ФДМ притримає "Укртелеком"?

ФДМ притримає "Укртелеком"?

Четвер, 19 квітня 2007, 17:23 -
Небажання Валентини Семенюк продавати акції "Укртелекому" пояснюється прагненням створити якомога більше галасу навколо політичних подій. Метушня навколо продажу дрібних пакетів компінії – це заготівля аргументів, щоб виправдати зрив плану з приватизації

У середу, 18 квітня, в офіційному виданні Фонду державного майна "Відомості приватизації" з'явилося оголошення про продаж 1% акцій найбільшої телекомунікаційної компанії "Укртелеком". На торги, заплановані на 22 травня, виставлено 187,262 млн. акцій компанії номіналом 0,25 грн.

Напередодні виходу цієї газети голова ФДМ Валентина Семенюк заявила, що акції не будуть виставлятися на продаж до стабілізації фондового ринку. На її думку, президентський Указ про розпуск парламенту негативно вплинув на ринок. В результаті цього акції "Укртелекому" подешевшали на 15%, а вартість активів підприємства скоротилася на 100 млн. грн.

Нагадаємо, що загальна вартість компанії оцінюється інвестиційними компаніями в 4-5 млрд. гривень.

Після виходу зазначеного числа "Відомостей приватизації" ФДМ заявив, що залишає за собою право перенести торги, якщо буде загроза продати акції за меншу суму, ніж було заплановано.

Реклама:

Тож за 5% акцій "Укртелекому", що планується продати пакетами по 1% на українському фондовому ринку, держава розраховує отримати біля 1 млрд. грн.

Аналітики вважають, що оголошення про продаж ні до чого не зобов’язує Фонд, бо завжди можна послатися на політичну кризу. У той же час ситуація на фондовому ринку далека від критичної і дозволяє не відкладати продаж акцій.

"Так, індекс ПФТС трохи знизився з початку квітня, але це вже вдруге за цей рік. Це явище не обов'язково може бути пов'язане з політикою", - говорить аналітик компанії "Конкорд Капітал" Олександр Паращій. Крім цього, інвесткомпанії не зафіксували падіння вартості акцій "Укртелекому" на 15%, про яке заявила Семенюк.

13 квітня акції компанії упали лише на 4,5% до 1,04 грн. за акцію, а після заяви голови ФДМ про перенесення термінів виставляння "Укртелекому" на продаж ціна акцій піднялася до 1,1 грн.

"Ніякого колапсу з "Укртелекомом" взагалі немає. Як неодноразово заявляв Президент, вартість компанії може згодом зменшуватися, тому що об'єктивно її прибуток зменшується, ріст продажів падає, є невизначеність з мобільним зв'язком. Незрозуміло, навіщо очікувати, що ціна знову виросте до максимальної, у 1,16 грн.," - вважає Паращій.

Тим більше, що до такого рівня вартість цих акцій вже навряд чи підніметься. Зараз на фондовому ринку продається 2-2,5% акцій "Укртелекому", та істотний ріст пропозиції, що піде після виставляння 1% підприємства, ще більше знизить ціну на акції, говорять аналітики.

Цьому буде сприяти і те, що за 1% навряд чи розгориться боротьба між потенційними стратегічними інвесторами, що могло б підняти ціну.

Від "ЕП". Небажання Валентини Семенюк продавати акції "Укртелекому", пояснюється прагненням створити якомога більше галасу навколо політичних подій.

В певному сенсі це повторює модель поведінки Миколи Азарова, міністра фінансів та віце-прем’єра, який волав про шкоду для економіки від указу Віктора Ющенка про розпуск парламенту.

Також метушня навколо продажу дрібних пакетів "Укртелекому" – це заготівля на майбутнє аргументів для того, щоб виправдати зрив планів з приватизації підприємства. Соціалістка, яка керує ФДМ, не тільки не хоче, але й просто мало здатна до того, щоб організувати професійну та прозору процедуру продажу великих українських підприємств.

Натомість, Семенюк знаходить досить надумані приводи, щоб пояснити фактичну бездіяльність свого відомства, зрив планів приватизації – і, як наслідок, недонаповнення бюджету грошима для задоволення потреб держави.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!