Відкритий лист ВАТ "Укрнафта" до прем'єр-міністра Тимошенко ®

Відкритий лист ВАТ "Укрнафта" до прем'єр-міністра Тимошенко ®

Вівторок, 5 лютого 2008, 17:04
Шановна Юліє Володимирівно!

ВАТ "Укрнафта" вимушене звернутися до Вас, аби не допустити дискредитації уряду України через некомпетентність та неправомірність дій окремих органів виконавчої влади.

31 січня 2008 року на відкритому засіданні Національна комісія регулювання електроенергетики України встановила для окремих газовидобувних підприємств України ціну реалізації природного газу власного видобутку для забезпечення потреб населення у 2008 році. Для ВАТ "Укрнафта" така ціна була визначена у розмірі 272,6 грн за 1 тис. м куб., і це при повній обізнаності комісії з тим, що собівартість газу ВАТ "Укрнафта" за результатами діяльності у 2007 році при нульовій рентабельності становить 349,73 грн за 1 тис. м куб.

Зрозуміти підстави, мотиви прийняття такого рішення при тому формальному підході, що був продемонстрований комісією, не можливо, як і не можливо пояснити, чому дії комісії не узгоджуються із задекларованими у програмі уряду стратегічними напрямами економічного розвитку держави. У той час, коли "Український прорив: для людей, а не політиків" передбачає необхідність збільшення обсягу фінансування геологорозвідувальних робіт, збільшення обсягів власного видобутку нафти і газу відповідно до Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, НКРЕ встановлює для газовидобувних підприємств таку ціну реалізації газу власного видобутку, за якої не лише не закладаються стимули у ведення і без того ризикованого виду діяльності, а й руйнуються наявні умови господарювання, що вже давно звелися до самовиживання.

ВАТ "Укрнафта" визнає необхідність забезпечення за рахунок газу власного видобутку потреб населення, погоджується із необхідністю соціального захисту громадян в умовах загальносвітового подорожчання ціни на газ, проте не погоджується із тим, щоб ціною забезпечення виконання цього завдання стало руйнування нафтогазовидобувної галузі України.

ВАТ "Укрнафта" неодноразово інформувало відповідні органи державної влади про те, що потреби бюджету на виплату субсидій, дотацій населенню України можуть покриватися за рахунок збільшення надходжень податків від реалізації газу за ринковою ціною. З обґрунтованістю цього підходу погоджуються і профільні міністерства та відомства, однак, на жаль, запроваджений ще у 90-ті роки підхід до розв'язання проблеми соціального захисту громадян шляхом штучного заниження ціни на український газ не змінюється.

Реклама:

Обраний НКРЕ спосіб забезпечення населення "здешевленим" газом є недалекоглядним. За такого державного регулювання національні нафтогазовидобувні підприємства України будуть вимушені скорочувати обсяги видобутку і взагалі припиняти геологорозвідувальні роботи. Це, в свою чергу, зумовлюватиме їх неконкурентоспроможність із підприємствами країн-учасників Світової організації торгівлі, ще до вступу України в СОТ. Така цінова політика НКРЕ безповоротно призведе до занепаду вітчизняних газовидобувних компаній, що лише поглиблюватиме залежність України від імпортних енергоресурсів.

ВАТ "Укрнафта" обурене заявами НКРЕ про те, що ціна 272,6 грн за 1 тис. м куб. нібито враховує 10% рентабельності. На своєму засіданні НКРЕ запропонувала ВАТ "Укрнафта" для забезпечення 10% рентабельності зменшити видатки на соціальну сферу, заробітну плату та виконання інвестиційних програм. Така пропозиція комісії для ВАТ "Укрнафта" є неприйнятною, оскільки суперечить нормам Конституції України, інтересам трудового колективу та акціонерів, які не можуть бути знехтувані через некомпетентність окремих державних службовців.

НКРЕ визнала відсутність методики обрахунку ціни на газ власного видобутку, і прийняте комісією рішення неофіційно мотивувала наявністю вказівки уряду. ВАТ "Укрнафта" таких мотивів визначення ціни прийняти не може та не вірить у те, що уряд України міг дати вказівку, яка призведе до руйнації вітчизняної газовидобувної галузі.

ВАТ "Укрнафта" завжди було і є відкритим для проведення перевірок його діяльності органами державної влади. Відсутність порушень у веденні бухгалтерського та податкового обліку у попередніх періодах підтверджується актами щорічних перевірок. Для підтвердження необґрунтованості визначеної НКРЕ ціни на газ ВАТ "Укрнафта" завжди готове до відповідної перевірки своєї діяльності уповноваженими органами державної влади.

З метою упередження настання негативних незворотних наслідків не лише для товариства, а й для економіки держави, ВАТ "Укрнафта" переконливо просить Вас, шановна Юліє Володимирівно, втрутитися у ситуацію, зобов'язавши НКРЕ зупинити дію свого рішення від 31 січня 2008 року щодо ціни на газ власного видобутку, зобов'язати відповідні уповноважені органи провести перевірку правильності калькулювання товариством собівартості газу, за результатами якої встановити ціну природного газу на економічно обґрунтованому, зваженому рівні. 

З повагою, Правління ВАТ "Укрнафта".

Публікується на правах реклами

Реклама: