Янукович дав сигнал місцевій владі

Янукович дав сигнал місцевій владі

Четвер, 18 жовтня 2007, 01:18 -
Пріоритетними питаннями уряду на останнім засіданні Кабміну стали перспективи створення власної коаліції та ціни на продовольчому ринку. Прем’єр Янукович заявив, що його політична сила ("Партія регіонів") не має наміру відмовлятися від влади і обов’язково
Пріоритетними питаннями уряду на останнім засіданні Кабміну стали перспективи створення власної коаліції та ціни на продовольчому ринку. Прем’єр Янукович заявив, що його політична сила ("Партія регіонів") не має наміру відмовлятися від влади і обов’язково формуватиме уряд, ставши на чолі нової парламентської коаліції, і заходився вручну наводити лад у цінах продовольчого ринку.

ПРУ розфарбує коаліцію

Засідання Янукович розпочав із проголошення благодійної акції від Кабміну на користь постраждалих дніпропетровців від вибуху газопроводу в житловому будинку. Прем’єр вирішив "пропіаритись", перевершивши в щедрості Секретаріат президента, який напередодні перерахував на користь сімей загиблих під час цієї трагедії свою одноденну зарплатню: уряд перерахує на допомогу цим людям вже свій місячний заробіток. Втім, аналізувати власну недбалість, котра призвела до трагедії, голова уряду не став.

Зупинився він лише на висновках. Аби підтримати заяви міністра палива та енергетики Юрія Бойка щодо перевірок виконання облгазами умов використання газових мереж, Янукович пообіцяв ретельні перевірки технічного та експлуатаційного нагляду всіх мереж, а також зробити із них "всі належні виводи".

Тож, судячи з усього, поки що одиничний випадок із передачею орендованих ВАТ "Дніпрогаз" (що стало винуватцем трагедії із вибухом газу і контролюється російським бізнесменом Віктором Вексельбергом) розподільних газових мереж в користування іншому газопостачальнику ВАТ "Дніпропетровськгаз" (яке є близьким до українського газопостачального монополіста "УкрГаз-Енерго") в найближчому майбутньому може стати приводом для подібних комбінацій за участю олігархів та великих бізнесменів, ласих до українських газових труб.

Реклама:

І нарешті, відпрацьовуючи політичну частину меседжів, заготовлених піарниками прем'єра для журналістів, голова уряду заявив, що в новому парламенті в жодному разі не може бути "одноколірної" коаліції, адже за його словами "зробити це практично не можливо з огляду на нинішній розклад політичних сил". "Якою буде коаліція – життя покаже", - підсумував Янукович.

Тож запевнивши таким чином присутніх в тому, що Партія регіонів і надалі не має наміру розставатися із владою, він пообіцяв, що наступний уряд буде формуватися виключно за "принципом професійності", і навіть прозоро натякнув, що багато хто з присутніх може зостатися у міністерських кріслах.

"Практично всі, хто присутній за цим столом, обрані народними депутатами (тими, хто пройшов до ВР і в VI скликанні, а саме від фракції ПР – "ЕП"), окрім, здається двох міністрів", - сказав Янукович, звернувшись із посмішкою на останніх словах до "соціалістичних" міністрів транспорту Миколи Рудьковського та освіти Станіслава Ніколаєнка.

Проте і для цих двох, за словами Віктора Федоровича, цілком можливо знайдеться місце при владі. "Але всім роботи вистачить в державі, головне, щоб не заважали працювати. Якщо є бажання працювати на державу, такій людині завжди знайдеться місце, питань не буде", - заспокоїв він.

Також уряд ухвалив черговий проект Податкового кодексу (про цей документ читайте в наступних публікаціях "ЕП"), та оголосив про початок опалювального сезону по всій країні.

Риторика продовольчого питання

Центральним питанням урядового засідання стало регулювання цін на продовольчому ринку. Буквально за день до цього перший віце-прем’єр Микола Азаров пообіцяв, що уряд на цьому засіданні ухвалить введення квот на експорт бутильованої олії з 1 листопада.

Проте, нічого подібного не сталося. Як повідомив міністр економіки Анатолій Кінах, Кабмін вирішив "не створювати штучних проблем експорту олії" і відмовився від запровадження квот. Замість цього, як повідомив міністр АПК Юрій Мельник, Кабмін має в планах підвищити максимальну індикативну ціну на насіння соняшника, яка зараз складає 610 грн. за 1 т, аби їх менше експортували як сировину і більше переробляли на вітчизняних олійних заводах.

Слід зазначити, що регулювати ціни на продовольчому ринку, за словами міністра Кінаха, уряд буде виключно ринковими методами, проте експерти дещо іншої думки щодо дій уряду.

Тож на засіданні було ухвалено декілька постанов стосовно цього питання, зокрема щодо формування державного продовольчого резерву та системи поступового переходу на споживання зерна урожаю 2007 року без різкого стрибка цін.

Також Кабмін ухвалив постанову, яка зобов’язує суб’єктів господарювання декларувати свої наміри щодо підвищення оптово-відпускних цін на продовольчі товари. Таким чином держава збирається контролювати рівень собівартості продукції, рентабельності виробництва, торгівельні надбавки та інші складові оптової та роздрібної ціни.

"Суб’єкт господарювання, який хоче підвищити ціни, подає обґрунтування своїх намірів до місцевої держадміністрації, і там уже ведеться діалог і ухвалюється виважене рішення", - сказав Кінах. До того ж за його словами, зазначена постанова ґрунтується на основі суто економічних методів.

Але експерти дещо іншої думки про ступінь ринковості урядових заходів, вони вважають їх більше подібними до ручного регулювання цін.

"У нас немає нормального балансу попиту та пропозиції на ринку, а більшість виробників – монополісти на своїй території, що унеможливлює конкуренцію. Також практично відсутній імпорт, стимулювання якого могло б стати дійсно ринковим регулятором ціноутворення, - вважає директор консалтингового агентства "Про-Агро" Микола Верницький. – Тому для регулювання такого ринку уряд використовує не ринкові методи, а "ручні", які, по суті, є єдиним можливим варіантом в цій ситуації, і до того ж не суперечать чинному законодавству".

Також фахівці зазначають однобокість обраних кабміном заходів, які по суті спрямовані лише на тиск на кінцевого виробника.

"Уряд хоче тиснути тільки на тих, хто виробляє кінцевий продукт, - говорить президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло. – В той же час ціни та рентабельність виробників сировини не обмежує ніхто, тобто тут наявний такий однобокий підхід".

Також експерт вважає, що задля зниження кінцевої ціни слід було б зменшити ланцюг посередників, що постачають сировину переробникам та готовий продукт до роздрібного продажу, а також усунути монополістів у цих сферах для появи конкурентного ціноутворення. Проте ці речі мало цікавлять уряд.

Незрозумілим у новій постанові залишається і те, що за санкції місцеві держадміністрації зможуть застосовувати до тих виробників та реалізаторів, які, на думку влади, хочуть підвищувати ціни на харчі необґрунтовано. За словами міністра АПК Мельника, постанова не містить жодних вказівок щодо цього, адже ухвалена відповідно до норм закону "Про ціни і ціноутворення", проте й там не прописані конкретні механізми цінорегулювання.

Тож цілком можливо, що нова постанова стане просто сигналом для місцевої влади, аби та застосовувала всі доступні їй методи впливу на виробника, від розмов і обіцянок, до всіляких обмежувальних заходів і відвертого тиску.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!