СПЕЦПРОЄКТ "Підтримка МСП"
Партнер проєкту - Європейський союз
Інвестиції без страху, або Як відкрити нові можливості для бізнесу в кризу

Інвестиції без страху, або Як відкрити нові можливості для бізнесу в кризу

Середа, 21 жовтня 2020, 14:00 -
Ні для кого не секрет, що коронакриза найбільше вплинула на малі та середні підприємства. Цю тезу підтверджують дослідження міжнародних аудиторських компаній, фінансових установ та урядів.

Нещодавно Національний банк опублікував "Індекси очікувань ділової активності за другий квартал 2020 року". Нагадаємо, що це період введення карантинних заходів у країні, коли багато компаній не могли здійснювати операційну діяльність.

Падіння попиту на товари і послуги – найбільш негативний фактор, що впливав на роботу українських компаній у другому кварталі 2020 року.

Другим за ступенем негативного впливу підприємці назвали фактор нестачі оборотних коштів. Питання фінансової стабільності стало ключовим для малого і середнього бізнесу, який в Україні забезпечує 55% ВВП.

Пошук можливостей для залучення кредитних коштів – завдання номер один для підприємців. Не всі банки готові швидко і з низькою відсотковою ставкою фінансувати малих та середніх підприємців.

Проте компанії, які хочуть інвестувати у власне виробництво, можуть отримати кошти від Фонду розвитку підприємництва. Фонд впроваджує кілька ініціатив, найбільша з яких – державна програма "5-7-9%", а також міжнародні фінансові програми.

Зокрема, донорами програми з підтримки малого та середнього бізнесу є уряд Німеччини, що виділив 10 млн євро позики через Німецький банк розвитку KfW, а також Європейський Союз, який надав 5 млн євро в рамках ініціативи EU4Business.

Зазначене фінансування спрямовується на страхування валютних ризиків, аби українські підприємці змогли отримувати доступні та довгострокові кредити у гривні. Цьогоріч це дуже важливо, адже прогнозувати курс гривні в кризу доволі складно.

Кредитування за програмою можуть отримати малі та середні підприємства, що працюють в сільському господарстві, готельно-ресторанному бізнесі, займаються переробкою чи планують проєкти з енергозбереження.

З метою здешевлення вартості кредитування інвестиційних проєктів Фонд розвитку підприємництва розпочав співпрацю з місцевими органами влади, які надають компенсацію процентної ставки до 50% за кошти регіональних бюджетів.

Перша така спільна програма була розпочата у співпраці з Київською міською державною адміністрацію, потім приєдналася Тернопільська обласна державна адміністрація, а також інші області та міста України. Згодом ця модель лягла в основу державної програми "Доступні кредити 5-7-9%".

"Про "Програму з фінансування інвестицій ми дізналися через Тернопільську ОДА, яка співпрацює з "Кредобанком", – розповідає Олександр Бораковський, директор ТОВ "Марго", виробника санітарно-гігієнічної продукції.

Скористатися можливостями програми вдалося і приватному підприємству
Скористатися можливостями програми вдалося і приватному підприємству "ҐАЗІ"

Завдяки компенсації процентів від Тернопільської ОДА компанія отримала кредит під 7% річних на закупівлю обладнання в рамках програми фонду, що дозволило удвічі збільшити виробництво за короткий час.

Підприємці, які хочуть отримати дешеве фінансування для інвестиційних проєктів за програмою Фонду розвитку підприємництва, можуть звернутися до банків-партнерів – "Прокредит банк", Укргазбанк, Кредобанк, "Банк Львів" та Кредитвестбанк. Перелік адрес офісів установ можна знайти на їхніх офіційних інтернет-сторінках.

Скористатися можливостями програми вдалося і приватному підприємству "ҐАЗІ", яке вже понад 25 років виробляє металоконструкції. Продукція підприємства реалізується на всій території України.

Через "Банк Львів" компанія подала заявку й отримала кредит для закупівлі листозгинального верстата вартістю 34 тис дол. Це дозволило збільшити виробництво за короткий час.

Такі приклади – не поодинокі. Малі та середні виробники потребують коштів для інвестування.

Програма дозволяє залучати кредити під середньо- та довгострокові проєкти (тривалість – понад рік), пов'язані із закупівлею, покращенням або реконструкцією основних засобів для бізнесу. Це може бути купівля в кредит агротехніки, транспорту чи обладнання, монтаж, будівництво чи реконструкція приміщень.

Щоб скористатися перевагами програми, потрібно: 

1. Бути зареєстрованим в Україні (за винятком тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, Автономної республіки Крим та міста Севастополя).

2. Мати стабільний фінансовий стан та вести господарську діяльність щонайменше рік.

3. Не мати простроченої заборгованості за кредитами.

4. Не мати негативної кредитної історії впродовж останніх 12 місяців.

5. Не бути частиною великих корпорацій, груп компаній, не мати фінансово-економічної залежності та стосунків з великим бізнесом.

Отже, перевага надається фізичним особам-підприємцям, малим та середнім компаніям. Такі умови кредитування дозволять їм перетворити кризу на можливості і сприятимуть розвитку їх бізнесу.

Відповідно до умов програми, термін кредитування може сягати п'яти років, а максимальний розмір позики становить 250 тис євро у гривневому еквіваленті. При цьому мінімальна участь власними коштами становить 20%.

Погашення відсотків відбувається щомісячно, проте передбачена можливість відстрочки із сплати основного боргу до дев'яти місяців.

Відсоткова ставка наразі становить близько 10% річних. Однак в рамках програми цей відсоток може зменшитися, що, безперечно, більш доступно для малих та середніх підприємців.

Таким чином, завдяки програмі бізнесмени отримують можливість зловити кризу за хвіст і продовжувати розвивати свою справу.