Хто допомагає Газпрому відстояти його інтереси в Україні?

Хто допомагає Газпрому відстояти його інтереси в Україні?

Понеділок, 3 березня 2008, 15:44 -
За чутками з російської компанії, Нафтогаз, нібито за вказівкою уряду, не хоче виконувати рішення Ющенка і Путіна про створення на газовому ринку двох нових СП. Навряд чи хтось в Україні зможе на рівних розмовляти з такою структурою, коли вона матиме доступ до внутрішнього ринку.

У понеділок Газпром, як і попереджав, скоротив обсяги поставок газу в Україну. Зранку - на 25%, або на 38 млн куб. м, після обіду - ще на 10% (загалом на 46 млн куб. м). Чутки про звільнення з посади за власним бажанням керівника "Нафтогазу України" Олега Дубини, які цілий день циркулювали Києвом, не підтвердилися. "Мені нічого не відомо про таке рішення", - сказав ЕП прес-секретар української компанії Валентин Землянський.
Незважаючи на десятки заяв, що їх протягом дня озвучували учасники газового конфлікту, ситуація не стала яснішою. Очевидно лише, що Газпром і Нафтогаз випробовують одне іншого на міцність нервів. "Україна не погасила боргів - ми скоротили газопостачання", - коротко коментує ситуацію офіційний представник Газпрому Сергій Купріянов. Його український колега Землянський стверджує, що нічого страшного не сталося: погода тепла, у Нафтогазу є резервні запаси, яких вистачить щонайменше на місяць, а от Газпром щодоби втрачає прибутки на близько 7 млн доларів.

Як довго триватиме така ситуація - не можуть сказати ні Купріянов, ні Землянський. Перший каже, що його компанія "відкрита для переговорів", але додає - переговори можуть продовжити тільки на умовах, які Газпром виклав у листі до Нафтогазу. Текст документа втаємничений. Але Землянський впевнено стверджує, що проблеми виникли не через зміст нової угоди про постачання газу в Україну, а через "неконструктивну позицію РосУкрЕнерго й Укргаз-Енерго. Він пояснює, що фірми-посередники не підписують документів щодо поставок газу в перші місяці року: "Поки ми документально не оформимо фактичне споживання газу, у нас - із юридичної точки зору - не виникає фінансових зобов'язань перед постачальниками".

Посол РФ в Україні Віктор Чорномирдін і президент України Віктор Ющенко, не змовляючись і не вдаючись у подробиці та технічні складнощі переговорів, у один голос сказали, що платити треба. Не ясно, кому лише і скільки: за даними компанії Укргаз-Енерго, борг Нафтогазу за минулий рік без урахування штрафів становить понад 1 млрд 300 млн гривень, а перший віце-прем'єр Олександр Турчинов запевняє, що всі борги за 2007 рік уже цілком виплачені. Газпром став на бік компанії-посередника. А український президент жорстко наказав урядові не доводити ситуацію з Газпромом до точки кипіння - тобто погодитися із Газпромом?

За чутками з російської компанії, Нафтогаз (нібито за вказівкою уряду) не хоче виконувати рішення Ющенка і Путіна про створення на газовому ринку двох нових СП, через посередництво яких Газпром уперше в українській історії дістане доступ до кінцевих споживачів газу - промислових підприємств, теплокомуненерго і населення.

Реклама:

Валентин Землянський відмовляється коментувати цю тему, але стверджує, що найближчим часом делегація Нафтогазу знову поїде на переговори до Москви. Він стверджує, що "Україні треба довгострокові угоди на газопостачання", а теперішні посередники можуть працювати не довше першого кварталу року. Чи це означає, що українська сторона погодилася на умови Газпрому і російська компанія незабаром стане найвпливовішим бізнес-гравцем в Україні?

Нагадаємо, ще влітку минулого року керівник Газпрому Олексій Міллер гордо стверджував, що його компанія перетворилася з "національного чемпіона" на глобального енергетичного бізнес-лідера. Вже на кінець 2006 року капіталізація Газпрому перевищила 270 млрд доларів. Навряд чи хтось в українському бізнесі чи політиці зможе на рівних розмовляти з такою структурою, коли вона вже здобуде  доступ до внутрішнього ринку.

Реклама: