Бюджет для галочки

Бюджет для галочки

Понеділок, 10 вересня 2007, 09:35 -
Позачергові вибори принесли державі черговий соціально-орієнтований проект бюджету. Саме так анонсував його прем’єр-міністр Янукович. Щоправда, можна згадати, що коли не було передвиборчої необхідності зрощувати соціальні стандарти, саме нинішній уряд вис
Позачергові вибори принесли державі черговий соціально-орієнтований проект бюджету. Саме так анонсував його прем’єр-міністр Янукович. Щоправда, можна згадати, що коли не було передвиборчої необхідності зрощувати соціальні стандарти, саме нинішній уряд виступив ініціатором скорочення ряду пільг та відмовився від збільшення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму хоча б з урахуванням інфляційного коефіцієнту.

Як повідомляє прес-служба уряду, проект державного бюджету України на 2008 рік передбачає доходи зведеного бюджету на рівні 250,1 млрд. грн., що на 22,8%, або 46,48 млрд. грн. вище показника 2007 року. Номінальний ВВП прогнозується у 2008 році на рівні 760-850 млрд. грн. Реальне зростання ВВП планується на рівні 7,2%, порівняно з 6,5% у 2007 році. Зниження інфляції передбачено з 7,5% до 6,8%.

Перше, на що звернули уваги експерти, це занадто завищені показники зростання номінального ВВП та підвищення зарплат та пенсій. Як відзначають аналітики, такі номінальні показники можна буде досягти лише паралельно зі зростанням рівня інфляції.

Так, директор економічних програм УЦЕПД ім. Разумкова Василь Юрчишин повідомив, що не бачить чинників, за рахунок яких уряду вдасться втримати рівень інфляції у межах прогнозованих 7,5%, Навіть якщо врахувати, що у серпні темпи зростання споживчої інфляції дійсно становили 0,6 %, - маємо майже 6,5% з початку року. "В останні роки, осінні місяці давали приблизно 4% росту інфляції. А якщо буде затягуватися політичний конфлікт, то розкручення інфляції може сягнути ще більших темпів. До кінця року ми очікуємо не менше 11-12%", - додав експерт.

За прогнозами директору Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігоря Бураковського реальне зростання ВВП складатиме 6,9% у 2008 році. "Зростання ВВП більше-менш реалістичне. Головна задача уряду - не налякати інвесторів та створити необхідні умови, або принаймні не заважати працювати приватному сектору та економіці. ВВП не створюється урядом, він тільки створює умови", - наголосив експерт.

Реклама:

У фахівців  є сподівання, що в 2008 році зовнішня кон’юнктура ринку буде позитивною і зможе підтримати експортні галузі економіки. "Хоча сьогодні ми бачимо, що деякі виробники металу та хімічних товарів, традиційно орієнтовані на експорт, останнім часом починають орієнтуватися і на внутрішній ринок. В економіці створюється попит на метал та іншу продукцію", - розповів Бураковський.

На його думку, головна проблема бюджету – відсутність середньострокового планування. Ті цілі, які закладаються до бюджету, орієнтуються тільки на один рік, хоча ті витрати, які вступають у дію сьогодні, необхідно буде фінансувати і в наступні роки. "Зараз бюджет стає заручником популістських обіцянок політиків, соціальні ініціативи не підкріплюються реальним станом економіки. Для порівняння, в Україні – ВВП на душу населення складає приблизно 4 000 дол. купівельної спроможності, тоді як у розвинених країнах – від 26 000 дол.", - відзначив економіст.

Дійсно, середньострокове планування – це не тільки кількість необхідних грошей на певні статті видатків, але й акцентування фінансування та реформ кожного року в окремих галузях. За словами Бураковського, багато країн успішно пройшли цей шлях.

"У будь-якому випадку, країна знаходиться на підйомі та має орієнтуватися на бездефіцитний бюджет, бо, окрім обслуговування коштів, ці борги доведеться колись повертати. Хоча бувають і такі ситуації в економіці крани, коли необхідно позичати додаткові кошти", - додав директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Нагадаємо, що в проекті бюджету-2008 дефіцит виріс порівняно з 2007 роком до 17,7 млрд. грн. З них 7 млрд. планується фінансувати за рахунок приватизації, ще 10,7 млрд. – за рахунок держзапозичень. І це при тому, що на кореспондентських рахунках бюджету на сьогодні зберігається майже 15,5 млрд. грн., в той час коли для нормального функціонування державного сектору достатньо і 5 млрд. Складається таке враження, що дефіцит прописується у бюджеті тільки з метою запозичення додаткових коштів, і збільшення державного боргу країни.

У будь-якому випадку, сьогодні до проекту бюджету-2008 не варто ставитися надто прискіпливо. Після виборів, хто б не очолив новий уряд, він буде переглядати і цей проект, і прогнозні макропоказники.

Реклама: