Унікальні пам'ятки Києва – будівництво на Мечникова і Кловському узвозі

Четвер, 8 квітня 2021 —
Поки не почалося будівництво на Мечникова, в Києві було не так багато місць для проведення цікавого дозвілля. Зараз крім пам'яток архітектури та відомих місць, на вулиці з'явилося безліч оригінальних кафе, ресторанів і кав'ярень. Прогулянка по вулиці та споглядання всіх історичних пам'яток займе не більше сорока хвилин, а довжина Мечникова становить 1200 метрів.

Кловський узвіз з'явився у Києві в XIX столітті, до цього він називався Собачою стежкою, а вулиця Мечникова іменувалася Кловським бульваром. Про розкішні особняки, унікальні будинки і пам'ятники, які тут можна побачити, ми поговоримо в статті.

 

Будівництво пам'яток на Мечникова

Будівництво на Мечникова нових закладів не заважає гостям Києва відвідати відомі місця. Вулиця була названа на честь знаменитого лікаря – Іллі Мечникова. Вона отримала свою назву в тридцятих роках. Екскурсоводи та жителі міста рекомендують обов'язково познайомитися з наступними пам'ятками:

  1. Гуртожиток для технічних працівників. У п'ятдесятих роках почалося будівництво Мечникова, в ході якого була зведена знаменита сьогодні будівля з номером 14. Будинок красивого, бордового кольору знаходиться в центрі Мечникова і привертає увагу гостей міста своєю нестандартною архітектурою.
  2. Особняк, в якому проводилися медичні Вищі курси для жінок. Це будівництво на Мечникова почалося в 1909 році, тоді унікальна будівля була віддана під медичне відділення, де проводилося навчання майбутніх лікарів. Щорічний випуск становив понад 1500 професійних докторів.
  3. Пам'ятник жертвам тероризму. Висота монумента 5 метрів, це розколоте на дві частини серце з камертоном в середині. На поверхню на сімдесяти різних мовах нанесені написи " Не убий!". Він зведений в пам'ять жертв теракту, 11 вересня. Понад 30 000 українців допомогли зібрати кошти на будівництво монумента.
  4. Ікона Пантелеймона. Сьогодні ікону покровителя лікарів і хворих можна побачити в храмі святителя Михаїла. Він був зруйнований більшовиками фактично до фундаменту в 1930 році. Пізніше почалося будівництво на Мечникова з відновлення церкви. Зараз вона є однією з найбільш часто відвідуваних пам'яток.
  5. Представництво ООН. Розташовується на самому початку Кловського спуску. Будівля жовтого кольору раніше служила гуртожитком для сліпих людей. Пізніше її відреставрували під офіс ООН. До будівлі не можна підійти близько, так як вона є представництвом товариства Об'єднаних Націй, але і здалеку архітектура заворожує погляд.

Ці та інші історичні пам'ятки знаходяться на Мечникова, крім того, кияни та гості міста завжди можуть відвідати громадські заклади, прогулятися по магазинах та кав'ярнях.

Реклама: