СПЕЦПРОЄКТ "Green Deal UA"
За підтримки Регіональної газової компанії
Водень з Ісландії доставлятимуть у найбільший європейський порт — Роттердам

Водень з Ісландії доставлятимуть у найбільший європейський порт — Роттердам

П'ятниця, 30 жовтня 2020, 12:36

Найбільший виробник електроенергії в Ісландії — національна компанія Landsvirkjun, підписала техніко-економічне обґрунтування щодо експорту "зеленого" водню до найбільшого в Європі порту —  Роттердама (Нідерланди).

Як повідомляє H2 View, це дозволить забезпечити екологічно чистим воднем споживачів на материковій частині Європи. 

В рамках проекту Landsvirkjun буде виробляти водень на новому підприємстві, розташованому на гідроелектростанції Ljósifoss, в 70 км від Рейк'явіка. Виробництво буде безвуглецевим за рахунок використання відновлюваних джерел енергії при електролізі води. 

"Північно-Західна Європа повинна буде імпортувати великі обсяги зеленого водню. Ми очікуємо, що він незабаром займе нішу, яку сьогодні займає нафта, як енергоносій і сировина для промисловості", — зазначив генеральний директор порту Роттердам Аллард Кастелейн. 

Зазначимо, що у липні цього року Європейська комісія оприлюднила план розвитку кліматично-нейтральної економіки до 2030 року, у якій особлива роль відведена водневій енергетиці.

З 2020 по 2024 рік у ЄС планують підтримувати встановлення щонайменше 6 ГВт потужностей для виробництва до одного мільйона тонн відновлюваного водню.

А з 2025 по 2030 рік "водень повинен стати невід'ємною частиною інтегрованої енергетичної системи" та досягти щонайменше 40 ГВт потужностей.