Янукович не хоче залишати Кабмін

Янукович не хоче залишати Кабмін

Четвер, 15 листопада 2007, 00:25 -
У вступній промові прем’єр відзвітував перед журналістами і громадськістю про наміри щодо ліквідації наслідків стихії в Керченській протоці, а також укотре натякнув, що не збирається принаймні найближчим часом залишати прем’єрське крісло і радить своїм мі

У вступній промові прем’єр відзвітував перед журналістами і громадськістю про наміри щодо ліквідації наслідків стихії в Керченській протоці, а також укотре натякнув, що не збирається принаймні найближчим часом залишати прем’єрське крісло і радить своїм міністрам "не сидіти на чемоданах".

Морський закон, утлі суденця та мазутна пляма

Головною темою засідання стало подолання наслідків стихії в Керченські затоці. Віктор Янукович відзвітував, що вчора під час його зустрічі з російським прем’єром Віктором Зубковим звучало, що настав час "серйозно розглянути питання реагування на надзвичайні ситуації в нашій державі".

Аби розібратися як слід у цій нелегкій справі, Віктор Янукович повідомив, що має намір, зокрема, запропонувати президенту Ющенку організувати виготовлення спеціальних пересувних котелень, які б гарантували тимчасове забезпечення населення, лікарень тощо у разі аварій.

Реклама:

Також прем’єр заявив, що кораблі пішли на дно під час шторму в Керченській протоці тому, що були застарі.

"Ці плавзасоби, я б їх так назвав, передовсім затонули тому, що вони занадто старі й не витримали навантаження в тій надзвичайній ситуації штормової погоди", - сказав прем’єр. Також Янукович додав, що зараз працює спеціальна комісія, котра має визначити, як діяли екіпажі суден під час шторму, як "виконувався морський закон" із боку України і Росії, як його дотримувалися екіпажі суден тощо.

Резюмував цю частину виступу "біло-блакитний" прем’єр заявою про створення російсько-української робочої групи, що має опікуватися ліквідацією наслідків стихії. Почне працювати вона, за словами Януковича, уже 15 листопада, розташується в Керчі та в порту "Кавказ", очолюватимуть цей орган двоє заступників українського й російського міністрів транспорту. З українського боку посаду керівника має посісти перший заступник міністра Володимир Корнієнко.

Продовжив тему стихійного лиха після засідання міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич, який оголосив, що найближчим часом поїде на косу Тузла, аби спостерігати за збором мазуту, котрий вилився в море під час шторму. Разом із тим він повідомив, що "головна мазутна пляма" (в Чорному морі опинилося близько 350 т мазуту – "ЕП") пішла на територію Росії.

Про "валізні" плани уряду

Здається, одна із головних думок, яку Янукович у своїй промові намагався донести до журналістів і громадськості, - прем’єрське крісло Віктор Федорович не має підстав залишати принаймні до Нового року.

Вже кілька засідань поспіль голова Кабміну наголошує на тому, щоб урядовий секретаріат та всі міністри посилено готувалися до підбиття річних підсумків своєї роботи і доводили до ладу справи із держпрограмами.

Ось і цього разу Янукович розповів, що порадив деяким міністрам не змінювати свій настрій на "валізний".

"Я мав розмови з деякими міністрами, присутніми тут, такі дружні розмови, я запропонував, щоб чемодани, на яких вони сиділи, викинули подалі, а сіли і працювали, тому що ваші підлеглі на вас дивляться, майте на увазі. Більшість працюють, не звертаючи ні на що уваги, і я вам за це вдячний", - сказав Янукович.

Як виявилося після урядового засідання, чимало хто з міністрів підтримує голову уряду в цьому питанні. Наприклад, віце-прем’єр із гуманітарних питань Володимир Табачник сказав, що досі не збирав речей і продовжує працювати у звичному режимі. Віце-прем’єр із питань ЖКГ Володимир Рибак і міністр економіки Анатолій Кінах теж поки що не збирають валізи, проте відзначають, що це можна буде зробити після призначення нового Кабміну. Але жоден із високопосадовців не зміг назвати хоч якусь передбачувану дату вказаної події.

Найемоційніше на це питання відповів міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич. "Мене обурює це питання. Ви могли би так пожартувати з іншим міністром, але коли люди гинуть, коли вони в біді, я найменше думаю про валізи", - гарячкував він.

Прем’єрська політекономія

Економічні питання цього разу Віктор Янукович зачепив винятково крізь призму свого бачення нагальної політичної ситуації. На його думку, перше засідання робочої групи із підготовки першого засідання ВР показало, що розпочати роботу парламенту буде досить складно у зв'язку з незговірливістю опонентів Партії регіонів.

Янукович зауважив, що через напружену політичну ситуацію вперше за останні роки незалежності є загроза, що ВР до кінця року не встигне ухвалити проект бюджету-2008, а також створити законодавчу базу, необхідну на момент закінчення дії мораторію на продаж сільгоспземель, термін якого спливає 1 січня 2008 року.

Також Віктор Федорович укотре наголосив на необхідності економічної стабільності та вирішив продемонструвати свою обізнаність із макроекономічними показниками України. Чи то через поганий зір, чи з якихось інших причин із величезними паузами прем’єр прочитав із аркуша кілька останніх статистичних цифр, проте чомусь у більшості випадків забув зазначити, якого саме періоду вони стосуються.

"Економіка України, на щастя, поки що стабільна. І от я сьогодні отримав статистичні результати: 7,3% зростання ВВП (січень-вересень 2007 р., порівняно з відповідним періодом 2006 р. – "ЕП"). Ми знаємо, що промислове виробництво зросло на 11% (січень-вересень 2007 р., порівняно з відповідним періодом 2006 р. – "ЕП"), трохи більше. За жовтень, у порівнянні з минулим роком, зростання ВВП сягнуло 9%. Це нормально. Але досить нас на міцність перевіряти, треба рухатись уперед, нам потрібні реформи", - сказав Янукович.

І, нарешті, Віктор Федорович повідомив, що разом із міністрами на дозвіллі вже поставили своїм політичним конкурентам діагноз властолюбців, за що й присоромив їх, а також закликав їх до хоча би моральної відповідальності.

"Ми, безумовно, разом із вами (міністрами. – "ЕП") неодноразово обговорювали, що наші опоненти за будь-яку ціну готові і поставили собі завдання досягнути влади, але впевнений - інтерес повинен бути в іншому, - повідомив Янукович. – І політична боротьба не повинна заважати розвитку нашої країни. Тож політики, які стоять на перешкоді розвитку країни, мають нести за це відповідальність, хоча би моральну, перед суспільством".

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!