"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ГМК подорожчає ще на третину

ГМК подорожчає ще на третину

Вівторок, 4 грудня 2007, 13:51 -
Капіталізація українського гірничо-металургійного комплексу в наступному році зросте на третину. І поточне, і подальше зростання вартості підприємств галузі аналітики в першу чергу пояснюють сприятливою кон’юнктурою на світових ринках та низьким рівнем ви
 Капіталізація українського гірничо-металургійного комплексу в наступному році зросте на третину. І поточне, і подальше зростання вартості підприємств галузі аналітики в першу чергу пояснюють сприятливою кон’юнктурою на світових ринках та низьким рівнем виробничих витрат у порівнянні із країнами ЄС.

Загальна вартість 28 українських підприємств ГМК досягла 54,89 млрд дол. Такі дані отримала інвесткомпанія "Драгон Капітал" на основі аналізу результатів біржової торгівлі акціями зазначених компаній у січні-жовтні поточного року. Найбільшу вартість мають дев'ять металургійних підприємств, що роблять сталь, - 29,883 млн дол. Далі йдуть п'ять підприємств гірничо-видобувної галузі, на яких випадає сукупна капіталізація 14,168 млрд дол. Третє місце – в п'яти трубних заводів із консолідованою ринковою вартістю 4,9 млрд дол. Замикають список шість підприємств із видобутку вугілля та виробництва коксу (4,376 млрд дол.) і три компанії з виробництва феросплавів - 1,563 млрд дол.

Якщо говорити про окремі підприємства, то найбільший приріст вартості акцій зафіксований у Єнакіївського метзаводу - 1 475%. У трійку лідерів також увійшли "Дніпроспецсталь" (428%) і "Азовсталь" (226%). У трубній промисловості найбільш вагомий показник у Новомосковського трубопрокатного заводу - 313%; у гірничовидобувній - у ГЗК "Суха балка" (1 489%) і "Південний" (975%). У коксохімічній галузі позитивною стрибкоподібною динамікою вирізнялися Ясинівський і Алчевский КХЗ (403% і 260%), у виробників феросплавів - Запорізький і Стаханівский ФЗ (314% і 209%).

Таке подорожчання аналітик "Драгон Капітал" Іван Харчук пояснює сприятливою кон'юнктурою на світових ринках. Вона спричинила високий попит на акції підприємств українського ГМК з боку інвесторів. Окрім того, значну роль у цьому процесі відіграв ріст прозорості великих холдингових компаній, створених фінансово-промисловими групами "СКМ", "ІСД", а також "Приват".

Так, рентабельність Нижньодніпровського трубопрокатного заводу групи "Інтерпайп" за EBІTDA (операційний прибуток до податкових і амортизаційних відрахувань) у 2007 р. у порівнянні з 2002 р. збільшилася з 4,8% до 22,4%. При цьому обсяг виробництва у фізичному вирахуванні зріс не настільки істотно - з 506 до 597 тис. т.

Реклама:

Пояснення цьому фактові - скорочення різниці між заявленою підприємством ціною на труби й експортною ціною. В 2002 р. вона становила 374 дол/т. - тобто за експортної ціни 754 дол/т. заявлена підприємством дорівнювала 380 дол/т. У 2007 р. згадане співвідношення становило 1006 до 1103 дол/т. Це сприяло поліпшенню фінансових показників, що, у свою чергу, позначилося на зростанні довіри до акцій підприємства з боку інвесторів.

На думку аналітиків галузі, в 2008 р. вказані тенденції в українському ГМК триватимуть. Це збільшить сукупний рівень його капіталізації приблизно на 30%, тобто до рівня 71,36 млрд дол. Як основні події ринку, очікувані в 2008-2010 р., називаються вихід на ІPO "Інтерпайпу" і "Метінвесту", продовження модернізації виробничих потужностей (насамперед переведення печей із природного газу на пиловугільне паливо), а також ріст цін на сировину.

Водночас старший аналітик інвестиційно-фінансової групи "Сократ" Дмитро Хорошун відзначає, що ріст цін на продукцію ГМК не пов'язаний зі збільшенням капіталізації напрямку. Так, за збільшення ціни на кокс на 61% із 1 січня до 17 листопада цього року ринкова вартість коксохімзаводів зросла в 1,52 разу - до 11,6 млрд грн. У цей же період ціна на залізорудні окатиші підвищилася лише на 8%, а капіталізація підприємств гірничорудного дивізіону виросла в 1,86 разу - до 80 млрд грн.

Схожа динаміка й у сталеливарному виробництві. За зростання ціни на гарячекатаний куточок на 8% капіталізація підприємств галузі збільшилася практично вдвічі - до 144 млрд грн. Дмитро Хорошун пояснює цю стратегією корпоративного управління перерозподілом прибутку всередині великих холдингів, які підтягують акції підприємств, що котуються на біржі. "Передбачити такі маневри непросто, і виграш може бути великий", - говорить експерт.

Як негативний наслідок такої стратегії аналітик називає утворення на акціях "баласту" після виходу компанії на ІPO.

Слід також зазначити, що прогнозований 30% ріст капіталізації не враховує вступ України до ВТО, що має на меті скасування торговельних обмежень на продукцію українського ГМК.

Окрім того, на думку директора гірничо-металургійного сектора агентства Fіtch Ratіngs Ангеліни Валавіної, навіть у випадку можливого спаду в галузі, викликаного введенням в експлуатацію нових виробничих потужностей світовими виробниками сталі, додаткову фінансову гнучкість українським компаніям дасть висока самозабезпеченість сировиною, що обмежує вразливість від можливих коливань цін на сировину.

Ще одним фактором, котрий дозволяє Fіtch Ratіngs прогнозувати позитивні фінансові показники українського ГМК у 2008 р., є низький рівень виробничих витрат у порівнянні з ЄС, США і Японією. Проблемними моментами пані Валавіна назвала збереження складних організаційно-правових структур і домінуючу роль власників на підприємствах галузі - за низького рівня незалежності ради директорів. Незважаючи на це, а також попри збереження значної частини (87%) забезпеченого боргу в загальній структурі заборгованості підприємств гірничо-металургійного комплексу, Fіtch оцінює поточні й прогнозні показники українських компаній як "дуже хороші" для їхньої рейтингової категорії (ВВ).

Реклама: