"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відкритий лист НАК "Нафтогаз України" до голови Секретаріату Президента Віктора Балоги ®

Відкритий лист НАК "Нафтогаз України" до голови Секретаріату Президента Віктора Балоги ®

Четвер, 16 серпня 2007, 19:00 -
НАК "Нафтогаз України" звертається до Вас з проханням публічно пояснити, навіщо Ви, державний службовець, який має працювати на користь Української Держави, вдалися у своїй заяві до брутальної провокації, свідомо направленої на дезінформацію громадськості
м. Київ 16 серпня 2007 р.

Шановний Вікторе Івановичу,

у своїй заяві щодо ситуації в сфері газопостачання Ви зачепили дуже актуальні для стабільної життєдіяльності країни питання. Втім, НАК "Нафтогаз України" звертається до Вас з проханням публічно пояснити, навіщо Ви, державний службовець, який має працювати на користь Української Держави, вдалися у своїй заяві до брутальної провокації, свідомо направленої на дезінформацію громадськості, поширення недостовірних даних та покриття прорахунків і злочинів колишнього, лояльного до Президента Віктора Ющенка керівництва "Нафтогазу України" на чолі з Олексієм Івченко.

За Вашими словами, в Україні немає природного газу для забезпечення нормального проведення опалювального сезону. Але, можливо, газу немає лише у Секретаріаті Президента, який замість виконання своїх безпосередніх функцій вдається до тлумачення незнайомої йому газової сфери. У підземних сховищах (ПСГ) України станом на 15 серпня накопичено 26,5 млрд. кубометрів палива – це дійсно рекордний показник, починаючи з 1998 року. Власне Україні з цих запасів належить близько 19 млрд. куб. м – це природний газ компаній НАК "Нафтогаз України" та СП "УкрГазЕнерго".

Ви вважаєте, що навіть з цього обсягу "Нафтогазу України" належить 2,2 млрд. кубометрів – це неправда. На сьогодні Компанія накопичила у ПСГ 5,5 млрд. куб. м власного газу – це у 4,5 рази більше ніж на аналогічну дату минулого року. "УкрГазЕнерго" також належить не 8,8 млрд. куб. м, вказані Вами, а більше 13 млрд. куб. м – це у 2,4 рази більше ніж у 2006 році. Можливо, Ви умисно занижуєте досягнення "Нафтогазу", тому що рік тому із завданням створити справжній запас газу не впоралися керівники Компанії, які належать до помаранчевого табору?

Реклама:

У своїй заяві Ви називаєте компанію "УкрГазЕнерго" нерезидентом України. Повідомляємо Вам, що це дочірнє підприємство "Нафтогазу України", 50% якого належить Компанії. "УкрГазЕнерго" не тільки зареєстроване в Україні, але й встигло перерахувати з початку року станом на 16 серпня 5,93 млрд. гривень до Державного бюджету. Єдиною метою створення "УкрГазЕнерго", яка закріплена у Статуті цього підприємства, є реалізація природного газу споживачам України, а, отже, належний цій компанії газ, який зберігається у ПСГ, не може бути експортований за межі нашої країни, і буде використаний в ході опалювального сезону. Цей факт не може бути Вам невідомий, оскільки особисто Ви, як член Кабінету Міністрів та Міністр з Надзвичайних ситуацій брали участь у обговоренні статуту "Укргаз-Енерго" на засіданні Уряду 20 січня 2006 р. "Нафтогаз України" буде вдячний, якщо Ви розтлумачите, за яким критерієм Секретаріат Президента визначає належність або неналежність компаній до резидентів України.

Ви, Вікторе Івановичу, у своїй заяві також поширили неправдиві відомості про стан справ із видобутком газу в Україні. Незрозуміло, навіщо у серпні наводити показники травня, як це зробили Ви, але повідомляємо, що за перше півріччя 2007 року в Україні видобуто 9,8 млрд. куб. м газу, зокрема, підприємствами "Нафтогазу України" – 9,2 млрд. куб. м. Це абсолютно дорівнює показникам минулого року. При цьому приватні газовидобувні компанії скоротили видобуток газу на 10% млн. кубометрів, і зберегти минулорічні показники вдалося власне за рахунок успішної діяльності "Нафтогазу України", який приростив видобуток на 16,4 млн. кубічних метрів.

Ви, Вікторе Івановичу, стурбовані відсутністю кінцевих домовленостей із Росією щодо поставок природного газу у 2008 році? Але протоколи про умови постачання газу в Україну традиційно підписуються восени, і тільки пропрезидентський Уряд Єханурова затягнув лайку з "Газпромом" до 4 січня 2006 р., на кілька днів залишивши Україну і Європу без газу. "Нафтогаз України" впевнений, що нинішній Уряд і Мінпаливенерго в котрий раз успішно домовляться із постачальниками газу. А щодо ціни, то Міністр палива і енергетики України Юрій Бойко вже багато разів сповіщав громадськість, що підвищення ціни не перевищить рівень інфляції, а тому не є суттєвим.

Якщо ж говорити про проблеми галузі, то по-перше потрібно згадати, що у 2004 році НАК "Нафтогаз України" вважався лідером нафтогазового комплексу Центральної Європи, а після хазяйнування у Компанії соратника Президента Олексія Івченко опинився на межі банкрутства. З фінансової кризи "Нафтогаз" успішно вивела нова менеджерська команда за допомоги саме Мінпаливенерго та Юрія Бойко. По-друге, як Ви, Вікторе Івановичу, поясните дії свого колеги Олексія Івченко, який розбазарив близько понад $1,5 млрд. іноземних кредитів, безоплатно реалізував газ на 1,5 млрд. гривень, замовляв Снігуроньок за 300 тис. гривень, користувався чартером як таксі, купляв за державний кошт автомобілі по ціні вище 1 млн. гривень?

І наостанок просимо Вас, Вікторе Івановичу, пояснити громадськості, яке право має чиновник, навіть у ранзі голови Секретаріату Президента, брутально втручатися у господарські справи суб’єкта підприємницької діяльності, яким є "Нафтогаз України", розголошувати його комерційну інформацію, поширювати завідомо неправдиві відомості про Компанію. Якщо ж Ваші радники на громадських засадах, покриваючи власні недоліки господарювання у "Нафтогазі", дезорієнтували Вас, Вікторе Івановичу, надавши недостовірну інформацію про стан справ у газовій галузі, то маємо надію, що, як порядна людина Ви публічно вибачитесь перед НАК "Нафтогаз України" та у майбутньому завжди зможете отримати правдиву інформацію, звернувшись безпосередньо до Компанії.

Прес-центр

НАК “Нафтогаз України"

Публікується на правах реклами

Реклама: