"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

М'яса буде більше, але - пізніше

М'яса буде більше, але - пізніше

П'ятниця, 21 березня 2008, 09:41 -
Оптимістичні прогнози Міністерства аграрної політики стосовно можливого збільшення виробництва м'ясної продукції в нинішньому році можуть не виправдатися. Принаймні експерти і виробники критикують заяви урядовців.

За прогнозами МінАПК, цього року збільшать виробництво м'яса на 7% (із 1 млн 900 тис. тонн до 2 млн 30 тис. тонн). Збільшити випуск м'ясної сировини держава планує за рахунок птахівництва та свинарства. За прогнозами Віталія Пахолюка, начальника відділу розвитку переробних галузей департаменту ринків тваринництва МінАпк, цього року яловичини вироблять 548 тис. тонн, свинини - 605 тис. тонн (на 15 тис. тонн більше, ніж торік), м'яса птиці - 837 тис. тонн (плюс 137 тис. тонн), інших видів м'яса - 40 тис. тонн.

На думку урядовців, збільшенню виробництва м'яса в Україні сприятиме дотування виробників. Однак і експерти, і виробники вважають субсидії лише допоміжним інструментом, який не впливає на виробничі показники. За словами Марії Колесник, керівника аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА", дотації - необхідний механізм підтримки галузі на етапі її становлення. Проте для реального збільшення виробництва слід застосовувати інші інструменти: "Одним із механізмів ефективної підтримки галузі можуть стати пільгові кредити для сільгоспвиробників із низькими відсотковими ставками".

Всеволод Степанюк, науковий співробітник Інституту світової економіки, поділяє думку експерта. Він вважає, що реально збільшити виробництво м'яса можливо за умов обмеження експорту зерна та суттєвішого субсидіювання галузі. Крім того, необхідно запровадити пільгове кредитування, лізинг тварин, відмінити ПДВ при імпорті худоби. "Як на мене, одним із найдієвіших методів, що допоможе вижити сільському господарству країни в умовах СОТ, може стати прийняття Закону "Про маркування продукції". Адже саме він зобов'язує вказувати на готовій продукції, з чого вона зроблена, чи використовуються в ній ГМО, гормональні та трансгенні препарати. Тоді вітчизняний споживач мав би змогу обирати: дорогий та більш якісний вітчизняний продукт чи дешевший іноземний. Високий попит на нашу продукцію підтримав би вітчизняного товаровиробника. Однак нинішній уряд навіть не збирається розглядати цей закон".

Вітчизняні виробники 7%-й прогноз міністерства сприймають по-різному. Найоптимістичніше налаштовані птахівники. Олександр Бакуменко, голова ради директорів Асоціації птахівників України, заявив, що в нинішньому році виробництво м'яса птиці збільшиться на 130 тис. тонн: "Якщо на ринку не буде катаклізмів, зокрема з ціною на фураж, збільшити виробництво м'яса птиці цілком реально". Сьогодні рентабельність пташиного бізнесу, за словами пана Бакуменка, сягає 7-8%.

Реклама:

Не поділяють оптимізму птахівників виробники м'яса свинини та яловичини. Гендиректор корпорації "Тваринпром" Сергій Гнатюк говорить, що свинини на ринку справді стало більше, але за рахунок контрабандних поставок м'яса минулого року. "В 2007 році виробництво свинини справді збільшилося на 1,6%". Однак сьогодні стрімко скорочується поголів'я свиней, що ускладнює нарощення виробництва. Станом на 1 березня нинішнього року поголів'я свиней зменшилося на 17,7% (до 6 млн 702,4 тис. голів) порівняно з аналогічним періодом 2007 року. За словами Сергія Гнатюка, рівень рентабельності свинарських комплексів минулого року не перевищив і 2%.

Найгірша ситуація сьогодні в секторі виробництва яловичини. Станом на 1 березня 2008 року кількість великої рогатої худоби становила 5 млн 718 тис. голів, що на 10,5% менше, ніж торік. Виробники сподіваються, що рівень виробництва залишиться на рівні 2007 року, а деякі висловлюють побоювання стосовно 5% скорочення.

Всеволод Степанюк висловлює сумніви щодо реалістичності прогнозу чиновників: "Про збільшення виробництва не може йтися. Вірогідно, прогноз міністерства ґрунтується на якихось власних розрахунках, але аж ніяк не на реальній ситуації на ринку". З ним погоджується і Марія Колесник: "За такого швидкого скорочення поголів'я тварин говорити про можливість нарощення в нинішньому році виробництва - не реально".

Проте і виробники, і експерти покладають надії на поліпшення ситуації в галузі протягом найближчих трьох-п'яти років. Адже Україна матиме перехідний період для адаптації сільського господарства до роботи в умовах СОТ.

Реклама: