"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Укргаз-Енерго обіцяє повеселити український уряд 1 квітня

Укргаз-Енерго обіцяє повеселити український уряд 1 квітня

Вівторок, 4 березня 2008, 10:25 -
Коли у понеділок Газпром удруге за останні три роки скоротив постачання газу до України, росіяни вже не демонстрували по телебаченню сюжету про те, як робітник ВАТ закручує вентиль, яким нібито регулюється постачання палива до нашої держави. Минулого разу це мало досить ефектний вигляд для більшості пересічних українців і росіян.

Незважаючи на те, що такі операції насправді виконують зі спеціального пульту управління натисканням кнопок. 

Зараз увагу привертає не сам факт зменшення тиску в трубах української ГТС, а суперечка навколо укладення контрактів між НАК "Нафтогаз" та газовим монополістом на українському ринку, компанією "Укргаз-Енерго" (УГЕ). Документи стосуються постачання газу в 2008 році і сплати боргів за минулорічні поставки.

Український уряд стверджує, що контрактів на постачання газу у січні-лютому 2007 року не укладають через неконструктивну позицію УГЕ: мовляв, представники компанії, яку Юлія Тимошенко обіцяє найближчим часом витіснити з ринку, вперто не підписують документів. Водночас перший віце-прем'єр Олександр Турчинов минулого тижня звітував із документами в руках, що НАК заплатив усі борги перед УГЕ за 2007 рік - 5,2 млрд грн. Ще 414 млн грн, на думку української сторони, були нараховані незаконно при сплаті постачань газу у 2006 році за цінами 2007-го. 

В УкргазЕнерго стверджують протилежне. Там не визнають повного розрахунку НАКу за 2007 рік і стверджують, що сума заборгованості за цей період й досі становить 1 млрд 370 млн. грн, що дорівнює сумі дивідендів, які має отримати НАК від УГЕ за 2007 рік.  

Реклама:

У той же час у самому Укргаз-Енерго наполягають на тому, що Нафтогаз не може сплатити боргу за рахунок дивідендів, принаймні зараз, через дві обставини, які УГЕ використовує як козирі в цій суперечці.  

За словами члена наглядової ради УГЕ Андрія Галущака, це не можна зробити через те, що самі дивіденди ще не виплачені. Разом із тим, в УГЕ вважають, що коли уряд і далі буде діяти так, як зараз, дивіденди взагалі навряд чи виплатять. 

Як стало відомо зі слів Галущака, збори акціонерів, на яких має вирішуватися питання сплати дивідендів за 2007 рік, призначені на 1 квітня 2008 року. І саме проведення цих зборів стоїть під великим питанням, оскільки український уряд та Нафтогаз ужили певних заходів для ліквідації УГЕ: перший скасував постанову про створення компанії, а другий - подав судовий позов щодо її ліквідації. 

"Ця обставина (судовий позов Нафтогазу - ЕП), очевидно, буде перешкодою для виплати дивідендів Нафтогазу, тому що компанія, котру ліквідували, не може виплачувати дивідендів своїм власникам", - говорить Галущак. 

Водночас в Укргаз-Енерго наполягають на тому, що, оскільки НАК не сплатив боргу, компанія за законом має утворити резервний фонд на його суму. Кошти для цього беруть із грошей, що йдуть на виплату дивідендів. Тому сума дивідендів НАКу автоматично зменшується через це. 

І, нарешті, виходячи з цих обставин і враховуючи цілковите небажання УГЕ та росіян іти на поступки Нафтогазу та українському уряду, сама дата проведення зборів акціонерів УГЕ має набути для української сторони певного символізму - адже 1 квітня є "святом дурня". 

Щодо контрактів на січень-лютий 2008 року на постачання газу в Україну, представники компанії-посередника стверджують, що їх і досі не підписали через небажання Нафтогазу. 

"Сьогодні Укргаз-Енерго не має жодних договірних відносин із НАК "Нафтогаз" не тому, що вона не хоче їх мати, а тому, що НАК говорить, ніби буде шукати інших контрагентів, зовнішніх, зокрема компанії "Газпром", "Газпромекспорт", "РосУкрЕнерго" тощо. Але факт залишається фактом: таких договорів не укладено, і Укргаз-Енерго до цього стосунку не має", - заявив член наглядової ради УГЕ Андрій Галущак на прес-конференції. 

Судячи з усього, в УГЕ не сприймають серйозно намірів української влади і Нафтогазу зовсім позбутися цього посередника на вітчизняному ринку. Це можна зрозуміти, по-перше, з того, що компанію мало турбують заборони уряду розмитнювати її газ в новому році (УГЕ розповсюдила інформацію про те, що розмитнила достатні обсяги палива і навіть наголосила, що митні збори від цих операцій, за інформацією УГЕ, становили близько 36% усіх надходжень української митниці з початку року).  

По-друге, представники УГЕ відкрито наголошують на тому, що прямі контракти з Газпромом Україна може здобути тільки разом із європейською ціною на газ, навіть середньоазіатський. 

"Що стосується прямих контрактів із Газпроекспортом, висловлю свою приватну думку, - говорить Галущак. - Борони, Боже, укласти з цією компанією сьогодні договори для України. Адже в Росії існує однозначна позиція: якщо в двосторонні відносини вступає дочірня компанія Газпрому "Газпромекспорт", то варто продавати газ за ціною, яка є в Європі. Сьогодні остання коливається в межах від 370 до 390 дол. за 1тис. куб. м. То я перепрошую, де клепка в декого, коли йдеться про те, що треба купувати надзвичайно дорогий газ за 390 доларів, коли є можливість купувати його за 179, 5 долара? Я не хочу говорити, що сьогодні робиться щось неправильно, але все має робитися з точки зору нормальної логіки, нормального розуму". 

На додаток, УГЕ підкріплює свою позицію купою відомостей про підтвердження Газпромом тих чи тих фактів про правомірність своїх дій - на кшталт: Укргаз-Енерго наразі  - єдина компанія, котра може провадити дистрибуцію імпортованого через Газпром газу в Україні, що саме ця компанія буде присутньою на українському ринку до моменту, коли створять нових посередників для імпорту газу тощо. 

І, судячи з усього, навіть остання обставина не означає виходу з України тих, що стоять за УГЕ, оскільки представники цієї компанії, як відомо, беруть активну участь у переговорах Нафтогазу і Газпрому.  

Реклама: