"Нафтогаз України" відмовився виконувати вказівку Ющенка?

"Нафтогаз України" відмовився виконувати вказівку Ющенка?

П'ятниця, 29 лютого 2008, 19:16 -
Ми припинили переговори, бо українська сторона відмовляється підписувати контракти. Без пояснення причин. Суть у тому, що за старою схемою Нафтогаз працювати не хоче, а нової не існує… Я поки що не можу розголошувати цю інформацію.

Газпром укотре погрожує відключити Україні газ. Переговори, які делегація НАК "Нафтогаз України" проводила у Москві в четвер і п'ятницю, завершилися скандалом. Російська сторона знову заявила, що Україна не виплатила боргів за 2007 рік. Хоча український уряд ще в середу звітував про те, що всі минулорічні газові борги погашені. На сайтах "Нафтогазу" й "Газпрому" в п'ятницю ввечері не було жодного пояснення причин нового ускладнення. Тому ЕП попросила пояснень у офіційного представника Газпрому Сергія Купріянова.

- Чому "Газпром" стверджує, що існує заборгованість України за газ, якщо перший віце-прем'єр українського уряду Олександр Турчинов два дні тому заявив, ніби всі борги за минулий рік уже сплачені? Він демонстрував платіжні доручення...

- Я про це не знаю. Питання заборгованості не врегульоване повною мірою. Тобто борги є.

- Що це означає? Які борги?

Реклама:

- Це означає, що компанія "УкрГаз-Енерго" не отримала від  "Нафтогазу України" 1 млрд 300 млн гривень за газ, спожитий минулого року.

- Чекайте, адже Турчинов сказав, що заборгованість не перевищує 414 млн гривень. Ці гроші, за його словами, "були нараховані шахрайським шляхом за газ, спожитий у 2006 році за цінами 2007-го", а тому питання про цю частину боргу зараз оскаржується в судах...

- Та я говорю не про цю суму, не про цифри, які викликають суперечки і розглядаються в судах, а про наявну підтверджену заборгованість. Почитайте прес-реліз вашого "Нафтогазу": державна компанія визнає існування боргу за минулий рік у названому мною розмірі - 1 млрд 300 млн грн. Крапка. (На сайті "Нафтогазу" немає інформації, на яку вказав Купріянов. Останніми днями у прес-релізах компанії сказано, що всі борги за газ, отриманий 2007 року, сплачені. "Загальна сума грошових коштів, які НАК "Нафтогаз України" сплатила ЗАТ "УкрГаз-Енерго" в рахунок погашення заборгованості, становила 3,87 млрд грн. Із них, 0,52 млрд грн перерахували 14 лютого 2008 року, 0,9 млрд грн - 19 лютого, 2,44 млрд грн - 26-27 лютого", - сказано в прес-реліз - ред. ЕП).

- То що, ви продовжуєте в рамках переговорів між "Газпромом" і "Нафтогазом" узгоджувати суму боргу?

- Цей етап переговорів завершений. Із негативним, як ви знаєте,  результатом. Представники вашої державної компанії сьогодні повернулися в Київ.

- Переговори з делегацію "Нафтогазу" провалилися не через боргові проблеми, це так?

- Правда. Ми припинили переговори, бо українська сторона відмовляється підписувати контракти. Без пояснення причин.

- Які контракти? На поставку газу, спожитого на початку року, чи на газопостачання до кінця року?

- Суть у тому, що за старою схемою "Нафтогаз" працювати не хоче, а нової не існує.

- У вас є розбіжності щодо нової схеми?

- Газпром виходить із того, що нова схема має ґрунтуватися на домовленостях президентів про створення двох нових спільних підприємств - замість "РосУкрЕнерго" й "УкрГаз-Енерго".

- Делегація "Нафтогазу" не погодилася з такою схемою?

- Ні, не погоджується. Вони пропонують свій варіант.

- Який саме?

- Я поки що не можу розголошувати цю інформацію.  

Сподіваємося, що "Нафтогаз України" теж викладе свою позицію в коментарі ЕП. А президент та уряд нарешті пояснять громадськості, чи існує в української влади узгоджена спільна лінія щодо стратегії побудови газових відносин із Росією.

Реклама: