Татарський прем'єр розповів Україні, що їй робити

Татарський прем'єр розповів Україні, що їй робити

П'ятниця, 25 травня 2007, 11:11 -
Прем'єр-міністр Татарстану Рустам Мінніханов зажадав від України "повернути в держвласність" належний державі 43% пакет акцій ЗАТ "Укртатнафта". Цей пакет у серпні 2004 року був у відповідності з Указом президента "Про створення вертикально інтегрованої н

Прем'єр-міністр Татарстану Рустам Мінніханов зажадав від України "повернути в держвласність" належний державі 43% пакет акцій ЗАТ "Укртатнафта". Цей пакет у серпні 2004 року був у відповідності з Указом президента "Про створення вертикально інтегрованої нафтової компанії" і постановою уряду переданий у статутний фонд держкомпанії "Нафтогаз України".

На офіційному сайті уряду Татарстану вимога Мінніханова викладена так: "пакет акцій, які уряд України в 2004 році передав з Фонду держмайна України (ФДМ) у керування НАК "Нафтогаз України", повинен бути повернутий у держвласність".

Прем'єр-міністр Татарстану також назвав "НАК "Нафтогаз України" неправомочним власником пакета акцій ЗАТ "Укртатнафта" і заявив, що "їхнім власником повинен бути Фонд держмайна України". Заява Мінніханова є досить неетичним втручанням у внутрішні справи України, вважають опитані "ЕП" експерти.

"Україна як власник пакету акцій, має суверенне право сама вирішувати, яке саме відомство здійснює управління цим пакетом", – вважає Сергій Куюн, директор консалтингової компанії UPECO. За словами Куюна, заява представників Татарстану містить некоректність, оскільки з неї випливає, що національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", яка нині володіє пакетом акцій "Укртатнафти", нібито не є державною структурою – але насправді 100% акцій НАК належить державі.

Реклама:

У той же час сумнівно, що українське МЗС зможе відреагувати на дії Мінніханова дипломатичною нотою, оскільки Мінніханов є не офіційною особою російського уряду, а лише керівником одного з російських регіонів.

Втім, сам уряд Татарстану вже не контролює акції АТ "Укртатнафта". У жовтні 2006 року Міністерство земельних і майнових відносин Республіки Татарстан (РТ) передало державний пакет акцій АТ "Укртатнафта" (28,8%) компанії "Татнєфть". Тоді це рішення мотивувалося "необхідністю підвищення ефективності керування державним майном".

Україна заперечує законність приватизації 18,3% акцій АТ "Укртатнафта", власниками яких на даний момент є компанії AmRuz та Sea Group. У довідці до заяви Рустама Мінніханова, розміщеної на сайті уряду Татарстану, обидві компанії названі "контрольованими ВАТ "Татнєфть"". У той же час, дані про ці компанії не містилися в списку афілійованих осіб АТ "Татнєфть", розміщеному на офіційному сайті компанії.

Зміст повідомлення на сайті уряду РТ:

Сьогодні прем'єр-міністр Республіки Татарстан, голова Ради директорів ВАТ "Татнєфть" Рустам Мінніханов прокоментував журналістам ситуацію навколо ЗАТ "Укртатнафта", власником великого пакета акцій якого є уряд Татарстану і ВАТ "Татнєфть".

Зокрема, прем'єр-міністр РТ заявив, що пакет акцій, які уряд України в 2004 році передав з Фонду держмайна України (ФДМ) у керування НАК "Нафтогаз України", повинен бути повернутий у держвласність.

Рустам Мінніханов нагадав, що "Татарстан є акціонером ЗАТ "Укртатнафта" і зацікавлений у модернізації Кременчуцького НПЗ". Зараз, за словами прем'єр-міністра РТ, "ведеться конструктивна розмова з урядом України. Але є деякі деструктивні сили, які по-своєму хочуть трактувати наші дії і вести роботу не легітимним шляхом, а за допомогою шантажу та інших форм, із чим ми погодитися не можемо".

"У нас є величезне бажання надовго залишатися на Кременчуцькому НПЗ у якості власників і розвивати цей бізнес", – сказав Рустам Мінніханов. Він виразив упевненість у тому, що уряд Татарстану зможе домовитися з урядом України з цього питання.
Коментуючи спроби НАК "Нафтогаз України" провести позачергові збори акціонерів ЗАТ "Укртатнафта", глава уряду Татарстану заявив, що НАК "Нафтогаз України" – це тільки один з акціонерів ЗАТ "Укртатнафта", і ця компанія в цьому випадку неправомочно є власником пакета акцій ЗАТ "Укртатнафта" – їхнім власником повинен бути ФДМ.

"Наша позиція полягає в тому, щоб акції ЗАТ "Укртатнафта" повернулися в держвласність, і обидва уряди – Татарстану та України – могли на державному рівні прийняти програму розвитку Кременчуцького НПЗ – цього потрібного для України заводу".

Нагадаємо, що раніше прем'єр-міністр РТ Рустам Мінніханов уже виразив заклопотаність ситуацією навкого Кременчуцького НПЗ, направивши лист на ім'я прем'єр-міністра України Віктора Януковича.

У листі Рустам Мінніханов відзначив "початок з боку НАК "Нафтогаз України" реалізації кампанії, що може бути охарактеризована як "рейдерські" дії, спрямовані на отримання повного контролю над ЗАТ "Укртатнафта".

Довідково. ЗАТ "Укртатнафта", що створено в 1994 роціі, є одним з найбільших в Україні переробників нафти (займає 35% українського ринку нафтопродуктів). Україна передала в статутний фонд ЗАТ "Укртатнафта" Кременчуцький НПЗ, Республіка Татарстан -акції видобувних компаній і кошти.

На сьогодні уряду України належить 43% акцій заводу, якими управляє НАК "Нафтогаз України" (держпакет акцій ВАТ "Укртатнафта", що раніше перебував в управлінні Фонду держмайна України, переданий НАК "Нафтогаз України" в 2004 році), 8,6% акцій належить ВАТ "Татнєфть", 28,8% уряду Татарстану в особі Міністерства земельних і майнових відносин РТ, ще 18,3% -контрольованим ВАТ "Татнєфть" американським компаніям AmRuz та Sea Group.

Восени минулого року уряд РТ передав ВАТ "Татнєфть" татарстанський держпакет акцій товариства в управління, і зараз ВАТ "Татнєфть" контролює близько 56% акцій заводу.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" поширила заяву про те, що ЗАТ "Укртатнафта" контролюється представниками винятково татарстанских акціонерів Фонду держмайна Татарстану (Міністерства земельних і майнових відносин РТ) і ВАТ "Татнєфть". У НАК "Нафтогаз України" вважають, що татарстанські акціонери "не зацікавлені в розвитку Кременчуцького НПЗ і сприянні реалізації національних інтересів України".

Нагадаємо, що перша спроба (23 травня) скликати позачергові збори акціонерів ЗАТ "Укртатнафта", ініційована НАК "Нафтогаз України", не увінчалася успіхом. "Нафтогаз" намітив проведення ще двох зборів акціонерів 26 травня і 22 червня. На порядку денному зборів питання про зміну складу наглядацької ради, ревізійної комісії і правління товариства, а також про зміни в уставі ЗАТ "Укртатнафта".

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!