Муса Бажаєв: Найголовніше, щоб кожного разу правила гри не змінювалися

Муса Бажаєв: Найголовніше, щоб кожного разу правила гри не змінювалися

Четвер, 5 квітня 2007, 09:27 -
Прем'єр-міністр України Віктор Федорович Янукович зібрав всіх, як російських, так і українських учасників ринку, як з переробки нафти, так і з реалізації нафтопродуктів. На нашу адресу були висловлені певні "хотілки" нової команди, яка керує країною. Ми,
Створення в Україні спільного підприємства між російською "Групою Альянс" та британською Shell, про яке "ЕП" написала – подія більш ніж непересічна на вітчизняному нафтовому ринку. "ЕП" звернулася з питаннями до президента холдингу ВАТ "Группа Альянс" Муси Бажаєва.

У новому СП з Shell контрольний пакет – 51% – буде належати вашим партнерам, а "Альянсу" дістанеться тільки 49%. Але ж ви віддаєте в статутний фонд ні більше ні менше, ніж функціонуючу мережу АЗС. З чим пов'язаний такий розподіл?

Історія розвитку компанії Shell набагато довша за історію розвитку "Альянсу". Крім того, це одна з найбільших нафтогазових компаній світу. І нас не бентежить, що вона стане головною у нашому проекті. Необхідно розуміти, що ми є практично паритетними партнерами. Вони будуть керувати. Я вважаю, що той, хто керує, повинен володіти контрольним пакетом. І ми пішли цим шляхом. У нас є взаєморозуміння у цьому питанні.

Більш ніж півроку пройшло з моменту зміни уряду в Україні. Скажіть, за цей період змінилися правила гри на нафтовому ринку?

21 серпня минулого року прем'єр-міністр України Віктор Федорович Янукович зібрав нас всіх, як російських, так і українських учасників ринку, як з переробки нафти, так і з реалізації нафтопродуктів. На нашу адресу були висловлені певні "хотілки" нової (на той момент – "ЕП") команди, яка керує країною.

Реклама:

Ми, в принципі, підтримали все, що нам казали. Найголовніше для нас, щоб кожного разу (з можливими змінами у складі уряду – "ЕП") правила гри не змінювалися. Нам були дані гарантії того, що ми можемо займатися реконструкцією НПЗ, було сказано, що нам, швидше за все, будуть надані податкові канікули, певні пільги з виплати податків на устаткування для реконструкції та модернізації заводів, що ввозиться в країну.

Муса Юсупович, а вас дещо не бентежить, що уряд досі не виконав жодної з обіцянок, даних нафтовим компаніям щодо пільг?

Поки жоден з нас (нафтопереробників – "ЕП") нічого (з устаткування для нафтопереробки – "ЕП") і не ввіз. У нас є усі програми на тому чи іншому ступені готовності. Хтось готовий на 50%, хтось на 70-80%, як у нашому випадку. Ідуть проектні роботи.

Як тільки ми будемо розуміти, що саме ми маємо завезти, ми офіційно вийдемо на уряд – принаймні, я говорю про нашу компанію. Ми до пана Януковича ще не зверталися з приводу надання нам нульової ставки, оскільки ми поки не знаємо точно, який об'єм фінансування знадобиться.

Останнім часом навколо діяльності "Группа Альянс" в Україні почало поширюватися багато негативних чуток. Можна сказати, що каталізатором їх появи стало схвалення радою директорів продажу ТОВ "Альянс-Україна" кіпрській компанії Eatongate Holdings, створення на базі ВАТ "Херсоннафтопереробка" ЗАТ "Херсонський НПЗ", а також підписання з Shell угоди про створення СП, у яке ввійдуть усі ваші українські заправки. Поясніть, будь ласка, з якою метою це все робиться.

В першу чергу, ми повинні зробити реконструкцію нашого заводу. Для того, щоб забезпечити фінансування в об'ємі до $800 млн, нам потрібно, що активи були чистими. Тому нами залучено нашу афілійовану компанію Eatongate Holdings, для того, щоб провести реструктуризацію наших українських активів. От і все.

Крім того, ми паралельно займаємося завершенням проекту реконструкції, ми вже ведемо переговори з цілим рядом банків, щоб забезпечити фінансування. Все це складає єдиний комплекс заходів, спрямованих на те, щоб якнайшвидше розпочати роботу заводу.

Учасники українського нафтового ринку говорять, що екс-власник НПК "Галичина", бізнесмен Ігор Єремєєв, зацікавлений у придбанні Херсонського НПЗ і нібито вже веде з вами переговори…

Ігор Єремєєв дуже гарна і гідна людина. Ми з ним ведемо діалог стосовно різних проектів, в тому числі і щодо Херсонського НПЗ. Мова іде про те, щоб ми розглянули можливість партнерської участі в цьому проекті.

Одним з найстаріших і найбільш постійних партнерів "Альянсу" по проекту Херсонського НПЗ була Національна нафтогазова компанія Казахстану "КазМунайГаз". Як у вас зараз складаються стосунки з казахами?

Я з великою повагою ставлюся до компанії "КазМунайГаз". Ця компанія в різний час виражала готовність іти на різноманітні форми співробітництва. Ми довгий час вели переговори щодо паритетного партнерства. На сьогоднішній день діалог між нами не ведеться. І, як висловився… (бере вирізку і зачитує прізвище – "ЕП") …Шухрат Данбай, що взявся представляти "КазМунайГаз", його компанія не планує збільшувати свою частку у нашому проекті. Слід сказати, що з цим паном я не знайомий, переговори завжди проводилися з керівництвом компанії. І якщо "КазМунайГаз" захоче поновити з нами діалог про співробітництво, ми завжди готові спілкуватися на вищому рівні.

А яка частка "КазМунайГаз" у Херсонському НПЗ?

"КазМунайГаз" опосередковано володіє приблизно 20% акцій ВАТ "Херсоннафтопереробка", яке, в свою чергу, є співзасновником ЗАТ "Херсонський НПЗ". Фактично, завод знаходиться під нашим контролем.

Бесіду вів Ілля Саввін

Біографічна довідка: Бажаєв Муса Юсупович

Президент холдингу ВАТ "Группа Альянс" з березня 2000 р.; народився 11 травня 1966 р. у Чечено-Інгушській АРСР; закінчив Грозненський нафтовий інститут ім. академіка Мілліонщікова за фахом "Хімічна технологія переробки нафти та газу" у 1991 р.; 1992-1997 - працював у московському представництві компанії "Ліа ойл" (Швейцарія) на посадах інженера-технолога, менеджера, директора департаменту, потім - президента групи компаній "Ліа ойл" (СНД); у 1998 р. після створення ВАТ "Группа Альянс", очолив дочірнє підприємство холдингу - ЗАТ "Альянс-Ойл".

На посаді президента "Группи Альянс" М.Бажаєв змінив свого брата З.Бажаєва, що загинув в авіакатастрофі 9 березня 2000 р.

Про угоду про створення СП між "Альянсом" та Shell читайте тут

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!