"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Що зробить новий глава з "Нафтогазом"?

Що зробить новий глава з "Нафтогазом"?

П'ятниця, 2 березня 2007, 12:36 -
Цілком очевидно, що Євген Бакулін буде максимально лояльним до міністра, і не піде, як його попередник Володимир Шелудченко, шукати союзника в особі прем’єра Віктора Януковича. Євгена Бакуліна не злякала небезпека сповзання в економічну прірву найпотужніш

Кабінет Міністрів призначив головою правління НАК "Нафтогаз України" Євгена Бакуліна, людину, віддану міністру палива та енергетики Юрію Бойку.

"Я радий, що уряд ухвалив таке рішення", - заявив Юрій Бойко після цього призначення.

Цілком очевидно, що Євген Бакулін буде максимально лояльним до міністра, і не піде, як його попередник Володимир Шелудченко, шукати союзника в особі прем’єра Віктора Януковича.

Євгена Бакуліна не злякала небезпека сповзання в економічну прірву найпотужнішої компанії України внаслідок обраної владою стратегії. А значить, відповідальність за згубні наслідки нафтогазового занепаду Бакулін готовий ділити з Юрієм Бойко.

Реклама:

Їхні життєві шляхи перетнулися ще 20 років тому на Лисичанському НПЗ, коли Бойко був директором цього підприємства , а Бакулін – його заступником.

В 2003-му, коли нинішній міністр керував "Нафтогазом України", а Євген Бакулін очолив найпотужнішу вітчизняну газовидобувну компанію "Укргазвидобування", змінивши н цій посаді тодішнього керівника Іллю Рибчича.

На початку 2005-го, коли до влади прийшли "помаранчеві", керманичем галузі знову став Рибчич. Наступна рокіровка сталася у вересні 2006-го – з приходом Януковича Бакулін вдруге "потіснив" Іллю Рибчича.

За короткий час помаранчевого правління надрокористувачі, серед яких і компанія "Укргазвидобування", сильно перетрусилися. Нова влада – завдяки зусиллям екс-міністра Юрія Луценка - відкрила численні судові справи. Злодійські історії випливали на поверхню одна за одною, адже багато відомих політиків не справедливо отримали доступ до нафтогазових свердловин.

Правоохоронні органи завалили десятками справ, де фігурували відомі особистості, зокрема, тодішній депутат Нестор Шуфрич (його матері було передано контрольний пакет акцій "Нафтогазвидобуток").

До складу "Укргазвидобування" входить високорентабельний Шебелинський газопереробний завод, який переробляє газовий конденсат (зараз щороку близько 1,6 млн. т), і виробляє світлі нафтопродукти.

Це надзвичайно прибуткове підприємство під час директорства Бакуліна перебувало в аренді комерційних структур, близьких до політичного угруповання Богдана Губського.

Значні доходи "Укргазвидобування" приносить ще й реалізація скрапленого газу, який, крім Шебелинського, виробляє і Яблунівський ГПЗ. Загалом у 2005 р. було вироблено майже 227 тис. т.

З поверненням Євгена Бакуліна у жовтні 2006-го вперто поповзли чутки про його наміри знову передати комерційним структурам виробничі площі Шебелинського ГПЗ.

Відразу ж новий-старий керівник спростував ці чутки. Євген Бакулін стверджує, що компанія планує позбавитися від усіх посередників, які купують паливо на Шебелинському ГПЗ і активно продають його за вищими цінами.

А демпінгує ГПЗ нібито тому, що не має достатньої кількості власних ємностей для зберігання палива. За словами Бакуліна, кількість посередників, які працюють з Шебелинським ГПЗ, зменшилася майже вдвічі (раніше їх було 140).

"Укргазвидобування" розраховує на серйозні притоки сировини за рахунок опанування спільно з "Чорноморнафтогазом" чорноморського шельфу. Зокрема, покладаються великі сподівання на структуру Суботіне, де прогнозують великі поклади нафти.

Сировину з цих родовиз планується постачати на Шебелинський ГПЗ, де буде збудовано додаткові потужності з переробки.

Цього року "Укргазвидобування" планує розширити власний резервуарний парк на Шебелинському ГПЗ для зберігання нафтопродуктів.

Крім того, розпочнеться будівництво установки ізомерізації легких бензинових фракцій, що дозволить збільшити глибину переробки сировини, а також зменшити вміст бензолу та ароматичних вуглеводнів - основну проблему з якістю продукції ГПЗ.

Починаючи з 2009-го, обсяги переробки сировини на Шебелинському ГПЗ планують збільшити до 3 млн. т на рік. Але ці плани можуть залишитися намірами, якщо переважить спокуса віддати в оренду потужності ГПЗ. Тоді прибутки державного підприємства осідатимуть в кишенях приватних власників.

Реклама: