"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Київстар": привіт із минулого

"Київстар": привіт із минулого

Вівторок, 25 грудня 2007, 12:37 -
Останні за часом події в довготривалому протистоянні норвезької Telenor та російської "Альфа-груп" за контроль над "Київстар Джі. Єс. Ем." цілком вкладаються в концепцію "керованої кризи", фахівцями якої є "російські зв’язківці" на чолі з Михайлом Фрідман
Останні за часом події в довготривалому протистоянні норвезької Telenor та російської "Альфа-груп" за контроль над "Київстар Джі. Єс. Ем." цілком вкладаються в концепцію "керованої кризи", фахівцями якої є "російські зв’язківці" на чолі з Михайлом Фрідманом, власником російського фінансово-промислового угруповання "Альфа-груп". Саме вони в 2002 році викупили частку в "Стормі", яка за чутками належала родині Леоніда Кучми. У 2005 році "Альфа-груп" завершила консолідацію корпоративних прав на "Сторм", отримавши таким чином 43,49% акцій "Київстару".

Минулого тижня стало відомо, що за позовом швейцарської компанії EC Venture Capital Господарчий суд Київської області заблокував діяльність "Сторму". Пакет акцій "Київстар Джі. Ес. Ем", що належить їй, заарештовано, повноваження генерального директора "Сторму" призупинені. За словами Кирила Бабаєва, віце-президента компанії Altimo, що управляє телекомунікаційними активами "Альфа-груп", гендиректор "Сторму" може бути присутнім на зборах акціонерів "Київстару", але не має права голосувати.

Хоча EC Venture Capital заявляє, що захищає права одного з колишніх акціонерів ЗАТ "Київстар GSM", його особа і досі невідома. За даними українського бюро Інтерполу власником EC Venture Capital є російський політик та бізнесмен Володимир Кишенін. У 2004 році EC Venture Capital продала 23,8% акцій "Сторму" "Альфа-Груп", а нині вимагає визнати цю оборудку незаконною. Наступного року суди Німеччини та Австрії заморозили рахунки EC Venture Capital на загальну суму 160 млн дол. Ці гроші нібито й були отримані від продажу "Альфі" частки в "Стормі".

Представники норвезької Telenor, що є власником 56,5% акцій "Київстару", скептично ставляться до останніх подій навколо "Сторму". На їхню думку, у такий спосіб Altimo намагається ухилитися від виконання рішень Нью-йоркського арбітражного суду. Нагадаємо, 2 серпня цей суд задовольнив позов Telenor, що стосувався "Сторму". Зокрема, Арбітражний суд визнав, що "Сторм" порушила угоду акціонерів тим, що не брала участі в засіданнях ради директорів і зборах акціонерів, а також придбала чи контролювала прямо або через афілійованих осіб понад 5% компаній, які конкурують із "Київстаром" на українському ринку. Арбітраж зобов'язав "Сторм" висунути своїх представників до ради директорів і забезпечити їхнє обрання й участь у засіданнях, брати участь у зборах акціонерів, а також протягом 120 днів визначитися: чи продати свої акції в "Київстарі" неафілійованим особам, чи продати акції в компаніях, які конкурують із "Київстаром" на українському ринку. В останньому випадку йшлося про мобільного оператора "Астеліт" (ТМ Life:), в якому Altimo має інтерес через одного із співзасновників - турецький Turkcell - та оператора WiMAX-мережі "Українські Новітні Технології".

Після зволікань, що тривали майже 120 діб, Altimo виконала всі вимоги суду, але у досить дивний спосіб. Половину із 6,6% пакета Turkcell вартістю приблизно 1,6 млрд USD передали досі невідомій компанії Visor Holding за 20 млн USD із правом викупити назад у будь-який момент приблизно за 40 млн USD. Представники Altimo пояснили це тим, що компанія поступилася лише правом голосувати віподвідно до розміру пакета, залишивши за собою економічний інтерес. Щодо участі представників "Сторму" у корпоративному управлінні "Київстаром", Altimo заявила про наявність "чітких інструкцій" про відновлення участі у зборах акціонерів та раді директорів. Одночасно заявивши про те, що її дочірня компанія змушена ігнорувати ці інструкції через наявність рішень українських судів, що забороняють це. Тому чергові збори акціонерів, призначені на 3 грудня, були проігноровані російською стороною так само, як і всі попередні, починаючи з січня 2005 року.

Реклама:

Незважаючи на те, що ключовий для Telenor елемент конфлікту так і не усунули, віце-президент Altimo Кирил Бабаєв закликав норвезьку сторону докласти всіх необхідних зусиль, аби відновити корпоративне управління "Київстаром".

"За словами обізнаних джерел, близьких до акціонерів Київстар, EC Venture Capital була придбана "Альфа-груп" кілька тижнів тому. Також увагу спостерігачв  звертає те, що Бабаєв заявив про наявність якихось судових рішень третього грудня, а про позов швейцарської компанії стало відомо лише три тижні потому. Таки чином, співрозмовники ЕП не сподіваються на швидке розв'язання конфлікту: "Використовуючи ретельно прораховані юридичні комбінації, "російські зв'язківці" ще мають можливість уникати виконання абсолютно недвозначних вердиктів авторитетних міжнародних судів".

Разом із тим, привертають увагу кілька моментів поточної ситуації навколо судової тяганини. По-перше, Altimo не наважилася відкрито проігнорувати ухвалу Нью-йоркського арбітражного суду. Вочевидь, через реальну загрозу відповідних санкцій. По-друге, росіяни змушені вдаватися до все більш вразливих юридичних схем, посилаючись на все сумнівніші рішення українських судів. І, по-третє, агресивна поведінка росіян уже зробила неможливою реалізацію "блакитної мрії" Михайла Фрідмана - утворення альянсу з кимось із провідних телекомунікаційних компаній світу. Саме так можна тлумачити останні за часом заяви Олексія Резніковича, гендиректора Altimo, в інтерв'ю Financial Times. Як визнав Резнікович, "жодна західна компанія на виявила зацікавленості в об'єднанні з Altimo". Продовжуючи тяганину за "Київстар", росіяни наражаються на небезпеку остаточно перетворитися в очах світової бізнес-еліти на маргіналів, що не гребують жодними "схемами".

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!