СПЕЦПРОЄКТ "Green Deal UA"
За підтримки Регіональної газової компанії
У Шотландії будуть опалювати 300 будинків воднем

У Шотландії будуть опалювати 300 будинків воднем

Четвер, 21 травня 2020, 13:09 -

Шотландська газорозподільна компанія SGN, яка поставляє природний газ для 5.9 мільйонів будинків і підприємств в Шотландії і на півдні Англії, планує в кінці цього року почати реалізацію проекту H100 Fife. Опалювати воднем планують 300 будинків.

Про це повідомляє ВВС.

За словами представників компанії, це — перша в світі програма, в якій зелений водень буде використаний для опалення будинків у цілому районі.

Зараз заявку SGN розглядає британський національний регулятор енергетичного ринку Ofgem. Раніше проект H100 Fife пройшов первісну процедуру відбору щорічного конкурсу енергетичних інновацій Ofgem.

Водень будуть виробляти методом електролізу за допомогою електроенергії з офшорних вітрових електростанцій, централізовано зберігати і розподіляти в мережі.

Мешканцям запропонують демонстраційні водневі пристрої (бойлери-нагрівачі), які вони зможуть випробувати у себе в будинках. 

ПІд час проекту буде оцінюватися рівень задоволеності споживачів водневим енергопостачанням, а також технічна та економічна сторони.

H100 Fife є частиною національної ініціативи Gas Goes Green — серії проектів, покликаних довести життєздатність водню у теплопостачанні. 

Основна мета — довести, що британська газова мережа "може забезпечити чіткий і економічно ефективний шлях декарбонізації теплопостачання за допомогою водню при низьких витратах, з високими темпами і у великих масштабах".

Нагадаємо, раніше у подібний проект, але у значно менших масштабах реалізували у нідерландському місті Розенбург. Там для опалення житлового будинку встановили побутовий котел, що працює на чистому водні.

Як відомо, Великобританія збирається стати кліматично-нейтральної до 2050 року, а Шотландія до 2045-го.