"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коломойський скинув баласт

Коломойський скинув баласт

Четвер, 13 грудня 2007, 09:12 -
Експерти позитивно оцінюють продаж активів "Привату" у чорній металургії. На їхню думку, прихід на підприємства групи нового власника в особі Evraz group сприятиме поліпшенню виробничо-фінансових показників.
Експерти позитивно оцінюють продаж активів "Привату" у чорній металургії. На їхню думку, прихід на підприємства групи нового власника в особі "Evraz group" буде сприяти поліпшенню виробничо-фінансових показників.

Продаж 99,25% акцій ГЗК "Суха балка", 95,57% акцій Дніпропетровського метзаводу ім. Петровского, 93,74% акцій Баглейкоксу, 98,65% акцій Дніпрококсу і 93,83% акцій Дніпродзержинського КХЗ, про який офіційно оголосили 11 грудня, не став великою несподіванкою для учасників ринку й аналітиків. Оскільки раніше джерела в консалтингових компаніях повідомляли, що одне з підприємств гірничо-рудного дивізіону найближчим часом поміняє власників. Залишається згадати про привселюдно задеклароване Ігорем Коломойським бажання зосередитися на розвитку медійного та феросплавного бізнесу - і мозаїку складено.

"У чорній металургії "Приват" не міг претендувати на роль навіть регіонального лідера. Тому вони позбулися активів із не дуже гарною структурою, спрямувавши ресурси туди, де група є досить великим гравцем на світовому ринку - у феросплавний бізнес", - вважає начальник інвествідділу Bonum group (м. Київ) Олександр Спасиченко. Він відзначає, що йдеться не лише про українські підприємства (Запорізький, Нікопольський і Стаханівський феросплавні заводи, Марганецький та Орджонікідзевський ГЗК), але також про видобувні активи в Австралії. Так, днями стало відомо про збільшення частки компанії Palmary (яку вважають власністю Геннадія Боголюбова, одного зі співвласників "Привату") у статутному фонді австралійської CSM, що спеціалізується на видобутку марганцевої руди, зі 37% до 49%.

Аналітик "Драгон капітал" Іван Харчук відзначає, що в умовах дефіциту вітчизняного коксівного вугілля продаж "Приватом" коксохімзаводів видається логічним. До того ж, ДМЗ ім. Петровського має потребу в серйозній модернізації. "Обсяг інвестицій, необхідних для реконструкції цього підприємства, становить порядку 1,0 млрд дол", - підкреслив експерт. На його думку, вартість транзакції становила 2,0-2,5 млрд дол. Пан Харчук також прогнозує майбутній продаж "приватівської" частки у статутному фонді Південного ГЗК. "Без ПГЗК угода для Еvraz не настільки приваблива", - вважає експерт.

Водночас аналітик "Ренесанс капітал" (м. Москва) Юрій Власов вважає, що ресурсний потенціал Evraz group для подальших придбань в Україні наразі вичерпаний. Нагадаємо, що для забезпечення транзакції холдинг залучив синдикований кредит у розмірі 3,2 млрд дол., однак частина цих коштів, безперечно, піде на рефінансування короткострокових проміжних кредитів, використаних для придбання Oregon Steel Mіlls, а також додаткової емісії акцій.

Реклама:

Власов відзначає, що для Evraz угода вигідна, оскільки придбання добре вписуються в структуру її активів. Так, маючи надлишок коксівного вугілля завдяки присутності у ВАТ "Южкузбасвугілля" (майже 100%) і ВАТ "Шахта "Распадська" (понад 40%), компанія не мала можливості використати цей потенціал для власного виробництва коксу. Крім того, придбання "Сухої балки" дозволить групі довести забезпеченість сировиною до 95%. "А керівництво холдингу раніше заявляло про пріоритет створення вертикально-інтегрованої схеми з руди, перш ніж переходити до нарощування обсягів виробництва готової продукції", - нагадує експерт.

Він також вважає, що після завершення угоди Evraz group інвестуватиме у модернізацію виробництва на українських підприємствах. "Підприємства Evraz у Росії вирізняються високою рентабельністю, тому їй доведеться підтягувати нові заводи до стандартів групи. Без інвестицій у модернізацію виробництва це неможливо. До того ж, дотепер у Evrazу була відсутня практика подальшої реалізації своїх придбань" ,- сказав пан Власов ЕП.

У Fіtch Ratіngs (м. Москва) ЕП повідомили, що 12 грудня агентство підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) і пріоритетний незабезпечений рейтинг компанії Evraz Group SA (Evraz), зареєстрованої в Люксембурзі на рівні "BB", а також її короткостроковий РДЕ на рівні "B". Підтвердження рейтингів потрібне для реалізації оголошених планів Evraz придбати американську сталеливарну компанію Claymont Steel Holdіngs за 565 млн дол., а також ряд українських активів. Одночасно Fіtch підтвердило рейтинги Mastercroft Lіmіted (основного дочірнього підприємства Evraz, більшість активів якого зосереджені в Росії): довгостроковий РДЕ на рівні "BB" і короткостроковий РДЕ "B". Пріоритетний незабезпечений рейтинг Evraz Securіtіes SA підтверджений на рівні "BB". Прогноз по довгостроковим РДЕ Evraz і Mastercroft Lіmіted - "Стабільний".

"Fіtch очікує, що при цьому відношення загального обсягу боргу до EBІTDA перевищить внутрішнє цільове значення компанії в 1,5x" - повідомив директор Fіtch Ratіngs із маркетингу й комунікацій Алла Ізмайлова з посиланням на директора аналітичної групи з емітентів промислового сектора Ангеліну Валавіну. Проте в агентстві вважають, що Evraz Group зможе істотно знизити левередж протягом 2008 р.

Також Fіtch вважає позитивним моментом той факт, що Evraz досі дотримувався консервативної фінансової політики і має досвід успішної інтеграції придбаних активів.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!