У РосУкрЕнерго справи йдуть нормально

У РосУкрЕнерго справи йдуть нормально

Середа, 5 березня 2008, 10:54 -
"Ми принципово не коментуємо заяв політиків, оскільки ми політикою не займаємося. Наша справа - бізнес". "Невже очевидні політичні зміни ніяк не відбилися на становищі і діяльності РосУкрЕнерго?", - на це питання Кнутов відповів коротко: "Очікуємо виплати боргу і оформлення вже спожитого газу…".

Вчора ввечері, коли Газпром оголосив про третє цього тижня скорочення обсягів поставок газу в Україну, компанія "РосУкрЕнерго" вперше оприлюднила свою заяву з приводу ситуації. "Відповідальність за скорочення цілковито лежить, по-перше, на НАК "Нафтогаз України", чия безвідповідальна і бездієва позиція дестабілізує ситуацію в газовому секторі України", - сказано в документі.

Другим обвинуваченим став український уряд, що "своїми діями і постановами активно сприяє розхитуванню і виводу зі стабільної рівноваги системи поставок газу на внутрішньому ринку України, в основі якої є контрактна база промислових підприємств і ЗАТ "Укргаз-Енерго". Уряд України поставив надійність поставок газу кінцевим споживачам у залежність від політичної кон'юнктури", - робить висновок РосУкрЕнерго.

Компанія-посередник попередила, що дії української сторони загрожують не тільки "колапсом усієї газової системи України, але й промисловості, яка щільно зав'язана на споживанні газу".

Що змусило РосУкрЕнерго після тривалої мовчанки виступити із заявою, і які перспективи на газовому ринку бачить для себе ця компанія-посередник - ці питання "Економічна правда" поставила офіційному представникові РосУкрЕнерго Андрію Кнутову. Це єдина відома світові публічна людина, крім Дмитра Фірташа, яка виступає від імені компанії, що з 2006 року поставляє майже весь імпортний газ в Україну. 

Реклама:

Під час розмови Кнутов почувався впевнено, доброзичливо і спокійно, зовсім не як співробітник компанії, що переживає кризу чи відчуває загрозу. Після спільного редагування тексту було ухвалене рішення оприлюднити розмову у формі переказу з цитатами Кнутова.

Офіційний представник компанії "РосУкрЕнерго" Андрій Кнутов у ексклюзивному інтерв'ю ЕП заявив, що справжня причина обмеження поставок газу в Україну полягає в "абсолютно неконструктивній позиції НАК "Нафтогаз України". "Компанія з 1 січня 2008 року не має жодного укладеного контракту на імпортний газ і не оформлює актів на вже спожитий цього року газ як російського, так і центральноазіатського походження", - пояснив Кнутов.

У розмові з кореспондентом ЕП він сказав, що не розуміє, яких документів для розрахунків за 2007 рік бракує "Нафтогазу": "Щойно українська компанія платить, через півгодини-годину ЗАТ "Укргаз-Енерго" надає необхідні документи, і питання боргів 2007 року знімається з порядку денного, за умови підписання Нафтогазом усіх решти документів по 2007 року".

Кнутов підтримав Укргаз-Енерго в небажанні зарахувати як сплату боргу в розмірі 1 млрд 370 млн гривень за 2007 рік дивіденди, отримані від діяльності компанії-посередника. "За 2006 рік рішення про розподіл дивідендів не ухвалене. Розгляд розмірів і термінів перерахування дивідендів за 2007 рік вважаємо передчасним. Не завершений аудит української компанії, збори акціонерів Укргаз-Енерго відбудуться не раніше, ніж 1 квітня. Відповідно, неприпустимо і юридично необґрунтовано розпоряджатися дивідендами за 2006-2007 роки", - вважає представник РосУкрЕнерго.

Як довго може тривати протистояння, пов'язане з боргами і неоформленим споживанням газу, котре вже призвело до обмеження поставок в Україну, Андрій Кнутов відмовляється прогнозувати. Він тільки нагадує, що РосУкрЕнерго має "довготермінові контракти" на поставки газу, час дії яких не обмежений 2008 роком.

Відповідаючи на запитання, чи означає це, що теперішній посередник братиме участь і в новій схемі газозабезпечення, про яку недавно домовилися президенти Віктор Ющенко і Володимир Путін, представник РосУкрЕнерго сказав, що "не розуміє, про що йдеться ...". "Говорити про те, як зміниться контрактна база нашої компанії, можна тільки після підписання всього пакета документів між Газпромом і Нафтогазом, - пояснює Кнутов. Разом із тим, він підтвердив, що представники компанії беруть участь у газових переговорах між Газпромом і Нафтогазом. На прохання розповісти про це детальніше, представник РосУкрЕнерго відповів: Газпром є нашим акціонером, частка якого становить 50%".

Андрій Кнутов акцентує увагу на тому, що його компанія "не проводить господарчої діяльності на території України", тому він зі здивуванням сприймає численні заяви прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про наміри усунути з українського ринку РосУкрЕнерго. Він відмовився розповідати про політичну опіку над бізнесом газових посередників: "Ми принципово не коментуємо заяв політиків, оскільки ми політикою не займаємося. Наша справа - бізнес". "Невже очевидні політичні зміни ніяк не відбилися на становищі і діяльності РосУкрЕнерго?", - на це питання Кнутов відповів коротко: "Очікуємо виплати боргу і оформлення вже спожитого газу...".

Реклама: