Ризики купівлі квартири-2. Фонди фінансування будівництва

Ризики купівлі квартири-2. Фонди фінансування будівництва

Вівторок, 10 квітня 2007, 12:40 -
Для тих, хто бажає інвестувати в нерухомість, порівняно надійним способом інвестування, на думку експертів, є участь у Фонді фінансування будівництва (ФФБ). Переваги цієї схеми полягають в тому, що держава більш прискіпливо контролює діяльність ФФБ. Нерід

Частина І, Частина ІІІ

Для тих, хто бажає інвестувати в нерухомість, порівняно надійним способом інвестування, на думку експертів, є участь у Фонді фінансування будівництва (ФФБ).

ФФБ – це структура, що займається контролем і страхуванням будівництва, а також залученням до нього коштів громадян. Їх можуть організовувати як самі забудовники, так і банки, а також інші фінансові установи.

Суть схеми полягає в тому, що інвестор укладає договір із ФФБ про участь в ньому. У цьому документі також розписується графік, за яким інвестор здійснює грошові виплати, адреса, метраж і вартість майбутньої квартири.

Реклама:

Після здачі будинку в експлуатацію і закінчення виплат, забудовник переоформляє на інвестора право власності на квартиру, купівлю якої обговорено в договорі.

Як говорять юристи, переваги цієї схеми полягають в тому, що держава більш прискіпливо контролює діяльність ФФБ.

Для створення ФФБ треба обов'язково одержати ліцензію в Держкомісії з регулювання ринків цінних паперів України. На залучення коштів від фізичних осіб також необхідна спеціальна ліцензія, що видається тільки у випадку наявності всієї дозвільної документації на землю та будівництво.

Однак експерти звертають увагу, що і тут багато чого залежить від порядності самого засновника фонду і забудовника.

Нерідко самі умови участі у ФФБ можуть містити дуже тверді і невигідні положення для інвестора.

"Усі ФФБ працюють за згодою управителя фонду із забудовником, і нерідко схильні більше враховувати його інтереси, ніж інвесторів, – говорить адвокат ЮФ "Ілляшев та Партнери" Максим Копейчиков. – А в самих фізосіб, що безпосередньо вкладають гроші в будівництво, дуже обмежені можливості контролю як самого ФФБ, так і забудовника. Тому в цій схемі дуже багато чого залежить від порядності останніх".

Про те, що в схемі ФФБ існують досить серйозні ризики, говорять і скандальні випадки. Наприклад, у листопаді 2006 р. Держфінпослуг призупинила ліцензію на залучення коштів від громадян ЗАТ "Місто-Сад", що було управителем ФФБ, який фінансував будівництво житла компанії "Укрінвестбуд". Остання протягом двох років не могла почати будівництво декількох будинків, на які збиралися гроші інвесторів.

Також нещодавно відбувся скандал з банкрутством будівельних компаній ТОВ "Київвисотбуд" і ТОВ "Агробудпереробка", які офіційно заявили про те, що в них не вистачає коштів, аби добудувати п'ять будинків у Києві й області через махінації колишніх власників компаній.

Закон припускає, що в такому випадку, коли забудовник не може закінчити будівництво, ФФБ може змінити його. Однак юристи і ріелтори визнають, що не знають таких випадків.

Як вважає директор Київського міського відділення Асоціації забудовників (ріелторів) України Михайло Жоголєв, застрахуватися від банкрутства забудовника неможливо.

"Сказати про те, наскільки ймовірне банкрутство того або іншого забудовника, можна лише проаналізувавши його економічну діяльність, – говорить Жоголєв. – Але це закрита інформація – комерційна таємниця, тому інвестор ніяк не може її одержати".

На думку експерта, єдиний вихід у такій ситуації – це страхування угоди. "Але в такий спосіб ви можете застрахуватися від фінансових втрат, але це не значить, що вам вдасться купити квартиру", – говорить він.

Частина І, Частина ІІІ

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!