Газпром висунув Україні ультиматум?

Газпром висунув Україні ультиматум?

Четвер, 17 квітня 2008, 18:35 -
Здається, Газпрому таки вдалося перешкодити спробам українського уряду відредагувати газову угоду від 12 березня. Тобто Юлія Тимошенко не змогла обмежити діяльність "Газпромзбуту-Україна" на внутрішньому вітчизняному ринку та забрати деякі преференції у РосУкрЕнерго? Адже росіяни вже офіційно заявили, що згаданий документ діє в повному обсязі і без будь-яких офіційно засвідчених згод із боку уряду України.

У четвер зранку російські ЗМІ поширили заяву голови правління Газпрому Олексія Міллера про те, що угода від 12 березня між НАК "Нафтогаз України" та російським ВАТ "Газпром" уже цілком набрала чинності. За словами головного менеджера російського газового монополіста, "березнева угода діє в повному обсязі", оскільки делегація Нафтогазу привезла до Москви документи, які засвідчують, що їй "для роботи в межах березневих домовленостей не потрібно ніяких постанов уряду".

Проте, як відомо, в п. 10 рамкового російсько-українського договору від 12 березня зазначено, що вказаний документ вступає в силу лише після того, як Нафтогаз дістане відповідну постанову Кабміну про схвалення досягнутих домовленостей.

На початку цього тижня поінформовані джерела повідомили ЕП, що на "газових" переговорах у Москві головним предметом обговорення є питання про вилучення згаданого п. 10 із угоди, щоби скасувати всі вимоги українського уряду, які той висунув у своїй постанові від 19 березня. І навіть про те, що до підписання сторонами вже приготовано відповідний додаток до рамкової угоди, де зазначено, що на набуття чинності цим документом не впливають ніякі урядові акти. Але офіційного підтвердження інформації ЕП так і не вдалося знайти.

Також після оголошення змісту урядових зауважень до угоди від 12 березня жодної офіційної інформації про перебіг російсько-українських газових переговорів не було, принаймні від уряду, що контролює цей процес, чи НАК "Нафтогаз України". Ті невеличкі відомості, які потрапляли впродовж цього часу в інформаційний простір, виходили з інших джерел.

Реклама:

Наприклад, повідомлення про те, що 2008 року імпортером газу в Україну залишається РосУкрЕнерго, надійшло від заступника голови президентського Секретаріату Олександра Шлапака. У відповідь Юлія Тимошенко обмежилася лише короткою реплікою в одному з телевізійних ток-шоу, буцімто хоча РУЕ і залишиться імпортером газу, але на внутрішньому ринку монополістом буде Нафтогаз.

Єдиний коментар про перебіг переговорів прем'єр-міністр дала, відповідаючи на питання про реєстрацію в Україні газпромівської "дочки" - "Газпромзбуту-Україна". Тоді Юлія Тимошенко повідомила про зауваження уряду, які стосуються діяльності цієї компанії в Україні. Йшлося про обмеження обсягу газу, який НАК зобов'язана продавати Газпромзбуту, сімома з половиною мільярдами кубів, а в угоді від 12 березня було зафіксовано "не менше 7,5 млрд куб. м". А також про скасування положення про довгострокові контракти газпромівської "дочки" з Нафтогазом. Окрім того, вона зазначила, що "дочка" повинна постачати газ лише чітко визначеному колу споживачів.

Проте заява Міллера наводить на думку про те, що з узгодженням вимог українського уряду до Газпрому не все так добре. Як вдалося дізнатися ЕП із джерел, близьких до переговорного процесу, Газпром справді не має наміру погоджуватися із жодним зауваженням українського Кабміну.

Офіційно Нафтогаз відмовляється повідомляти будь-яку інформацію стосовно переговорів, проте, зважаючи на слова Міллера, росіяни таки не бажають іти ні на які поступки, крім вилучення зі схеми постачання середньоазіатського газу до України Укргаз-Енерго. І цілком можливо, що одним із підсумків переговорів між Нафтогазом та Газпромом стане підписання якогось документа або додатка до рамкової угоди, який свідчить про те, що ніякі зауваження, що обмежують діяльність структур Газпрому в Україні, не мають справжньої сили.

У такому разі "Газпромзбут-Україна" цілком може залишитися єдиною привілейованою на українському внутрішньому ринку компанією, яка має гарантовані зобов'язання Нафтогазу на продаж не менше 7,5 млрд куб. м середньоазіатського газу щороку, що становить майже 10% внутрішнього вітчизняного ринку.

Проте, як уже заявляли представники Нацкомісії з регулювання електроенергетики, немає жодних перешкод для того, щоби Газпромзбуту видали ліцензію на постачання промспоживачам обсягу газу, що дорівнює 35%-м українського ринку. Єдине, що для цього потрібно від компанії, підтвердити свою спроможність постачати щорічно саме такий обсяг палива.

Сьогодні єдиним фактом, який може затримати просунення Газпромзбуту на внутрішньому ринку України, є те, що підрозділ Нафтогазу, "Газ України", вже уклав договори на постачання імпортного газу із низкою великих промспоживачів, серед яких є Полтавський та Південний ГЗК, Єнакіївський та Макіївський металургійні заводи, Миколаївський глиноземний завод, Північнодонецький "Азот", Черкаський "Азот", ЗАТ "ЛІНІК" тощо.

Реклама: