Українська біржа перебикувала китайську

Українська біржа перебикувала китайську

П'ятниця, 15 червня 2007, 17:19 -
Сьогодні у світі відсутня тенденція до зростання фондового ринку. У тому числі, через те, що існує багато ризикових зон - таких як Китай, Бразилія. Український ринок також сильно залежить від російського, який сьогодні торгується "на дні". Фондовий ринок
В четвер індекс ПФТС посів перше місце в світі за показниками росту з початку року, випередивши показники китайського фондового ринку. Зростання ПФТС за 2007 рік складає 112,76%, а зростання китайського ринку – 112,65%. Для порівняння, третє місце посідає Перу з 77% росту.

Гравці на ринку налаштовані оптимістично. За словами заступника директора Торгівельного департаменту "Драгон Капітал" Дениса Мацуєва, сьогодні ринок вступив у "бичу стадію". Одним з чинників, на його думку, стала заява компанії "Метінвест" про великі обсяги інвестицій у виробництво, що спричинило зростання усього металургійного сектору ."В енергетиці одним з факторів стала недооцінка українських компаній порівняно з російськими, після того як 25% компаній ОЖК-5 в Росії було продано з коефіцієнтом встановленої потужності близько 700 дол./мегават, що і викликало збільшення попиту у секторі з боку нерезидентів", - розказав Мацуєв.

Через те, що ринок в Україні знаходиться ще на ранній стадії свого розвитку, одним з факторів росту стала нерівномірна пропорція між капіталізацією компанії та ціною акцій на ПФТС. "Для порівняння, капіталізація Укрсоцбанку сьогодні складає 3,5 млрд. дол. при частці на ринку 6,5%, а капіталізація "Райффайзен банку Аваль" - 4 млрд. дол., при частці – 9%. Тому, з початку тижня ціна акцій Авалю збільшилась на 7%, тоді як акції Укрсоцбанку коректуються", - пояснив Мацуєв.

З іншого боку, існують й позитивні фундаментальні фактори. "Наприклад, Криворіжсталь демонструє непогану фінансову звітність, прогнозовані об’єми продажу 2007 року складають 3 млрд. дол.", - відзначив Мацуєв.

З початку року високими темпами розвивається ринок інвестиційних фондів. У цьому році активно залучаються кошти фізичних осіб. На думку аналітика інвесткомпанії "Мілєніум Капітал" Юрія Олексієнка, останнім часом змінюється менталітет приватних інвесторів, сьогодні вони вже здатні брати участь в проектах з інвестицій та отримувати додатковий прибуток за високі ступені ризику.

Реклама:

Багато компаній відкривають свою звітність. "Великі промислові групи, такі як СКМ, ІСД, "Інтерпайп", приймають високі стандарти корпоративного управління та демонструють привабливі фінансові результати. "Інтерпайп" сьогодні проходить останній етап перед IPO на Лондонській фондовій біржі, а його підприємства перераховують 100% чистого прибутку на виплату дивідендів, що серйозно збільшує попит на акції компанії", - розповів Олексієнко.

Однак, за оцінками фондовиків, основною причиною зростання є спекулятивні фактори. На думку директора торгівельного департаменту інвестиційної компанії "Сократ" Костянтина Лісничого, ринок знаходиться у перегрітому стані. Високий спекулятивний ріст відбувається за низьких об’ємів операцій. Середньоденні об’єми торгів на ПФТС не перевищують 5-6 млрд. дол., в той час як на ринках Польщі та Росії ці показники до 20 разів більші.

На думку Олексієнка, слід очікувати невеликої корекції ринку. "Більшість акції генеруючих компаній переоцінені, але інші сектори економіки демонструють суттєвий приріст завдяки фундаментальним чинникам. У зв’язку з припливом іноземного капіталу та потенційним ростом деяких галузей, наприклад, акцій металургійного сектору, зростання ринку може продовжитись ще деякий час", - відзначив Олексієнко.

З одного боку, основна проблема ринку – дуже низька ліквідність, особливо під час росту ринку. Придбати акції фактично не можливо, попит в декілька разів перевищує пропозицію. Саме цим аналітики пояснюють високу волатільність ринку. Free-float (відсоток акцій у вільному обігу) українських компаній на ПФТС не перевищує 5%, тоді коли у розвинених країнах цей показник вище у декілька разів.

Більшість аналітиків прогнозують цінову корекцію вже у найближчі місяці. На думку Лісничого, сьогодні у світі відсутня тенденція до зростання. У тому числі, тому що існує багато ризикових зон, таких як Китай, Бразилія. "Український ринок також сильно залежить від російського, який сьогодні торгується "на дні". Фондовий ринок стає фактично перегрітим, і в майбутньому, можливо, відбудеться відтік коштів назад з України до Росії", - припустив Лісничий.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!