Уряд хоче відучити українців від хліба?

Уряд хоче відучити українців від хліба?

Середа, 11 квітня 2007, 18:22 -
Українська зернова асоціація звернулася до уряду з проханням перестати забороняти власникам зерна вільно розпоряджатися збіжжям, що їм належить. Трейдери впевнені, що всі фактори говорять про недоцільність торговельних заборон – внутрішнім споживачам хліб
Українська зернова асоціація, що об’єднує найбільших зернотрейдерів, просить владу скасувати обмеження на вивіз пшениці.

В цей політично напружений момент чиновники, здається, не проти проявити розуміння. Але і рішучості їм не вистачає. Тому, швидше за все, трейдерам доведеться чекати.

Природне право

10 квітня Українська зернова асоціація (УЗА) звернулася до уряду з проханням перестати забороняти власникам зерна вільно розпоряджатися збіжжям, що їм належить.

УЗА зазначає, що у 2006 році вітчизняні господарства посіяли озимої пшениці на 15% більше, ніж у 2005 р. Погодні умови в новому сезоні сприятливі для розвитку цієї культури.

Реклама:

Трейдери впевнені, що всі ці фактори говорять про недоцільність торговельних заборон – внутрішнім споживачам хліба вистачить.

Нагадаємо, уряд обмежив експорт продовольчого зерна з України в жовтні 2006 р., про що писала "ЕП".

Після критики цього рішення з боку учасників ринку, світових фінансових інститутів і Нацбанку, Кабмін пообіцяв послабити режим.

Наприкінці лютого квоти на експорт фуражного зерна були скасовані взагалі. Але збереглося квотування перевалки продовольчої пшениці, як тоді зазначив міністр АПК Юрій Мельник, "через можливий негативний вплив на озимі сильних морозів, очікуваних в Україні".

Уряд до позиції учасників ринку ставиться з розумінням, однак швидких рішень не обіцяє. За словами Слаути, Кабмін виключає введення квот на експорт зерна в новому 2007-2008 маркетинговому році, однак про негайне скасування заборон не говорить.

Зараз, додав чиновник, проводяться консультації з Мінекономіки і зернотрейдерами "щодо даної ситуації". Торговці, за словами Слаути, мають у розпорядженні близько 1 млн. т зерна, що хотіли б експортувати.

Чи буде ухвалене позитивне для бізнесу рішення про вивіз зазначеного обсягу товару за кордон, він не сказав, відзначивши лише, що це питання винесуть на розгляд уряду.

За даними Держкомстату, на 1 березня запаси пшениці в Україні складали 4,5 млн. т, що практично відповідало рівню 2006 р., коли експорт пшениці не обмежувався.

У чиновників немає багато часу думати. За даними зернотрейдерів, більшість підприємств борошномельної і хлібопекарської галузей сформували багатомісячні запаси пшениці і борошна. "Нагальним є питання підготовки зернових сховищ у травні 2007 р. до прийому зерна нового врожаю", - відзначили в Асоціації, маючи на увазі необхідність звільнення елеваторів від старого врожаю.

Тим часом, експорт врожаю з України після введення квотування різко впав. Наприклад, в січні 2007-го, за даними Держкомстату, цей показник скоротився на 97,8%, або на 768 тис. т, у порівнянні з цим же місяцем 2006 року, до 17,5 тис. т. Компанії заробили при цьому $2,7 млн.

В очікуванні на відповідь

За словам міністра аграрної політики Юрія Мельника, зараз в Україні сформовані достатні обсяги продовольчого зерна на державному і регіональному рівнях, і тому немає ніяких підстав для підвищення цін на зерно, борошно або хлібобулочні вироби.

Така заява, сподіваються учасники ринку, збільшує шанси експортерів на скасування "пшеничного" обмеження. Однак чи буде таке рішення ухвалене, Мельник, як і аграрний віце-прем'єр, не повідомив.

Міністр відзначив лише, що Мінагрополітики підготувало проекти рішень уряду "про погоджені дії на ринку зерна в 2007-2008 МР". Майбутні акти, зокрема, стосуються визначення об'єктів держрегулювання, умов виробництва, збереження, декларування товару і формування державних запасів.

На думку президента УЗА Володимира Клименка, скасування квотування зараз не може істотно збільшити експорт пшениці, тому про загрозу продовольчій безпеці країни говорити немає підстав.

"У організацій, що є членами УЗА, запаси неекспортованої пшениці складають 960 тис. т. Якщо зараз зняти квотування і ліцензування, то фактично буде вивезена та пшениця, що зараз знаходиться на елеваторах. Світова ціна на неї зараз упала, тому інтенсивного експорту пшениці ми не очікуємо", - сказав Клименко.

На його думку, затягування зі скасуванням квотування може негативно позначитися на майбутньому врожаї: не зумівши продати наявні запаси товару, селяни просто відмовляться обробляти дану культуру в майбутньому.

Реклама: