Гайдук позбавляється страховиків

Гайдук позбавляється страховиків

Середа, 24 жовтня 2007, 11:42 -
Три страхові компанії ІСД буде об’єднано в єдину страхову групу. Мета – не оптимізація управління активами, а підвищення оціночної вартості бізнесу задля майбутнього продажу.

Три страхові компанії ІСД буде об’єднано в єдину страхову групу. Мета – не оптимізація управління активами, а підвищення оціночної вартості бізнесу задля майбутнього продажу.

 

Страхові компанії "Кремень", "ВУСО" та "Спас", які входять до складу групи ІСД, проголосили про злиття в єдину страхову групу VSK Insurance Group на початку тижня. За результатами попереднього року, сукупно компанії зайняли п’яте місце за показником загальних об’ємів премій серед страхових компаній України, який склав 53,3 млрд. дол.

Мета створення групи – підвищити капіталізацію страхових активів шляхом їхньої консолідації. За словами керівництва групи компаній, поки що вони не збираються просувати страхові послуги під новим брендом. Компанії будуть займатися перехресними продажами та діяти як єдине ціле лише у рамках розвитку фінансової стратегії або стратегії продажу.

Реклама:

Фінансова стратегія новостворюваної групи передбачає спочатку залучення портфельного інвестора, а потім – і стратегічного інвестора або виходу на IPO. Перший етап створить умови для більш високої оціночної вартості компанії, на що розраховують її власники.

В планах страхової групи – публічне розміщення в ПФТС після закінчення процесу об'єднання. За словами фондовиків, це дозволить оцінити ринкову вартість компанії. Нагадаємо, що сьогодні лише СК "Універсальна" та НСК "Оранта" мають лістинг на організованому ринку цінних паперів в Україні. Тому потенційний інвестор буде, перш за все, орієнтуватися на котирування акцій цих компаній.

Наступним етапом підготовки до продажу має стати розміщення глобальних депозитарних розписок на віденській чи франкфуртській фондових біржах. За словами віце-президента ІК "Фоїл" Олеся Копеця, страхові компанії поза сумнівом можуть бути досить цікавими інвестору. Але на сьогодні є сенс розглядати тільки можливість співпраці з інвестиційним банком з метою проведення публічного розміщення на внутрішньому ринку. "Невеличке розміщення зможе надати ціновий орієнтир майбутньому стратегічному інвестору, який матиме серйозну зацікавленість в страховій індустрії в Україні", - додав фахівець.

На момент розміщення акцій компанія VSK прагне досягти оціночної вартості в 192 млн. дол., що складає 3,6 страхових винагород за попередній рік. Середній показник цього мультиплікатору по ринку складає трохи більше 2. Експерти вважають цю вартість завищеною, оскільки 97% клієнтів компанії є корпоративними клієнтами, тоді як іноземні інвестори орієнтуються на рівень залучення фізичних осіб. Як відомо, частина корпоративних клієнтів завжди більше прив’язана до власника компанії, ніж до якості надаваних послуг.

Однак, такий ціновий орієнтир на акції компанії все ж таки може бути досягнуто через низьку пропозицію цінних паперів страхових компаній на організованому ринку. Нагадаємо, що СК "Універсальна" за підсумками 2006 року досягла значення мультиплікатора 3,3.

Загалом, ринок страхових послуг дивиться з перспективою у майбутнє. "Сьогодні в Україні страховими послугами користується не більше 20% населення, хоча середньоєвропейський показник знаходиться на рівні 90%, - відзначив голова правління майбутньої групи Роман Смолоковський. - Така різниця гарантує величезний потенціал росту роздрібного сегменту".

Хоча компанії, які входять до складу групи, не є лідерами в цьому секторі. Зараз вони використовують шанс увійти до сегменту та розвинути присутність новоствореного холдінгу в усіх регіонах країни. На сьогодні – більше 61% клієнтів компаній, які входять до складу VSK Insurance Group, проживають в Донецькій області, де група є одним із лідерів місцевого ринку ризикового страхування. Страхові поліси компанія переважно реалізовує через банки та автосалони, ці два напрямки приносять близько 60% залучених премій.

Але існує й зворотній бік медалі. Продати компанію шляхом публічного розміщення буде не легко. "Для цього необхідно відповідати вимогам біржі. Велика кількість страхових компаній в Україні використовується з метою відмивання коштів, і група ВСК не є винятком. Єдиним варіантом розміщення у Європі може стати закрите приватне розміщення акцій компанії", - розповів "ЕП" заступник директора однієї з Київських страхових компаній.

Як реалізує визначені цілі новостворювана компанія – буде розвиватися, продаватися, на яких біржах і в якій спосіб, побачимо з часом.

Реклама: