Кілька слів про внутрішні справи Metro Cash&Carry

Кілька слів про внутрішні справи Metro Cash&Carry

Середа, 19 грудня 2007, 09:17 -
Компанія Metro Cash&Carry звикла управляти персоналом в ручному режимі через те, що вони дуже боялися укласти колективний договір, який би прозоро регулював відносини між найманими працівниками і адміністрацією. Вони пішли на незаконне звільнення.

Міжнародна організація праці вважає, що Україна перебуває серед країн третього світу за кількістю порушень трудового законодавства, які, зокрема, стосуються перешкоджання діяльності профспілок. Багато роботодавців в Україні сприймають професійні спілки як палицю в колесі бізнесового возу або ж, як у радянські часи, в ролі організаторів гулянь чи розпорядників державних коштів, виділених на соціальну підтримку. Це ж стосується і транснаціональних корпорацій, які, здавалося б, мали нагоду навчитися продуктивно спілкуватися з представниками трудових колективів у своїх філіях в інших країнах.

А коли мова заходить про підписання колективного договору, що має захищати права на достойну заробітну плату і безпечні умови праці, починаються конфлікти, які доходять аж до звільнення лідерів профспілок на підприємствах.

Одним із прикладів такого ставлення стало звільнення керівника осередку профспілок "Захист праці", що діє у компанії Metro Cash&Carry, Володимира Дем'яна.

Профспілки прямо пов'язують його звільнення з пропозиціями щодо підписання колективного договору і вказують на недопустимість порушення трудового законодавства.

Реклама:

За словами керівника міського осередку цієї професійної спілки Олега Верника, Дем'яна звільнили 12 грудня "за систематичне невиконання трудових обов’язків". Це сталося на другий день після того, як профспілки передали проект перших двох глав колективного договору директору з персоналу Михайлові Завилову. Тому Верник переконаний, що це лише формальний привід.

Хоча Metro Cash&Carry працює на українському ринку з 2002 року, компанія з 2003 року досі не підписала колективної трудової угоди. Розробка проекту договору розпочалася після того, як у лютому 2007 року був створений осередок "Захисту праці". Відтоді й почався тиск адміністрації на лідерів профспілкового руху. Перші кілька розділів розробленого ними проекту містили пропозиції щодо підвищення заробітної плати в залежності від рівня інфляції, а також зафіксувати пільги та оздоровчі заходи, які має забезпечити адміністрація трудовому колективу.

Metro Cash&Carry звикла управляти персоналом у ручному режимі через те, що вони дуже боялися укласти колективний договір, який би прозоро регулював відносини між найманими працівниками і адміністрацією. Вони пішли на незаконне звільнення", - сказав Верник і назвав звільнення Дем'яна "репресією проти профспілки".

Такої ж думки дотримується і помічник голови Конфедерації вільних профспілок Олексій Кляшторний. "Тут явно простежується причинно-наслідковий зв'язок між укладенням колективного договору і звільненням, а якщо так, то можна зробити припущення, що це є переслідуванням за профспілкову діяльність, що є чітко переслідуваним кримінальним діянням", - говорить він.

За його словами, дії компанії є незаконними з огляду на те, що вони не були узгоджені з профспілковим осередком на підприємстві і з міською організацією, як це передбачено трудовим законодавством. Окрім того, компанію можуть покарати за ухиляння від укладання договору, а особа, яка приймала рішення про звільнення Дем'яна, може нести кримінальну відповідальність. Якщо подадуть позов, профспілки можуть визначити самі, якої шкоди вони зазнали і наскільки суд визнає за необхідне задовольнити їхні претензії.

Поки що осередок "Захисту праці" сподівається на розуміння керівництва Metro Cash&Carry, але якщо рішення про звільнення не скасують – має намір відстоювати поновлення Дем'яна через суд. У свою чергу, Конфедерація вільних профспілок обіцяє надати правову допомогу у вирішенні цього конфлікту.

"Вони нахабно поводять себе з нашою профспілкою і тиснуть. Але вони ще не знають, що закон на нашому боці. Все, що буде далі, - стане для них кошмарним сном. Це я їм обіцяю", - говорить Верник.

На жаль, на запитання ЕП представниця піар-відділу Metro Cash&Carry відповіла коротко і ясно: "Це внутрішньокорпоративна справа. Ми цим займаємося".

Відверто кажучи, така відповідь звучить як наказ: "Не втручайтеся, це не ваша справа". Найзручніша відповідь, якщо немає бажання спілкуватися із пресою. Але коли йдеться про звільнення профспілкового лідера, то це вже далеко не "внутрішня" справа компанії.

Верник зауважує, що транснаціональна корпорація Metro Cash&Carry поводиться в Європі зовсім інакше, ніж в Україні, вважаючи, що тут можна дозволити собі ігнорувати закон. Такі компанії часто навіть для своїх російських працівників створюють кращі умови, ніж для українських.

А його колега відзначає, що причиною такої ситуації часто є ставлення самих працівників, які не відстоюють свої права щодо регулярності виплати заробітної плати чи оплати понаднормової праці у подвійному розмірі, молодше покоління часто сприймає профспілкову діяльність як пережиток радянських чи ще й дореволюційних часів. Не сприяє поліпшенню захисту трудових прав і те, що в українському парламенті всі партії захищають інтереси бізнесу. Свого, українського або закордонного. А роботодавці не поспішають гарантувати своїм працівникам належних умов праці, підписуючи колективні договори. На жаль, компанія Metro Cash&Carry не єдиний випадок конфлікту між адміністрацією та профспілками.

Довідка: Компанію Metro Group створили у 1996 році, в Україні Metro Cash&Carry працює з 2002 року. Компанія займається роздрібною та гуртовою торгівлею для бізнес-покупців. Осередок "Захисту праці" діє в компанії з лютого 2007 року.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!