Харківська ТЕЦ-5: необхідні термінові і дієві механізми підтримки теплоцентралей країни

Четвер, 9 вересня 2021 —
Ще в середині серпня, відзначають на ТЕЦ-5, мережі були заповнені пом'якшеною водою і почався відпуск теплової енергії. Однак вже 26 серпня в Харкові гаряче водопостачання для будинків Шевченківського, Холодногірського і Новобаварського районів припинили.
 
ФОТО: Харківська ТЕЦ-5

Про це АТН повідомили на Харківській ТЕЦ-5.

Це рішення було непростим, але вимушеним, відзначають на теплоцентралі. І кажуть, попередньо представників "Харківських теплових мереж" повідомили про зупинку. Причини — технічні та економічні. ТЕЦ-5 повернулася до планових ремонтів, щоб уникнути проблем в осінньо-зимовий період і забезпечити безперебійну роботу, а КП "Харківські теплові мережі" тимчасово перемкнули всіх споживачів на комунальну котельню "Павлове Поле".

За словами заступника голови правління — головного інженера ПрАТ "Харківська ТЕЦ-5" Олександра Козлокова, ремонтні роботи в 3-му блоці на ТЕЦ-5 планується завершити до початку опалювального сезону.

І завершення ремонтів на підприємстві, і постійне виробництво теплової та електричної енергії станцією залежить від низки факторів, відзначають фахівці. Ключові проблеми — зростання цін на природний газ у 2021 році і розрахунки споживачів за отримане тепло від ТЕЦ-5. Подібна ситуація і на інших станціях по всій Україні.

"Харківська ТЕЦ-5 буде відпускати місту тепло, — говорить заступник голови правління теплоцентралі Олександр Козлоков. — Але це залежить не тільки від ТЕЦ-5, а й від влади міста, країни, тому що в подібній ситуації перебувають й інші вітчизняні ТЕЦ, які не можуть закупити паливо для виробництва теплової енергії".

На ТЕЦ-5 підкреслюють, що в Україні необхідно розробити нові механізми підтримки теплоелектроцентралей, щоб у компаній з'явилася можливість поступово адаптуватися в новому ринку електроенергії.

Реклама: