СПЕЦПРОЄКТ "Мій DIM"
За підтримки DIM
Як змінилося наше ставлення до дому під час карантину

Як змінилося наше ставлення до дому під час карантину

Вівторок, 30 червня 2020, 13:00 -
Карантин змусив переглянути вимоги до простору, який нас оточує. У постпандемічній реальності питання комфорту та безпеки вийдуть на перший план. Тренд на комфортні планування квартир, розвинуту інфраструктуру та єднання з природою стане визначальним у виборі житла.

На що був схожий ваш день під час карантину? Віддалена робота, нові кулінарні навички, йога у спальні, швидка прогулянка до магазину. Ми забули про звичну рутину та відвикли від соціальних контактів.

В умовах тривалої домашньої ізоляції власна безпека і турбота про рідних стали пріоритетами. Нові обставини змусили по-новому глянути на простір, який нас оточує.

Попит на місця, де людина може одночасно жити в комфорті, працювати, розвиватися і розважатися, зростає. При цьому важливо не обмежувати себе та не жертвувати звичним стилем життя.

Люди починають усвідомлювати, що не можна купувати просто квадратні метри. Треба обирати середовище, у якому будеш жити.

Цей карантин був першим, але навряд чи останнім. Криза стане точкою переосмислення того, що таке життя в квартирі, яким повинен бути простір членів сім'ї та що найцінніше при плануванні загального простору будинку.

Руйнування концепції спального району

Тренд на віддалену роботу, акцентований карантином, створює запит на тип житла, який дає можливість зонування, створення особистого простору для різних членів сім'ї.

Змінюються вимоги до планування квартир. На думку архітектора Сергія Маxна, зростає важливість окремих робочих просторів.

"Якщо раніше кабінет був проявом розкоші, то зараз це невіддільна частина житла. Це може бути не окрема кімната, а робоча зона в спальні, але це має бути повноцінне робоче місце, де зручно працювати", – каже Маxно.

Така багатоплановість – невід'ємна риса будь-якої сучасної квартири. Наприклад, у житловому комплексі "Новий Автограф" від групи компаній DIM представлений широкий вибір з кількох десятків планувальних рішень.

У такому сучасному будинку можна підібрати житло, яке за функціоналом повністю відповідатиме стилю життя мешканців: зручні квартири для робочих буднів, квартири для двох або просторі чотирикімнатні квартири для всієї родини.

Ужитловому комплексі
У житловому комплексі "Новий Автограф" представлений широкий вибір з кількох десятків планувальних рішень

Водночас, якщо ми більше часу проводимо вдома, то хочеться мати ще й ідеальний прибудинковий простір. За словами футуролога Валерія Пекара, наразі у світі спостерігається великий тренд на руйнування концепції спального району.

Він назвав цей тренд "креативним містом".

"Якщо ми тут і живемо, і працюємо, і відпочиваємо, то наше житло повинно відповідати зовсім іншим вимогам, ніж коли ми лише приїжджаємо сюди переночувати", – вважає футуролог.

Оскільки важливість прогресивного формату live-work-play планомірно наростає, забудовники відповідають на цей запит якісно новими за наповненням проєктами.

У житловому комплексі LUCKY LAND від DIM передбачені коворкінги та офіси для ефективної роботи в кроці від власної оселі, садки та початкова школа із спортивною ареною для гармонійного розвитку дитини.

Це лише невелика частина власної інфраструктури, розміщеної на території понад 37 га та покликаної задовольнити щоденні потреби мешканців: від шопінгу та сервісів до відпочинку та розваг.

В житловому комплексі LUCKY LAND передбачені і коворкінги та офіси для ефективної роботи в кроці від власної оселі
У житловому комплексі LUCKY LAND передбачені коворкінги та офіси для ефективної роботи в кроці від власної оселі

Усе під рукою

Місто не завжди встигає за темпами забудови. Швидкі темпи урбанізації вимагають від девелоперів дбати про ту складову публічного простору, яку не може запропонувати муніципалітет.

Девелопери створюють ергономічне середовище, яке змінює наше уявлення про міське житло. Інфраструктура нульового кілометра передбачає наявність шкіл, дитсадків, магазинів, кафе та прогулянкових зон на території житлового комплексу.

Чому важливо, щоб все необхідне було під рукою? Це не тільки мінімізація неминучих контактів з людьми перед загрозою глобальної пандемії, але і зручність життя.

По сусідству з
Поруч з "Метрополісом" – ВДНГ та Голосіївський ліс. Це зручно для тих, хто веде активний спосіб життя

Житловий комплекс "Метрополіс" хоч і поступається масштабами LUCKY LAND, проте він сповідує такий же комплексний підхід до організації прибудинкового простору.

Свій дитячий садок, великий ландшафтний парк, ресторан, торговельна і спортивна інфраструктура, числені зони відпочинку, інтерактивні об'єкти – проєктанти DIM подбали, аби вам хотілося якомога рідше покидати свій ЖК.

Поруч з "Метрополісом" розташовані ВДНГ та Голосіївський ліс. Це зручно для тих, хто веде активний спосіб життя.

Ближче до природи

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує витрачати не менше 150 хв на тиждень на фізичну активність. Пандемія показала велику цінність і значення природних оазисів для фізичного та психологічного здоров'я людей.

Архітектор Віктор Зoтoв сподівається, що ситуація з коронавірусом підштовхне нас до повернення до природи.

"Глобальне суспільство дисбалансоване. У ньому немає рівноваги, гармонії. Зараз ми маємо шанс на сповільнення й повернення до традиції, а головна традиція – це природа. Зрештою, що нам може найкраще допомогти відновити імунітет? Парки, вода", – вважає він.

Park Lake City від DIM в цьому майже не має аналогів. Цей житловий комплекс бізнес-класу розташований на відстані одного світлофора від Києва, але водночас має велику власну водойму, навколо якої – малоповерхові будинки і таунхауси. Для тих, хто прагне жити ще ближче до природи, на перших поверхах спроєктовані сітіхауси – квартири із зеленим подвір'ям.

Не всі хочуть жити за містом, але під час локдауну кожен оцінив важливість зелених зон, свіжого повітря та місць для прогулянок.

Park Lake City розташований лише в одному світлофорі від Києва, але водночас має власну велику водойму
Park Lake City розташований на відстані одного світлофора від Києва, але водночас має власну водойму

Міські парки слід сприймати не як розкіш, а як складову охорони здоров'я. Саме доступ до природи і свіжого повітря виявився однією з найвищих цінностей, особливо під час пандемії коронавірусу.

Відповідно, зростає цінність проєктів далекоглядних забудовників, які на старті подбали про близькість до зелених зон. Група компаній DIM саме з таких: "Новий Автограф" від мальовничого парку "Перемога" відділяє один пішохідний перехід, а за вікном квартири у LUCKY LAND – 100 га соснового лісу.

Потреба в безпеці

Безпека – це спокій. Закрита територія, шлагбаум, охорона, відеоспостереження, система контролю доступу – це заходи, які не просто створюють відчуття захищеності, а знижують кількість небажаних контактів.

Окрім постійного відеоспостереження, на території комплексів цілодобово чергуватимуть мобільні групи охорони, які забезпечуватимуть непорушність комфорту.

Власна керівна компанія, яка стежить за порядком і чистотою, організовує дезінфекцію загальних приміщень, це безальтернативний захід у боротьбі з вірусом. З цієї точки зору сучасні новобудови – поза конкуренцією.

Таким чином, в умовах тривалої домашньої ізоляції особливо актуальними стали запити людей на безпеку, рекреаційні території та розвинену внутрішню інфраструктуру житлових комплексів.

Важливо, щоб у пішій доступності від будинку були місця для прогулянок і відпочинку, магазини та сервіси. Інфраструктура нульового кілометра виявилася найвищою цінністю під час карантину.