Жеваго позбувся Фонду держмайна за методом Ярославського

Жеваго позбувся Фонду держмайна за методом Ярославського

Четвер, 3 травня 2007, 18:27 -
Після проведення додаткової емісії у "Росави", швидше за все, з'явиться новий контрольний акціонер, ідеологічно близька до групи "Фінанси та кредит" компанія, зареєстрована за межами України в країні зі сприятливим податковим кліматом. Її частину акцій бу

Рівно декаду тривали останні загальні збори акціонерів вітчизняного виробника шин ЗАТ "Росава" (Біла Церква, Київська обл.). За  10 днів – з 16 по 26 квітня – акціонери встигли "лише" вдвічі збільшити уставний фонд (на 429 млн. 693,878 тис. грн. – до 859 млн. 387,756 тис. грн.)  шляхом додаткової емісії акцій.

Озвучені керівництвом підприємства (76% акцій ЗАТ "Росава" належать групі "Фінанси і кредит", що підконтрольна народному депутату від Блоку Юлії Тимошенко Костянтину Жеваго) наміри залучити додаткові інвестиції з метою розвитку підприємства викликали певний скепсис з боку Фонду державного майна, який контролює через ВАТ "Росава" (близько 75% ВАТ у державній власності) майже 20% (ВАТ "Росава" належить 23,91% "закритого" тезки). Адже старожили у ФДМУ напевне пам’ятають часи керівництва попереднього співвласника  бізнесмена Олександра Ярославського, який на той момент володів 51% акцій ЗАТ "Росава". У 2004 році за його ініціативи відбулось збільшення уставного фонду на 220 млн. грн. – до 430 млн. Тоді Фонд держмайна зробив декілька спроб у судовому порядку скасувати рішення щодо додаткової емісії, однак програв Ярославському в усіх інстанціях, включаючи Верховний Суд. Як наслідок частку держави у ЗАТ було розмито з 49% до 23,9%.

Схоже, що нові власники "Росави" вирішили не винаходити велосипед. Тож, розраховуючи, що для збереження наявної частки в уставному фонді міноритарію потрібно внести майже 100 млн. грн., чим – як свідчить попередній досвід - ФДМУ навряд чи буде опікуватися, після додаткової емісії державна частка автоматично скоротиться вдвічі - до 11,95% акцій. А відтак – знизиться і привабливість державного пакету акцій ВАТ "Росава", який ще торік Фонд держмайна за погодженням Уряду намагався виставити на продаж, але не склалося…  До речі, у липні Фонд знов має намір оголосити дату проведення торгів з продажу 74,62% акцій ВАТ "Росава". Учасники ринку вважають, що навряд чи конкурс відбудеться, оскільки головна цінність пакету – саме частка в ЗАТ "Росава", але після її зменшення, через критичне скорочення впливу на підприємство сенсу змагатися за цей пакет із нинішнім власником Жеваго небагато.

При цьому, на думку експертів, не допоможе ФДМУ навіть чергова судова тяганина, якщо він знов намагатиметься скасувати нову додаткову емісію. Адже робиться вона один в один аналогічно вищезгаданій, і низка судових експертиз щодо попередньої емісії довели повну її відповідність правовому  полю.

Реклама:

Відтак, перспективи групи "Фінанси і кредит" - власника 76% акцій ЗАТ "Росава" стати власником вже 88% акцій виглядають цілком реально. Більш того, цей крок є цілком логічним та виваженим в контексті заяв компанії про вихід до 2010 року на перше публічне розміщення (IPO) акцій на біржі з метою подальшого розвитку компанії. Одним з етапів виходу на IPO є створення шинного холдингу, у склад якого увійдуть ЗАТ "Росава", Торговий дім "Росава", який створюється, ТОВ "Валса", ВАТ "Стаханівський завод технічного вуглецю, ЗАТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль".

Крім того, компанія планує інвестувати кошти у купівлю нового підприємства з виробництва сировинних компонентів. Аналітики припускають, що після проведення додаткової емісії у "Росави", швидше за все, з'явиться новий контрольний акціонер - ідеологічно близька до групи "Фінанси та кредит" компанія, зареєстрована за межами України в країні зі сприятливим податковим кліматом.

Її частину акцій буде в перспективі запропоновано портфельним інвесторам. І зрозуміло, що компанія-власник 88% акцій великого шинного заводу України з уставним фондом 860 млн. грн. привабить потенційних інвесторів куди швидше за власника 76% акцій заводу з уставним фондом 430 млн. грн.

Єдине що, на думку аналітиків фондового ринку, зможе частково реабілітувати інтерес держави – це участь в емісії акцій зі 100 млн. грн., аби не дати розмити власний пакет. Після цього ціна виставленого на продаж державного пакету акцій ВАТ "Росава" відповідно зросте, але й зафіксується його привабливість для майбутнього покупця.

Довідково. Перший етап розміщення акцій для існуючих акціонерів пройде з 25 червня по 12 липня цього року, другий, на якому акції, окрім акціонерів, зможуть купити ще й сторонні інвестори, перелік яких затверджено зборами – з 13 по 19 липня. При цьому на другому етапі від існуючих акціонерів заявки приймаються з 13 по 16 липня, від інвесторів – з 17 по 19 червня.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!