ліцензії "дочці" російського монополіста. Як повідомила ЕП прес-секретар НКРЕ Олена Слободяник, наразі про те, що Газпромзбут подавав заявку, нічого не відомо, а в основній частині порядку денного найближчого засідання Нацкомісії, яке має відбутися вже завтра, 24 квітня, розгляд такої заявки також не значиться. Наступне ж засідання НКРЄ заплановане лише на 8 травня.

У той же час спостерігачі не заперечують можливості, що саме питання ліцензії, на відміну від боргових зобов'язань,  вирішать доволі скоро. Наприклад, ще є час, щоби в екстреному порядку внести його до порядку денного найближчого засідання НКРЕ. Припускається також оформлення ліцензії "заднім числом". 

На користь таких припущень може говорити те, що, відповідно до рамкової угоди від 12 березня, "Нафтогаз України" має максимально сприяти "Газпрмозбуту-Україна" у здобутті всіляких дозвільних документів, на чому також наголошує Землянський.

Тож, судячи з усього, отримання "дочкою" російського монополіста ліцензії - це лише питання часу. Адже цілком можливо, що НАКу доведеться сприяти їй у цьому не лише відповідно до умов рамкової угоди, але й через необхідність робити поступки росіянам, як це відбувалося досі (коли уряд був змушений погодитися на те, що імпортером середньоазіатського газу в Україну у 2008 році залишиться РосУкрЕнерго). 

Проте коли це нарешті відбудеться, цілком можливо, Нафтогаз і незалежні трейдери дістануть надпотужного конкурента, який стане новим монополістом (адже досі не відомо, чи зостається в угоді від 12 березня обсяг газу, який НАК щороку зобов'язаний продавати Газпромзбуту, із формулюванням "не менше 7,5 млрд куб. м"). 

За нинішніх умов газпромівська "дочка" може без будь-яких перешкод здобути ліцензію на максимально можливий обсяг реалізації газу всередині України. І навіть якщо Нафтогаз продаватиме їй лише 7,5 млрд куб. м на рік, решту "Газпромзбут-Україна" зможе закупити напряму у Газпрому, бо цього їй не забороняє жодний документ. Саме це дозволить Газпромзбуту надати НКРЕ будь-які гарантії, що вимагає українське законодавство.

І це не всі конкурентні переваги газпромівської "дочки" перед Нафтогазом та будь-якими іншими трейдерами, що, безумовно, дозволить вказаній компанії в найближчому майбутньому значно розширити свою клієнтську мережу. 

Адже, як вважають експерти, навіть якщо не буде обмеження для маржі, яка в угоді від 12 березня встановлена в межах 0,01 дол. США, це підприємство все одно зможе бути чутливішим до цінових коливань на ринку за рахунок можливості прямих поставок від Газпрому. До того ж, Нафтогаз сьогодні перебуває в доволі скрутному фінансовому становищі, що, швидше за все, позначиться на його відносинах із клієнтами.

"Через скрутне фінансове становище Нафтогаз буде змушений вирішувати свої проблеми за рахунок промислових споживачів як найплатоспроможніших клієнтів, - вважає аналітик Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко. - Природно, що все це відіб'ється на ціні газу, який їм буде постачати НАК. Тож за умови прозорої конкуренції, Нафтогаз не зможе боротися на рівних із "Газпромзбутом-Україна".

Реклама: