СПЕЦПРОЄКТ "Green Deal UA"
За підтримки Регіональної газової компанії
На Житомирщині відбулися перші в Україні випробування водню в газорозподільній мережі

На Житомирщині відбулися перші в Україні випробування водню в газорозподільній мережі

П'ятниця, 7 серпня 2020, 11:35 -

На спеціально підготовленому полігоні в Черняхові, що у Житомирській області, відбулися перші в Україні випробування водню у газорозподільній системі. 

Для експерименту в ізольовану газову мережу, яка є зменшеною моделлю газорозподільної системи області, закачали суміш, яка на 99% складається з водню і на 1% з інертного газу — азоту.

Основна мета дослідження — дізнатися, як буде поводити себе водень у металевих та поліетиленових трубах.

Особливістю водню є те, що він утричі легший за природний газ, а при утворенні певної концентрації з повітрям може вибухати. Цей газ також має здатність з часом погіршувати експлуатаційні характеристики металевих труб, що робить його використання небезпечнішим від традиційного природного газу.    

Експеримент тривав 24 години. При цьому фахівці за допомогою спеціальних приладів щогодини перевіряли, чи немає витоків.  

Дослідження відбувалися в рамках EU Hydrogen Strategy (Воднева стратегія Євросоюзу), до якої долучилася РГК. Загалом в Україні 5 таких полігонів, де відбуватимуться випробування водню.

Наступні етапи дослідницької програми РГК передбачають статичні і динамічні випробування водню і його сумішей з природним газом у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Харківської областях. 

Воднева стратегія — невід’ємна частина Європейської зеленої угоди. Ця масштабна ініціатива покликана перетворити Європу на перший кліматично нейтральний континент до 2050р.

Для її втілення ЄС планує скорочувати кількість вуглецевих викидів на 100 млн тонн щорічно і врешті відмовитися від викопних джерел палива.