Диверсифікація по-молдовськи

Диверсифікація по-молдовськи

Вівторок, 11 вересня 2007, 10:16 -
На перший погляд здається, що за рахунок будівництва нових генеруючих потужностей Молдова прагне одержати альтернативне джерело електроенергії. Один із керівників Молдовської ДРЕС каже, що після того, як Україна запропонувала підвищити ціни на електроенер
Нещодавно уряд Молдови підписав угоду зі словацькою "J&T Finance Group" про будівництво ТЕС потужністю 165 МВт і вартістю ?200 млн. Завершення будівництва, за експертними оцінками, можливе через рік-півтора. В уряді Молдови розповіли, що ТЕС буде побудована біля м. Бельці й працюватиме на вугіллі. Вироблену на ТЕС електроенергію "J&T Finance" планує поставляти "в основному на молдовський ринок" і частково експортувати в країни Балканського регіону.

На перший погляд здається, що за рахунок будівництва нових генеруючих потужностей Молдова прагне одержати альтернативне джерело електроенергії. Один із керівників Молдовської ДРЕС каже, що після того, як Україна запропонувала підвищити ціни на електроенергію, в країні почали обговорювати варіанти зниження залежності від українських енергоносіїв. Водночас він впевнений, що заява про будівництво нової ТЕС - це скоріше спроба Молдови одержати додатковий аргумент у переговорах з Україною.

Адже насправді будівництво нової ТЕС не допоможе Кишиневу повністю позбутися від залежності. За 6 місяців 2007 року Молдова закупила в Україні понад 1,35 млрд. кВт-годин електроенергії, що відповідає потужності понад 350 МВт і більш ніж удвічі перевищує потужність планованої ТЕС. Але, нагадаємо, словаки планують за рахунок нової електростанції підгодовувати ще Балкани…

Навряд чи вдасться зекономити й на виробництві електроенергії новою ТЕС. В Україні зараз ціна електроенергії, що виробляється тепловими електростанціями, становить близько 250 грн. за 1 МВт-год. Швидше за все, нова ТЕС використовуватиме українське вугілля (якщо його вистачить), оскільки з урахуванням транспортного тарифу воно буде обходитися дешевше на $10-15 за тонну, ніж польське або російське. А в такому разі в порівнянні з 5 центами за 1 кВт-годину власного виробництва навіть українські 4,9 стануть привабливішими.

З іншого боку, на території невизнаної Наддністрянщини є Молдавська ДРЕС (належить "Інтер РАТ ЄЕС") зі встановленою потужністю 2520 МВт (12 блоків). Сьогодні більшість її блоків зупинено як надлишкові, оскільки брати їхню електроенергію по 4,1 центи Молдова відмовляється.

Реклама:

За наявною інформацією зараз кілька блоків МДРЕС виділено на радіальну роботу з європейською синхронною зоною, і вони працюють на Румунію та Балкани (за аналогом Бурштинської ТЕС). Незначна частка електроенергії подається до Одеської області, а Україна віддає відповідну її кількість до Росії за схемою заміщення (так званий "транзит Молдова-Росія"). Не виключено, що жорстка позиція України щодо припинення демпінгового продажу своєї електроенергії змусить Молдову повернутися до використання потужностей МДРЕС, яка раніше забезпечувала половину енергоспоживання республіки.

Нерозв'язаність проблеми енергопостачання змусила Кишинів почати розробку ще двох амбіційних проектів - будівництва ЛЕП-330 кВ "Бельці-Новодністровськ (Україна)" і ЛЕП-400 кВ "Бельці-Сучава (Румунія)". Їхнє будівництво заплановане на 2007-2009 роки. Уже розроблене техніко-економічне обґрунтування, і Європейський банк реконструкції й розвитку має намір фінансувати будівництво разом з Європейським інвестиційним банком. Передбачається, що посилення зв'язків (ЛЕП) з Україною забезпечить надійність роботи молдавської енергосистеми, навіть якщо МДРЕС залишиться незавантаженою.

Будівництво ЛЕП на Сучаву цікаво в комерційних цілях, щоб передавати енергію в Румунію, у т.ч. з нової електростанції в Бельцях. У разі входження Молдови до UCTE (Union for the Coordination of Transmission of Electricity - Об'єднана енергосистема Європи), що відповідає заявці, яку РМ і Україна вже подали, лінія може стати в перспективі важливим елементом забезпечення синхронної роботи молдавської й румунської енергосистем. При цьому не виключено, що "J&T Finance" орієнтується саме на перспективу експорту одержуваної електроенергії, адже у Румунії її ціна для промисловості становить 11,5 центів за кВт-год., а для населення – 13,8.

Це все підтверджує і позиція молдовської влади. Так, у прямому ефірі одного з молдавських телеканалів напередодні Дня Республіки президент Молдови Воронін заявив: "Потрібно наповнити ємне слово "незалежність" конкретним змістом. У першу чергу – це економічна незалежність. У нас повинна бути розроблена стратегія розвитку нашої держави, нам потрібно навчитися жити за рахунок власних коштів". Роль України – допомогти сусідам у цьому навчанні.

Довідково: "J&T Finance Group" була створена в 1993 р. у Словаччині підприємцем Й.Ткачом. Ядро групи складається із чеського "J&T Bank" і швейцарського "ITI Bank". До складу входять компанії фінансової сфери, електроенергетики, нерухомості, підприємство з виробництва будматеріалів і м'ясопродуктів. В електроенергетиці "J&T Finance Group" контролює компанії "United Energy", "CEZ", "Prazska energetika", "Prvni energetika", "AISE", "Plzenska energetika", "Teplarna Liberec". Активи групи оцінюються в $24 млрд.

Володимир Лук'янець, Український центр економічних та політичних досліджень ім. О. Разумкова

Реклама: