Shell вступила в союз з "українськими нафтовими чеченцями"

Shell вступила в союз з "українськими нафтовими чеченцями"

Четвер, 5 квітня 2007, 09:37 -
Найсенсаційнішою стала заява про те, що контрольний пакет у вигляді 51% підприємства буде належати нікому іншому, як Shell, а його главою стане перевірений у болгарських полях генеральний менеджер з розвитку роздрібної мережі Shell в Україні Христо Іванче

Минулий тиждень ознаменувався однією з найгучніших з початку поточного року подій на українському нафтовому ринку. Англо-голландська компанія Royal Dutch Shell Plc та ВАТ "Группа Альянс" (РФ) оголосили про намір створити спільне підприємство для управління мережею автозаправних станцій російської компанії на території України.

Мова йде про ні багато ні мало 150-165 станцій на всій території країни. У той же час найбільший інтерес в цій угоді викликає формування статутного фонду нового СП. Так, "Альянс" вносить у нього уже вищезгадану мережу АЗС, а Shell  ліцензійні угоди, свій бренд та фінансові кошти, про обсяги яких не захотіла говорити жодна зі сторін.

Відповідно до планів сторін, СП буде зареєстроване в Україні до липня поточного року, а зелено-білі стелли АЗС під брендом "Альянс" перефарбовані в червоно-жовті кольори Shell за два роки. Крім того, нове підприємство планує завоювати як мінімум 15-20% роздрібного ринку.

Протягом першого року поставками палива новому СП займеться "Альянс". Однак це все ще квіточки  найсенсаційнішою стала заява про те, що контрольний пакет у вигляді 51% підприємства буде належати нікому іншому, як Shell, а його главою стане перевірений у болгарських полях генеральний менеджер з розвитку роздрібної мережі Shell в Україні Христо Іванчев.

Реклама:

Перший досвід роботи шести "альянсовських" АЗС в Україні, перебрендованих минулого року під Shell, за словами обох сторін, дав просто фантастичні результати. Зокрема, обсяги продажів, а, відповідно, і прибуток від реалізації збільшилися практично в два рази.

Варто звернути увагу на те, що нинішнє продовження співробітництва експерти розцінюють як перший крок міжнародної компанії до придбання активів у нашій країні. Shell володіє великою мережею АЗС у ЄС, однак у роздробі країн колишнього СРСР ця компанія представлена слабко, за винятком невеликої мережі заправок (кілька десятків) у Росії та країнах Балтії.

У той же час на захід від кордону України працює понад 2000 фірмових АЗС. Найміцніші позиції Shell займає на ринку Польщі, де компанія завоювала майже чверть усієї роздрібної торгівлі (ресурсною базою мережі в цій країні є німецькі НПЗ). Ще велику частку ринку (30–35%) контролює Shell у Чехії та Угорщині.

Потужні позиції компанії в цих країнах обумовлені її присутністю в нафтопереробці  на паях з партнерами Shell належать невеликі пакети акцій угорської компанії MOL і чеської Ceska Rafinerska. А от у Румунії, Болгарії і на Балканах присутність компанії не настільки масштабна. Причина  відсутність великих активів у нафтопереробці цього регіону.

У той же час, варто врахувати і ту активність, з якою Shell протягом останніх двох років починає спроби по заходженню на вітчизняний ринок видобутку вуглеводнів. Спроби мали практичну реалізацію в ряді проектів, зокрема, у підписанні дочірньою компанією "Нафтогазу України" "Укргазвидобуванням" договору щодо спільної діяльності з розвідки запасів нафти та газу на території України, котрий обумовлює спільну діяльність на площі понад 31 тис. кв. км, де можуть залягати значні нерозвідані запаси природного газу, одержання ліцензії на реалізацію природного газу в Україні і плани щодо будівництва терміналу з прийому зрідженого природного газу (ЗПГ) для транспортування до країн Європи газу, що добувається цією компанією в Перській затоці.

Це все свідчить про те, що голландсько-британський монстр планує вибудувати на території України якусь подобу вертикально-інтегрованої нафтової компанії, у якій вже є практично всі складові, за винятком нафтопереробних потужностей.

Тому, якщо Shell виявить інтерес до придбання подібних активів в Україні (або участі у СП), це буде цілком зрозуміло. По ринку вже давно ходять слухи про пошуки "Альянсом" вигідного покупця Херсонського НПЗ, що вже понад рік не функціонує.

У той же час, інтерес ВАТ "Нафтова компанія "Альянс" так само очевидний. Компанія планує провести IPO. Експерти та учасники ринку зазначають, що українські активи компанії не ввійшли до переліку підприємств, котрі планують вийти на IPO, саме через "нечисту" та незрозумілу структуру власності. Крім того, вони саме з цим пов'язують останні рішення, прийняті компанією щодо цих активів.

Зокрема, схвалення зборами директорів продажу ТОВ "Альянс-Україна" кіпрській компанії Eatongate Holdings, створення на базі ВАТ "Херсоннафтопереробка" ЗАТ "Херсонський НПЗ", а також підписання з Shell угоди щодо створення СП. На думку експертів, компанія може була б і рада позбутися цих активів, але це може зашкодити нормальному розміщенню і відбитися на ціні акцій. Учасники ринку впевнені, що всі ці заходи вжиті для поступової, більш прихованої та вигідної підготовки до продажу українського бізнесу.

Як би там не було, на ринку України з'являється новий, сильний та амбіційний гравець зі світовим ім'ям, який, можливо, з часом стане противагою компаніям з російським капіталом.

Інтерв'ю з президентом компанії "Група Альянс" Мусою Бажаєвим читайте тут.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!