"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Спекуляції на генерації

Спекуляції на генерації

Середа, 12 грудня 2007, 08:53 -
Динаміка прибутковості по акціях українських генеруючих компаній за минулий рік продемонструвала небачені раніше темпи росту. Які ж революційні події відбулися в українській енергетиці, "розігрівши" фондовий ринок до небачених температур?
Динаміка прибутковості по акціях українських генеруючих компаній за минулий рік продемонструвала небачені раніше темпи росту. В Київенерго він становив 431% (до 2,4% у 2006 році), Донбасенерго - 307% (123% - 2006 рік), Дніпроенерго - 279% (86%), Центренерго - 271% (124% - у 2006 році). Для порівняння - у лідерів металургійної галузі, комбінату "Азовсталь", аналогічний показник сягнув 204%, у ММК ім. Ілліча - 166%, а в цілому по ПФТС - 129%.

Які ж революційні події відбулися в українській енергетиці, "розігрівши" фондовий ринок до небачених температур? Взагалі-то - жодних. Ступінь зношування основних виробничих потужностей продовжує наростати, загрожуючи техногенними катастрофами. До того ж, протягом року неодноразово виникала проблема із забезпеченістю українських теплоелектростанцій вугіллям. Як і раніше неефективною залишається структура експорту електроенергії. У результаті чиста рентабельність окремих компаній не перевищує 10%, а в середньому по галузі становить усього 1,5%. Словом, об'єктивні передумови для настільки стрімкого зростання біржового курсу відсутні.

Директор аналітичного департаменту групи компаній "ТЕКТ" Юрій Прозоров вказаний феномен пояснює ефектом спекулятивної спіралі. "По-перше, існує думка деяких інвесторів про значну недооціненість української енергетики у порівнянні із закордонними аналогами", - говорить він. При цьому інші гравці фондового ринку, знаючи про попит на акції енергокомпаній, вірять у їхній майбутній ріст - незалежно від поточних виробничих і фінансових показників. І продовжують активно торгувати акціями генеруючих компаній. Крім того, відсутність, по великому рахунку, інших привабливих емітентів на біржі підштовхує інвесторів до нарощування своїх позицій в енергетичному секторі.

Не варто забувати й про приватизацію генеруючих активів. Чи відбудеться вона насправді, тим паче в короткостроковій перспективі, - велике питання. Однак сама можливість такого сценарію вже є каталізатором ажіотажного інтересу на фондовому ринку.

Характерно, що на зазначені процеси не впливають навіть корпоративні конфлікти, які мають політичне підґрунтя. Яскравим прикладом тому є ВАТ "Дніпроенерго". Незважаючи на скандальне забарвлення процесу, пов'язаного з додатковою емісією акцій компанії в розмірі 34,2% від статутного фонду. Нагадаємо, що їх викупило ТОВ "Інвестиційне співтовариство", засновниками якого є структури, що належать Ринату Ахметову. Із цього приводу тодішній лідер опозиції Юлія Тимошенко заявила, що акції викупили за ціною нижчою ринкової і пообіцяла у випадку свого повернення до влади це так не залишити. Але, як бачимо, навіть прогнозовані судові суперечки навколо Дніпроенерго не зупиняють учасників ринку. Що ж тоді говорити про значні суми кредиторської заборгованості компанії.

Реклама:

Спекулятивний характер росту прибутковості по акціях української генерації підтверджується невеликим дослідженням їхніх фінансових показників, виконаним ІФК "Інеко-інвест". Так, у Дніпроенерго, за результатами біржових торгів у січні-жовтні поточного року, ринкова капіталізація досягла 2,0 млрд дол. При цьому співвідношення ринкової вартості компанії до річного обсягу продажів (EV/S) становить 3,55. "Це означає, що стосовно поточних фінансових можливостей емітента його ринкова капіталізація значно переоцінена", - відзначається в дослідженні. Крім того, на думку експертів, висока переоцінка поточних операційних можливостей емітента підтверджується розміром співвідношення ринкової вартості підприємства до його операційного прибутку до оподатковування й відрахування амортизаційних відрахувань (EV/EBІTDA) - 41,48.

Для порівняння: у цілому по Україні нормальний оцінний коефіцієнт вартості бізнесу коливається в межах 6-12. Сказане повною мірою стосується й інших генеруючих енергокомпаній: Західенерго EV/S - 2,38, EV/EBІTDA - 41,07, Центроенерго EV/S - 3,67, EV/EBІTDA - 33,09, Донбасенерго EV/S - 3,67, EV/EBІTDA - 41,45, Київенерго EV/S - 1,57, EV/EBІTDA - 32,11. Зважаючи на ці показники, порівняно менше переоцінена Київенерго, тобто її ринкова капіталізація найближча до реальної вартості.

У 2008 р. експерти "Інеко-інвесту" очікують істотне вповільнення росту прибутковості акцій генеруючих компаній: у межах 15%-50%, залежно від емітента. При цьому вони виходять із того, що обсяги виробництва і споживання електроенергії в Україні будуть зростати, однак дещо сумніваються щодо об'єктивного механізму ціноутворення в галузі.

Водночас, якщо держава все-таки виставить ці активи на подальшу приватизацію, збільшення прибутковості по акціях, що торгуються на біржі, становитиме 50%-150%. У середньостроковій перспективі (до 2012 р.) з урахуванням поточного росту доходів від реалізації вартість акцій Дніпроенерго може зрости на 255% - до 9156 грн/шт., Західенерго - на 416%, до 3109 грн/шт, Центроенерго - на 270%, до 95 грн/шт., Донбасенерго - на 247%, до 686 грн/шт., Київенерго - на 1130%, до 560 грн/шт.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!