"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Борги за газ повісили на Тимошенко

Борги за газ повісили на Тимошенко

Четвер, 11 жовтня 2007, 01:20 -
Більшість присутніх на засіданні Кабміну губернаторів відкрито нудьгували. Більш-менш жвавий інтерес до доповідей проявляв тільки в.о. губернатора Дніпропетровщини Віктор Бондар, який увесь час роздивлявся графіки, що ілюстрували виступи прем’єра та мініс

На черговому засіданні Кабміну прем’єр Віктор Янукович порушив питання підготовки до опалювального сезону, підсумків дострокових виборів, стрімкого підвищення цін на продукти харчування, вступу України до СОТ і навіть курсу на інтеграцію до ЄС. Втім, головною темою стало оголошення та прилюдне попередження винних в українській газовій заборгованості $1,3 мільярдній заборгованості перед Росією, $700 млн. із яких належить безпосередньо НАК "Нафтогаз України".

Раптом виявилося, що спровокували це лихо, за словами міністра палива та енергетики Юрія Бойка, ті, хто завше заважає працювати уряду Віктора Януковича. А саме - політики із "помаранчевого" та "білого" таборів, які своїми різкими заявами злякали (!) "Газпром" та змусили його звернути увагу на факт існування цієї заборгованості. Інакше кажучи – якби помаранчеві вели себе тихіше, борги України ніхто не помітив би.

Загалом, Бойко фактично підтвердив версію про політичне підґрунтя раптової боргової заяви росіян. Виникнення цього боргу, за словами Бойка, сталося через несплату комерційними структурами ("РосУкрЕнерго" та "УкрГаз-Енерго") за газ, що був накопичений в українських підземних сховищах, але не використаний через теплу зиму.

"Газпром" досі спокійно дивився на цю ситуацію, бо розумів, що цей газ обов’язково буде проданий, і нікуди він не дінеться, - сказав Бойко. – А коли почалися висловлення опозиційних політиків, що от ми все зараз за принципом Шарикова та Швондера все розділимо та відберемо, зрозуміло, російські партнери побажали формалізувати наші стосунки".

Реклама:

Винуватцями ж безпосереднього боргу "Нафтогазу" перед "УкрГаз-Енерго" у вже згадані $700 млн. було оголошено всіх мерів та губернаторів, які не забезпечили своєчасну сплату за спожитий газ місцевими теплокомуненерго (ТКЕ) відповідним структурам НАК "Нафтогаз". Загальна заборгованість теплокомуненерго на сьогодні складає біля 2 млрд. грн., або $400 млн., решта ж $300 млн. – це різниця в цінах на газ, за якими НАК продає його ТКЕ, що має бути компенсована державою.

До переліку лідерів із заборгованості за спожитий природний газ потрапили Херсонська область із рівнем сплати за газ 47%, Закарпатська – 56%, Дніпропетровська – 56%, Луганська 70%, Кіровоградська 73% та Харківська 74%.

При цьому у натуральних показниках перші два місця посідають Дніпропетровська та Харківська області, чиї підприємства ТКЕ заборгували в загальному підсумку 670 млн. грн., що складає третину від загальної суми заборгованості тепловиків. На третьому та четвертому місці Луганщина та Донеччина із боргами у 82 млн. грн. і 76 млн. грн. відповідно.

Ця картина, за словами Бойка, погіршується тим, що майже 60% теплокомуненерго по всій країні місцева влада вже давно віддала в оренду приватним структурам, які і є головними неплатниками за спожитий газ.

"Виходить так, що держава дає ресурс (природній газ, - "ЕП") громаді, а насправді його отримують конкретні орендарі, які проводять на теплокомуненерго свою економічну політику, що призводить до накопичення боргу державі, - сказав Бойко. – Тож майже 60% заборгованості тепловиків залежить від цих комерційних структур".

Підсумком такої ситуації, за словами міністра, стане те, що в областях із найбільшими боргами опалювальний сезон може і не розпочатися. Щоправда він так і не пояснив, на яких умовах боржників будуть відключати від газопостачання.

Відповідати за ці борги тепловиків, за словами Януковича, будуть губернатори та мери, з кожним із яких вже особисто працюють представники урядових комісій. А тих з керівників обладміністрацій, хто сьогодні завинив найбільше, прем’єр пообіцяв звільнити, порадившись із цього приводу з Президентом. Причому, аби додати ваги своїм погрозам, він запевнив присутніх на Кабміні губернаторів, що Віктор Ющенко цілком згоден із тим, що керівництво областей має нести персональну відповідальність за платіжну дисципліну.

А наостанок, аби підсилити ефект, Віктор Янукович доручив міністру Бойку звернутися із матеріалами заборгованості і оренди теплокомуненерго до Генеральної прокуратури.

Проте, здається, в самих областях не дуже жваво реагують на закиди Кабміну. Як розповів міністр Бойко, на селекторній нараді, що відбулася днями саме з приводу заборгованості ТКЕ, багато хто з голів обладміністрацій просто не з’явились, приславши замість себе своїх підлеглих, які здебільшого не могли зрозуміло пояснити причини низького рівня сплати тепловиками за газ. (Щоправда і сам пан міністр не часто відвідує засідання урядового комітету з ПЕК, котрі проводить віце-прем'єр Клюєв. Але то дещо інша історія).

Не стало виключенням в цьому сенсі й урядове засідання. Більшість присутніх губернаторів відкрито нудьгували під час засідання, якийсь більш-менш жвавий інтерес до доповідей проявляв тільки в.о. губернатора Дніпропетровщини Віктор Бондар, який увесь час роздивлявся графіки, що ілюстрували виступи прем’єра та міністра ЖКГ Попова, і навіть намагався отримати слово, аби відповісти на закиди Януковича.

Решта ж не виявляла ніякої видимої зацікавленості, а дехто з губернаторів взагалі не з’явився особисто. Наприклад, голова запорізької обладміністрації Євген Червоненко прислав замість себе заступника … з питань агропромислового комплексу, який, зрозуміло, мало що тямить в газових боргах.

Вже після засідання Юрій Бойко повідомив, що розраховуватись перед "УкрГаз-Енерго" будуть за рахунок виручки "Нафтогазу" від транзиту (що має скласти до $500 млн.) та нових встановлених для НАКу податкових пільг, що дозволять йому зекономити близько $400 млн. вже до кінця поточного року.

Щодо боргів "РосУкрЕнерго" та "УкрГаз-Енерго", то вони частково будуть гасити їх грошима, частково - переписуванням газу із українських сховищ на баланс "Газпрому". Проте, за словами Бойка, всі ці обсяги мають залишитися в українських сховищах і надалі продаватися українським споживачам.

Реклама: