СПЕЦПРОЄКТ "Green Deal UA"
За підтримки Регіональної газової компанії
У Нідерландах тестують опалення житлового будинку воднем

У Нідерландах тестують опалення житлового будинку воднем

Вівторок, 21 квітня 2020, 13:02 -

У нідерландському місті Розенбург для опалення житлового будинку встановили побутовий котел, що працює на чистому водні.

Пілотне тестування 100%-водневого котла здійснює BDR Thermea Group з червня 2019 року у рамках проекту ініційованого власником газових мереж Stedin у партнерстві з муніципалітетом Роттердама і житловим кооперативом Ресорт Вонн (Ressort Wonen), повідомляє baxi.ua

 

Котел спалює чистий водень, який виробляється за допомогою вітрової або сонячної електроенергії без виділення CO2. 

"Принцип роботи водневого котла такої ж, як і у котла, що працює на природному газі. У майбутньому ми зможемо замінити звичайні газові котли на водневі котли, за умови, що подача водню буде здійснюватися трубопроводами природного газу", — розповів Пітер Снелл (Peter Snel), технічний директор компанії BDR Thermea.

Водневий котел був встановлений у котельні поруч зі звичайним котлом на природному газі. Він забезпечує жителів теплом і гарячою водою. Stedin використовує газовий трубопровід для подачі водню. У цьому проекті мережевий оператор та його партнери розглядають весь ланцюжок майбутньої системи: виробництво водню, розповсюдження та переведення споживачів на водень з кінцевою метою забезпечення нульових викидів вуглецю.

У компанії заявляють, що це перший реальний випадок, коли чистий водень використовується для системи центрального опалення житлового будинку.

У листопаді минулого року BDR Thermea Group стала першою в Європі компанією, яка отримала сертифікацію на використання водневої суміші у побутових котлах в Нідерландах. Компанія бере участь у британській програмі Hy4Heat і активно вивчає водневі експериментальні проекти по всій Європі. У найближчі два роки буде встановлено понад 400 водневих котлів.