"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Молочні ріки потечуть мимо України

Молочні ріки потечуть мимо України

Понеділок, 10 вересня 2007, 08:18 -
Наступного року Міністерство аграрної політики очікує на зменшення обсягів виробництва молока в Україні. Рівень споживання впаде ще нижче за межу, встановлену Світовою організацією з охорони здоров'я. Нова цифра складе 12,0 млн. т. Проблема не лише в сезо

Наступного року Міністерство аграрної політики очікує на зменшення обсягів виробництва молока в Україні. Нова цифра складе 12,0 млн. т. Це на 300 тис. т. (2,4%) менше, ніж планується на поточний рік. Такі дані містяться в прогнозному балансі МінАПК, текст якого є в "ЕП". Слід зазначити, що показники 2007 р. також відображають негативну тенденцію - скорочення виробництва молока на 7%, до 12,3 млн. т., у порівнянні з 2006 р. При цьому споживання молока в наступному році з розрахунку на душу населення в порівнянні з 2007 р. скоротиться на 3 кг - до 241 кг. Це при тому, що мінімальна норма споживання, затверджена Всесвітньою організацією охорони здоров'я, складає на 100 кг вище - 341 кг.

Скорочення виробництва молока в Україні пов'язане зі зменшенням поголів'я. Воно спостерігається протягом останніх декількох років, незважаючи на те, що державні дотації виробникам молока рік у рік значно збільшуються. При цьому слід зазначити, якщо торік закупівельна ціна на молоко впала до критичної оцінки 0,5 грн/л., то в нинішньому піднялася до рекордного рівня 2,0 грн/л. Однак, як бачимо, це не переломило негативну тенденцію. У нинішньому році, за словами учасників ринку, на ситуацію вплинула посуха, у результаті якої подорожчали фураж і комбікорми.

Втім, проблема насправді полягає не в тимчасових сезонних кризах. За даними заступника міністра аграрної політики Петра Вербицького, в Україні 2,5 млн. корів перебуває в приватному секторі й тільки 0,8 млн. голів - у сільгосппідприємствах. У повній відповідності із засадами економічного розвитку саме приватні господарства мають високу собівартість виробництва й стають неконкурентними, у тому числі й у молочному тваринництві. Велике сільгосппідприємство, що має 1000 голів, звісно, закупить той самий комбікорм за меншу ціну, ніж дрібний фермер, в якого 10-50 корів. Опт, як відомо, завжди дешевший. Тому з 7,3 млн. т молока, що в Україні виробили за 7 місяців поточного року, тільки 2,8 млн. т пішло на промислову переробку. Звідси й скорочення поголів'я корів. У свою чергу, це веде до збільшення імпорту молокопродуктів. Так, в 2006 р. в Україну ввезли 132 тис. т молоко продукції, в 2007 р. імпорт прогнозується в обсязі 190 тис. т, в 2008 р. - 250 тис. т.

В Мінагрополітики стверджують, що майбутнє галузі за великим виробництвом молока на фермах з кількістю в 1000-2000 корів. Однак поки його розвиток іде значно меншими темпами, аніж скорочення поголів’я в приватному секторі. Заступник міністра Вербицький відзначає, що зараз молочне тваринництво стало інвестиційно привабливим. Як приклад він навів реалізацію інвестпроекту в Згуровському районі, що на Київщині, з будівництва комплексу на 1200 голів вартістю 108 млн. грн. із розрахунковою продуктивністю 18 тис. т молока на рік. За його словами, інвестор, що вклав кошти в даний проект, заявив про намір найближчим часом побудувати в Україні ще два таких комплекси.

Реклама:

В 2008 р. на держпідтримку тваринництву в цілому аграрне відомство планує направити з бюджету 1,5-1,8 млрд. грн. Однак, як уже говорилося, автоматичне збільшення розміру дотації не означає збільшення чисельності корів до 4,4 млн. голів, а річного виробництва молока до 20 млн. т. - як це записано в Державній програмі розвитку молочного тваринництва в Україні до 2015 р.

Коментуючи ситуацію директор компанії "Інтерагроінвест" (Київська обл., 1800 корів) Петро Петрук заявив "ЕП", що для зміни ситуації необхідно також надати виробникам молока доступ до дешевих кредитів і зберегти пільгове оподатковування у вигляді нульової ставки ПДВ. "Молочним тваринництвом ми займаємося ось вже 4 роки. Однак лише цього року зуміли вийти на прибуток", - сказав керівник "Інтерагроінвеста". За його оцінкою, в 2007 році рентабельність виробництва молока у великих господарствах становить у середньому 40%.

Реклама: